BezHladovění.cz

Zdeněk z Kimchi Kings: Korejský salát podporuje hubnutí i náladu

kimchi

Korejský zelný salát kimchi dobývá už i české kuchyně a restaurace. Proč ho jíst a jaké výhody přináší při hubnutí? Čtěte celý rozhovor se Zdeňkem Chomátem, zakladatelem Kimchikings.cz.

Kimchi je tradiční korejský salát z fermentované zeleniny a koření. Přiblížíte jeho chuť někomu, kdo jej nikdy nejedl?

Chuť se skládá z kyselosti, mírné slanosti a pikantnosti. Silné aroma. Strávník zpočátku není schopný přirovnat chuť k ničemu, co už zná. Opravdu originální.

Kdy jste se s ním poprvé setkal vy osobně?

Zhruba před 12 lety na malé party v Dobřichovicích při koncertu mého korejského kamaráda, který sem jezdí studovat hudbu Antonína Dvořáka – hru na violu. Ten mi kimchi dal poprvé ochutnat.

Co vás přivedlo k nápadu vyrábět salát nejen pro sebe, ale i pro ostatní?

Pracoval jsem jako kuchař v restauraci Lehká hlava a začal tam kimchi nabízet. Majitelům, personálu a hostům tak zachutnalo, že jsem se pokusil ho dostat i do obchodů a jiných restaurací.

Netrvalo dlouho a po výběrovém řízení do sítě Country life jsem ho začal dodávat do jejich obchodů a restaurací. Pak už se to pomalinku začalo nabalovat.

Hlavní důvod, proč jsem ho chtěl dostat mezi občany naší republiky, byl ten, že jsem po krátké době pravidelné konzumace sám začal pociťovat blahé pocity na těle a mysli. Lepší trávení, nárůst energie a dobré nálady.

Radost z toho, že mám skvělou a zdravou zeleninovou přílohu téměř ke každému jídlu 🙂

Chutná salát pokaždé stejně, nebo záleží třeba na sezónnosti zeleniny?

Z mé zkušenosti se při doporučeném skladování chuť dále rozvíjí. Na sezónnosti zeleniny záleží dle mého názoru tak trochu. Pokud dodržujete stejný postup výroby a držíte se svého receptu tak téměř vždy po stejně dlouhé době fermentování docílíte hodně podobné chuti.

Jak dlouho vydrží kimchi v ledničce?

I více jak rok. Ovšem pouze při správném skladování. Udělal jsem pokus, kdy jsem krabičku po více jak roce otevřel a chuť byla opravdu velmi zajímavá. Ojedinělá a silná.

Když už jsme u skladování – jak dlouho smí být mimo lednici? Jde o vhodné jídlo třeba na výlet?

Nedoporučuji nechávat dlouho mimo lednici. Když si ho chcete brát na výlet, tak pouze ve vodotěsné dobře uzavíratelné nádobě.

Kdy doporučujete salát jíst?

Doporučuji ho jíst klidně samostatně jako starter už i ke snídani. Ale záleží, co kdo snese. Jinak se hodí opravdu téměř ke všem slaným jídlům jako příloha. V horkých letních dnech, když si na kimchi nasypete čerstvé klíčky a polijete ho nějakým dobrým panenským olejem, tak jde o velmi osvěžující záležitost.

Dá se použít i při vaření?

Pokud s ním chcete vytvářet nějaké jídlo, kdy projde tepelnou úpravou, tak zničíte téměř všechny prospěšné látky. To ovšem neznamená, že jídla a polévky z kimchi nejsou dobré…

Hodí se také před, či po tréninku?

Ano, i před i po tréninku.

I na odborných serverech se dočteme o zázračných účincích kimchi od zlepšení nálady až po prevenci rakoviny. Jaké výhody pozorujete vy po letech zkušeností?

Pozoruji udržení si dobré váhy, nálady, trávení je skvělé. Mám více energie. Mysl je také svižnější a jasnější  🙂

Funguje i na hubnutí?

Ano, kimchi skvěle funguje i na redukci váhy. Při pravidelné konzumaci se stolice a trávení krásně upraví. A to zpozorujete již po krátké době, co salát jíte.

Jak často a kolik salátu jíst při hubnutí?

Při hubnutí bych doporučil alespoň 3× denně po 100 g. Ovšem je důležité si na něj zvyknout postupně. Může se stát, že pokud začnete konzumovat tyto dávky hned ze začátku, aniž byste ho předtím jedli, tak budete trpět pocitem nafouknutí a plynatosti. Takže pomalu a opatrně.

Co když někdo nemůže určitou složku salátu, například česnek? Jde připravit variantu bez něj?

Kimchi bez česneku se určitě připravit dá, ale osobní zkušenost nemám. Ale v oblasti fermentace se dá vyzkoušet téměř vše.

Hodně lidí užívá probiotika z lékárny, třeba jako doplněk léčby antibiotiky. Jak se k nim stavíte vy osobně? Užíváte/užíval jste nějaké?

Myslím, že pokud máte čas alespoň 1× za 14 dní si připravit kimchi nebo jinou kvašenou zeleninu, tak je holý nesmysl podporovat farmaceutický průmysl tím, že si budete kupovat drahé probiotika v lékárně.

Osobně neužívám žádná probiotika a nikdy jsem je nepotřeboval.

Prozradíte plány Kimchi Kings? Jde třeba vyrábět salát v jiných příchutích?

Vzhledem k pomalému a organickému vývoji KimchiKings nemám žádné větší plány. Záleží mi na udržení kvality, což se nám při ruční výrobě myslím celkem daří.

Nejsem si jistý toho, zda by nárůstem kvantity výroby neutrpěla kvalita, tudíž jsem opatrnější a tím pádem i pomalejší než ostatní konkurenti. Rád bych časem přidal pár nových produktů.

Zdeňku, držíme palce a přejeme samé spokojené zákazníky. Váš salát si je zaslouží 🙂

Zdeněk z Kimchi Kings: Korejský salát podporuje hubnutí i náladu
5 (100%) 2 hlasů

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.