BezHladovění.cz

Super trik, jak snížit kalorie z vařené rýže na polovinu

Milujete rýži, ale kvůli vyšší kalorické hodnotě si ji dopřáváte jen občas? Vědci z Americké chemické společnosti letos zveřejnili skvělý tip, jak zkrouhnout rýžové kalorie až o 50 %. Zkuste jej!

2 druhy sacharidů v rýži

Šálek klasické bílé rýže obsahuje zhruba 200 kalorií. Sacharidy v rýžových zrnkách se dělí na stravitelné a nestravitelné. A právě druhý typ tzv. rezistentních škrobů se zdá být podle posledních výzkumů jedním z klíčů k úspěšné redukci váhy. Vědci proto zkoumali, jestli nejde změnit část stravitelných rýžových sacharidů během vaření na nestravitelné. A povedlo se!

Klíč ke snížení kalorií? Překvapivě přidat tuk!

V laboratorních podmínkách vědci zkoušeli, jak lidské tělo tráví 38 různých druhů vařené rýže. Prokázalo se, že nejméně kalorickým způsobem přípravy rýže je uvařit ji s trochou zdravého oleje (kokosového, olivového…) a následně nechat zchladit v ledničce. Tento proces sníží kalorickou hodnotu bílé rýže o 10–15 % a u tmavých druhů, zejména červené rýže, až o neuvěřitelných 50–60 %. Následné ohřátí už na obsahu kalorií nic nezmění.

Jak to, že je tento postup tak účinný?

Když jíme rýži rovnou teplou, glukózové jednotky v ní mají volnou strukturu a tělo je rychle přeměňuje na cukry. Naopak když ji zchladíme, molekuly se uspořádají do velmi těsných vazeb odolných proti trávení. Díky tomu nám dodají energii a pocit sytosti na daleko delší dobu. Přidání zdravého tuku vytvoří další bariéru proti okamžité přeměně na cukry.

Jak na to krok za krokem

  1. Vodu s rýží smíchejte v poměru 2:1.
  2. Přidejte lžičku zdravého tuku, například kokosového.
  3. Vařte doměkka cca 40 minut.
  4. Poté nechte rýži úplně vychladnout a dejte ji na 12 hodin do ledničky.
  5. Před konzumací ji můžete, ale nemusíte, ohřát.

rýže s fazolemi a mrkví

Rezistentní škrob a hubnutí

Nedávné výzkumy naznačují, že nestravitelný škrob může být důležitým pomocníkem v hubnutí. Tělo totiž postrádá enzymy k jeho trávení. Škrob se tak nepřeměňuje v těle na cukry a nevstřebává se rychle do krevního řečiště. Místo toho jej trávíme až v tlustém střevě, kde se přeměňuje na mastné kyseliny a živí přátelské střevní bakterie.

Další výhody rezistentního škrobu

  • Zvyšuje citlivost těla na inzulín
  • Zlepšuje funkci střev a trávení obecně
  • Dodává pocit plnosti
  • Podporuje spalování tuků

A to nejlepší nakonec: Tento fígl funguje i na další potraviny!

Stejný princip můžete využít i u dalších škrobnatých potravin jako jsou těstoviny, fazole nebo ovesné vločky. Už dříve ověřili vědci tento účinek i u brambor. Pro zvýšení obsahu rezistentního škrobu stačí potraviny uvařit s kapkou oleje a před konzumací nechat vychladnout.

K článku nás inspiroval magazín: Prevention.com

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama