Červená rýže a červená fermentovaná rýže: Pomoc s vysokým cholesterolem

Červená rýže a červená fermentovaná rýže: Pomoc s vysokým cholesterolem

Trápí vás vysoký cholesterol nebo jen hledáte účinného pomocníka k podpoře svého zdraví? Vyzkoušejte červenou a červenou fermentovanou rýži. Obě přináší mnoho zdravotních benefitů.

Dejte přednost červené rýži před bílou

Hledáte alternativu klasické bílé či hnědé rýže? Vyzkoušejte rýži červenou. Její zrníčka mají ořechovou chuť, jemnou strukturu a hodí se k většině druhů mas a zeleniny.

Odrůdy červené rýže jsou hluboce pigmentované a obsahují působivou škálu živin i dalších prospěšných sloučenin. Mají vyšší obsah bílkovin a vlákniny než klasická bílá rýže a navíc obsahují důležité antioxidanty včetně antokyanů, apigeninu, myricetinu a kvercetinu.

Výzkum dokonce ukázal, že červená rýže má výrazně větší potenciál v boji proti volným radikálům a obsahuje vyšší koncentrace flavonoidních antioxidantů než hnědá rýže.

Podle zahraniční studie mohou flavonoidy snižovat záněty v těle, udržovat hladinu volných radikálů pod kontrolou a snižovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a diabetes 2. typu.

Hlavní výhody konzumace červené rýže

Zdroj vlákniny

Červená rýže patří k celozrnným obilovinám plných vlákniny, která podporuje správnou funkci střev a předchází zácpě. Dokáže zpomalit trávení a usnadnit hubnutí, případně udržování zdravé váhy. Vláknina snižuje riziko srdečních onemocnění tím, že reguluje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak a potlačuje záněty.

Velké množství železa

Tělo potřebuje železo k optimálnímu hospodaření s kyslíkem. Bez dostatečného množství kyslíku se budete cítit unavení a snížíte schopnost svého organismu bojovat s infekcemi. K zajištění každodenních potřeb je proto ideální konzumovat pravidelně potraviny bohaté na železo.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Železo v potravinách: Vliv na zdraví, rizika nedostatku i nadbytku + hlavní zdroje

Absence tuků

I když je tuk základní živinou, která dodává tělu energii a napomáhá vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, přílišný příjem tuku souvisí s onemocněním srdce a určitými druhy rakoviny. Vysoký podíl tuku ve stravě navíc zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity. Červená rýže žádné tuky neobsahuje, a proto je ideální přílohou k masovým i zeleninovým pokrmům.

Co ještě červená rýže dokáže?

  • Posiluje imunitu – díky hořčíku a antioxidantům pomáhá při léčbě i prevenci mnoha nemocí. Obsažený selen dokáže účinně bojovat proti infekcím.
  • Reguluje hladinu cukru v krvi – díky nízkému glykemickému indexu způsobuje pomalejší vzestup hladiny glukózy v krvi, a tím reguluje hladinu krevního cukru.
  • Působí jako prevence astmatu – pravidelná konzumace červené rýže zlepšuje cirkulaci kyslíku a tím předchází astmatu.
  • Oddaluje pocity hladu – vláknina způsobuje delší zasycení a zabraňuje přejídání. Je tedy ideálním parťákem pro hubnutí.
  • Zabraňuje artritidě a osteoporóze – díky vysokému obsahu vápníku a hořčíku zvyšuje červená rýže hustotu kostí a působí jako účinná prevence onemocnění pohybového aparátu.

Připravte si červenou rýži správně

správná příprava červené rýže
  1. Před vařením červenou rýži namočte alespoň na hodinu do velké mísy nebo hrnce. Tím ji zbavíte nečistot. Poté vodu slijte.
  2. Do hrnce nalijte čerstvou vodou v poměru 1:4 (4 šálky vody na 1 šálek rýže) a dejte vařit.
  3. Jakmile začne voda vřít, přidejte do vody červenou rýží a na mírném plamenu ji vařte po dobu 20 minut částečně zakrytou pokličkou.
  4. Po uvaření vodu slijte a ihned podávejte.

Co je červená fermentovaná rýže a jak funguje?

Fermentovaná červená rýže je už stovky let ceněná pro své silné léčivé vlastnosti, a to nejen v tradiční čínské medicíně. V současné době ji seženete jako volně prodejný doplněk stravy, který má za cíl zlepšení celkového zdraví organismu.

Jedná se o jeden z nejlepších přírodních léků na vysokou hladinu cholesterolu v krvi obsahující účinné látky téměř totožné s těmi, které jsou součástí léků na předpis. Kromě cholesterolu vám pomůže také se záněty, metabolickými potížemi a zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Červená fermentovaná rýže obsahuje sloučeninu monacolin K, která se podle výzkumu nachází i v lécích na snížení hladiny cholesterolu, jako je například lovastatin. Proto se často používá jako efektivní alternativa běžné léčby vysokého cholesterolu a srdečních chorob.

Zdravotní benefity červené fermentované rýže

1. Snižuje cholesterol a podporuje zdraví srdce

Srdeční onemocnění postihují miliony lidí a podle průzkumu z roku 2017 představují celých 31,5 % úmrtí na celém světě.

Jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik srdečních chorob je vysoký cholesterol, který může způsobit zúžení a zatuhnutí tepen, a vést ke zvýšenému riziku srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Červená kvasnicová rýže funguje jako přírodní lék pro snížení hladiny cholesterolu a podporu zdraví srdce, avšak podle výsledků studie s méně nepříznivými vedlejšími účinky než léky na předpis používané k léčbě vysokého cholesterolu.

Někdy může červená kvasnicová rýže podpořit i účinky běžných léků. Přehled 21 studií zjistil, že je fermentovaná rýže účinná při snižování hladin celkového a špatného LDL cholesterolu i triglyceridů a krevního tlaku v kombinaci s léky na bázi statinů.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Příčiny vysokého cholesterolu: Roli hraje životní styl i genetika

2. Pomáhá s léčbou metabolického syndromu

Za metabolický syndrom se označuje soubor několika stavů, které zvyšují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a diabetes. Některá kritéria počítají i s vysokým krevním tlakem, přebytkem tělesného tuku, zvýšenou hladinou cukru v krvi a se změnami v hladinách cholesterolu a triglyceridů.

Zahraniční studie zjistila, že červená kvasnicová rýže může pomoci léčit některé z rizikových faktorů metabolického syndromu a lze ji používat i jako přírodní formu prevence.

Další 18týdenní studie přišla se závěrem, že doplněk stravy obsahující červenou fermentovanou rýži dokázal snížit hladinu cukru v krvi, hladinu inzulínu a systolický krevní tlak u lidí s metabolickým syndromem.

3. Snižuje zánětlivost v těle

Zánět funguje jako běžná imunitní odpověď těla určená k ochraně před akutními infekcemi a cizími útočníky. Trvalý zánět však přispívá k chronickým onemocněním, jako je cukrovka, rakoviny a srdeční choroby. Červená fermentovaná rýže naštěstí dokáže dlouhodobě podpořit zdraví a zároveň snížit zánětlivost v organismu.

Studie u 50 osob s metabolickým syndromem ukázala, že užívání doplňku stravy s obsahem červené kvasnicové rýže a olivového extraktu snížilo hladinu oxidačního stresu – klíčové příčiny chronického zánětu – až o 20 %.

4. Vykazuje protirakovinné účinky

Podle posledních studií může pravidelné užívání červené kvasnicové rýže pomoci i v boji s rakovinou a zároveň působit jako účinná prevence jejího vzniku.

Studie provedená se zkumavkami ukázala, že červená fermentovaná rýže dokáže snížit růst rakovinných buněk ve větší míře než lovastatin, lék snižující hladinu cholesterolu v krvi s protirakovinnými účinky.

Pozor na vedlejší účinky

Navzdory dlouhému seznamu výhod může červená fermentovaná rýže způsobit u některých lidí určité nežádoucí účinky. Nejčastěji se jedná o gastrointestinální problémy, mezi něž patří nadýmání, plynatost a žaludeční potíže.

V extrémních případech může způsobit svalové problémy, jaterní toxicitu nebo alergickou reakci, stejně jako léky na snížení hladiny cholesterolu na předpis. Proto je nezbytné dodržovat doporučené denní dávkování a červenou fermentovanou rýži kupovat jen u renomovaných prodejců, kteří zajistí nejlepší možnou kvalitu výrobku.

Kdo by se měl červené rýži vyhnout

Užívání červené fermentované rýže se nedoporučuje lidem užívajícím statiny ani těhotným a kojícím ženám. Pokud se u vás jakýkoliv nežádoucí příznak objeví, přestaňte rýži užívat a o dalším postupu se poraďte se svým lékařem.

Kde červenou fermentovanou rýži seženete?

Červenou kvasnicovou rýži seženete nejčastěji ve formě tobolek nebo tablet. Většinou se k rýži přidávají i další účinné látky, jako je například koenzym Q10, nattokináza nebo omega-3 mastné kyseliny. Všechny tyto doplňky seženete poměrně snadno v lékárnách, obchodech se zdravou výživou a e-shopech.

Doporučené užívání červené fermentované rýže

Podle výzkumu se v klinických studiích testovaly dávky v rozmezí 200 až 4 800 mg, které obvykle obsahovaly přibližně 10 mg monacolinů.

Většina hlavních značek doplňků na trhu doporučuje obecně užívat 1200 až 2400 mg denně rozdělených do 2 až 3 dávek. Vždy je ale lepší poradit se nejprve s lékařem, který vám doporučí vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu nejlepší možné dávkování.

Samotné doplňky stravy vás nespasí

Ať už sáhnete po klasické nebo fermentované variantě, přejeme vám hodně štěstí při snižování cholesterolu, hubnutí i prevenci nemocí. Žádné tabletky z lékárny však nejsou samospásné. Zapracovat musíte i sami na sobě – své celkové pohodě a životním stylu. Držíme vám palce.

Ve snižování cholesterolu přírodní cestou vás rádi podpoříme ve společné facebookové skupině.

reklama
Popis

Pomůžeme vám zmírnit riziko srdečních onemocnění úpravou stravy. Udělejte první krok pro pevnější zdraví ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.