BezHladovění.cz

Dieta podle krevních skupin

Dieta vyvinuta ve víře, že naše krevní skupina určuje, jakým způsobem se vypořádáme s jednotlivými potravinami, přesněji řečeno, jak budou v těle metabolizovány. Nemá žádné lékařské opodstatnění, přesto je poměrně populární.

Teorie vychází z myšlenky, že každá krevní skupina určuje na povrchu červených krvinek specifický antigen. Díky němu tělo rozpoznává cizorodé látky, na které následně imunitní systém reaguje.

Dle autora Dr. D´Adama má antigen schopnost negativně reagovat s některými potravinami, což může vést k řadě zdravotních problémů.

Podstata diety podle krevních skupin

Podle autora došlo k vyvinutí krevních skupin během evoluce, tudíž bychom měli jíst to, co jedli naši předkové mající konkrétní krevní skupiny, tehdy typické pro dané oblasti.

Krevní skupina 0 = lovec neboli sběrač

Nejstarší krevní skupina. Tito naši předkové jedli zejména maso, neměli k dispozici mléčné produkty ani produkty z mouky.

Jídlo má obsahovat vysoký podíl bílkovin, hlavně maso, ryby, dále zeleninu a ovoce. Je nutné omezit luštěniny a obilniny. Vynechat pšenici, fazole, čočku, květák a hořčici. U jedinců s krevní skupinou 0 tyto potraviny snižují funkci metabolismu a vedou k přibírání na hmotnosti.

K redukci hmotnosti konzumujte ryby, mořské řasy, špenát, kapustu, brokolici. Jsou vydatné na jód, vápník, vitaminy řady B a K.

Hlavním faktorem přírůstku je lepek (gluten).

Krevní skupina A =  zemědělec

V této době začali již naši předkové hospodařit. Z toho důvodu jsou produkty z hospodářských plodin nejlépe tolerovány.

Jedinci s krevní skupinou A mají velmi citlivý trávicí systém, těžko tráví bílkoviny a tuky. Mléčné bílkoviny narušují dle této teorie metabolismus živin. Živočišné bílkoviny brzdí metabolismus a maso jim ubírá energii.

Krevní skupina B = nomád

Nomád, protože se pravděpodobně vyvinula u našich nomádských předků v Himalájích. Toto je jediná skupina schopna tolerovat mléko a mléčné výrobky.

Povolené potraviny

Krevní skupina 0:

Maso: hovězí, telecí, jehněčí, zvěřina

Ryby: treska, ryby s bílým masem, makrela, sleď, pstruh, losos, štika

Oleje a tuky: lněný olej, olivový olej  

Ořechy a semena: dýňová semínka, vlašské ořechy

Ovoce: švestky, fíky i čerstvé

Zelenina: křen, brokolice, cibule, špenát, česnek, petržel, dýně, zelí

Luštěniny: fazole

Krevní skupina A:

Ryby: kapr, losos, makrela, okoun, pstruh, sardinky

Mléko, sýry, vejce: sójové mléko, tofu

Oleje a tuky: lněný olej, olivový olej  

Ořechy a semena: arašídy, máslo, dýňová semínka

Ovoce: ananas, brusinky, fíky, citrony, švestky, borůvky, grepy, meruňky, hrozinky

Zelenina: artyčoky, brokolice, křen, česnek, mrkev, dýně, listová zelenina, špenát

Obilniny a těstoviny: chléb pšeničný, žitný, ovesný, pohanka, žitná mouka, rýže

Luštěniny: fazole, červená čočka

Krevní skupina B:

Maso: zvěřina, zajíc, jehněčí, skopové, játra

Ryby: treska, makrela, sardinky, pstruh, losos, štika, kaviár, jeseter

Mléčné výrobky, sýry: jogurt, kefír, vejce, kozí sýr a mléko, mozzarella, ovčí sýr, cottage

Oleje a tuky: olivový olej  

Ovoce: ananas, banány, švestky, brusinky, hroznové víno, papája

Zelenina: lilek, batáty, červená řepa, mrkev, květák, pastinák, dýně, chilli, zelí, paprika

Obilniny a těstoviny: pšeničný chléb, oves: mouka, otruby, vločky, proso: chléb, rýže, vafle

Luštěniny: fazole

Krevní skupina AB:

Maso: skopové, zajíc, králík, jehněčí, krůta

Ryby: treska, tuňák, makrela, jeseter, pstruh, losos, štika

Mléko, sýr, vejce: jogurt, kefír, kozí sýr, kysaná smetana, mozzarella, ricotta, cottage

Oleje a tuky: olivový olej  

Ořechy a semena: vlašské ořechy, arašídy, kaštany

Ovoce: ananas, brusinky, kiwi, švestky, třešně, citrony

Zelenina: brokolice, lilek, celer, česnek, petržel, paprika, okurky, červené zelí

Obilniny a těstoviny: vše u ovsa, rýže, sójový chléb

Luštěniny: čočka, fazole, sójové boby

Neškodící potraviny

Krevní skupina 0:

Obiloviny, brambory, mléčné výrobky

Krevní skupina A:

Maso, mléčné výrobky, některé druhy ovoce a zeleniny

Krevní skupina B:

Ryby považované u této skupiny jako neškodlivé: kapr, mečoun, platýz, sépie, sleď, sumec, žralok

Drůbeží a vepřové maso, obiloviny

Krevní skupina AB:

Povoleno ovoce, které je považováno jako neškodlivé

Např. Broskve, ostružiny, datle, hrozinky, mandarinky, nektarinky, meloun

Tučná masa, kukuřice, pšeničná mouka

Zakázané potraviny

Krevní skupina 0:

Maso: slanina, husa, šunka, vepřové maso

Ryby: kaviár, uzený losos, sumcovité ryby, chobotnice

Mléko, vejce: syrovátka, plísňové sýry, cottage, kozí mléko, měkké sýry, parmezán, kefír, jogurty, hermelín, čedar, ementál

Oleje a tuky: arašídový, kukuřičný, bavlníkový olej

Ořechy a semínka: arašídy, pistácie, para ořechy, kešu, mák

Luštěniny: čočka, fazole

Obilniny, těstoviny: kukuřice, celozrnné, pšeničné, ovesné, těstoviny, oves, ovesné vločky, ovesné otruby

Zelenina: lilek, květák, kapusta, žampiony, olivy, brambory, kukuřice

Ovoce: mandarinky, pomeranče, jahody, avokádo

Krevní skupina A:

Maso: všechny druhy masa i vnitřnosti a masné výrobky

Ryby: humr, krab, kaviár, treska, úhoř, ústřice, rak, platýz, krab, ančovičky

Mléčné výrobky, sýry: podmáslí, čedar, eidam, ementál, gouda, máslo, mléko, cottage, parmezám, smetanový sýr, plísňový sýr

Oleje a tuky: kokosový, bodlákový, arašídový, sezamový olej, máslo

Ořechy a semínka: kešu, para ořechy, pistácie, kokosové ořechy

Luštěniny: cizrna, fazole

Obilniny, těstoviny: pšenice: celozrnná mouka, těstoviny, chléb a vše z pšenice

Zelenina: olivy, lilek, čínské zelí, paprika, rajčata, ředkev, brambory, žampiony

Ovoce: banány, mandarinky, mango, žluté melouny, papája, pamoranče

Krevní skupina B:

Maso: vepřové, husa, kuře, křepelka, slanina, srdce, koroptev

Ryby: humr, krabi, rak, slávka, ústřice, šneci, sardele

Mléčné výrobky, sýry: sýr s modrou plísní, tavený sýr, zmrzlina

Oleje a tuky: kokosový, arašídový, slunečnicový, sezamový, kukuřičný, řepkový olej

Ořechy a semínka: arašídy, kešu, mák, pistácie, piniové, kokosové ořechy, sezam, slunečnice, dýně

Luštěniny: cizrna, čočka, fazole

Obilniny, těstoviny: kukuřice, tvrdá pšenice, žitný chléb, pohanka, divoký rýže, kuskus

Zelenina: artyčoky, avokádo, kukuřice, olivy, rajčata, ředkev, mungo

Ovoce: granátové jablko, reveň, karambola

Krevní skupina AB:

Maso: vepřové i šunka, zvěřina, husa, kachna, kuře, telecí

Ryby: humr, krabi, rak, úhoř, ústřice, garnáti

Mléčné výrobky, sýry: parmezán, sorbet, máslo, plnotučné mléko, plísňový sýr, podmáslí, zmrzlina, Camembert

Oleje a tuky: kokosový, bodlákový, slunečnicový, sezamový, kukuřičný olej, máslo

Ořechy a semínka: lískové, kokosové ořechy, sezam, slunečnice, dýně

Luštěniny: cizrna, čočka, fazole

Obilniny, těstoviny: kukuřice, tvrdá pšenice, žitný chléb, pohanka, divoký rýže

Zelenina: artyčoky, avokádo, houby šitake, černé olivy, ředkev

Ovoce: jablko, reveň, pomeranče, guave, mango, banány

Zkušenosti s dietou podle krevních skupin

Zkušenosti se velmi liší u jedinců s odlišnou krevní skupinou. Dietu si často vychvalují ti, jejichž krevní skupina je O. Zde je strava založena založena především na konzumaci masa. Zhubli například 20 kg za 5 měsíců a váhu si stále drží.

Někteří naráží na úskalí potravin, které jsou u krevních skupin doporučovány. Tuto dietu by již z principu nezvolili, protože jim zkrátka nechutná.

Z řad odborníků nedostává tato dieta žádné pozitivní ohlasy. Bez vědeckého podložení šíří akorát lékařsky nepodložená tvrzení, která klamou laiky.

Jak vypadá jídelníček s dietou podle krevních skupin

Vzorový jídelníček pro krevní skupinu A

Snídaně: chléb z klíčené pšenice, pasta z černých fazolí, zelený čaj

Přesnídávka: fresh nápoj z mrkve, citronu a ananasu

Oběd: pečená makrela s topinamburami, listová zelenina

Svačina: sójový nápoj

Večeře: Dýňové rizoto se špenátem

Recept – čočkový salát se zeleninou

Recept pro krevní skupinu A

Suroviny:

  • 400 g uvařené červené čočky
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 hrsti rukoly

zálivka

  • ⅓ sklenice olivového oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička přísady do jídel

Postup přípravy:

  1. Čočku smícháme s cibulí a nastrouhanou mrkví, kapary nasekáme nahrubo.
  2. Zálivku připravíme umícháním všech ingrediencí do hladké emulze.
  3. Čočkovou směs promícháme se zálivkou a nakonec zlehka vmícháme rukolu.

Výhody a nevýhody diety podle krevních skupin

Výhody

  • Pokud máte krevní skupinu, jež odpovídá potravinám, které máte rádi, bude vám vyhovovat.
  • Alespoň nás donutí trochu se zamyslet nad stravou, kterou konzumujeme.

Nevýhody

  • Dieta se zakládá na nepodložených tvrzeních.
  • Jídelníček podle krevních skupin může být deficitní na některé důležité živiny. Obzvlášť pokud si ji člověk sestavuje sám bez znalostí racionální stravy.
  • Některé povolené kontra zakázané potraviny si vyloženě protiřečí.

Víte, že…

S dietou podle krevních skupin již experimentovala například modelka Petra Minářová, herci Hugh Grant a Kelly Preston?

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Share via
Send this to a friend