Upéct domácí chléb není tak těžká disciplína, jak by se mohlo zdát. Odměnou získáte voňavé pečivo skvělé kvality a chuti. Velkou výhodou je hlavně to, že přesně víte, jaké suroviny jste použili.
Tento domácí chléb je skvělý jen tak s máslem či dobrou pomazánkou. Tak jdeme na to!
Domácí kváskový chléb
Ingredience na 1 bochník:
- 1 sáček sušeného žitného kvásku (30 g)
- 1 sáček instantního droždí
- 440 ml převařené vlažné vody
- 280 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 290 g žitné mouky
- 150 g hladké pšeničné mouky
- Špetka cukru
- 1 kávová lžička soli
- Kmín dle chuti
TIP: Druhy zdravé mouky si můžete namixovat podle svého. Nám se osvědčil tento poměr.
Postup:
- Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.
- Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.
- Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10–15 minut.
- Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.
- Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.
- Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.
- Troubu předehřejte na 250 stupňů.
- Na plech dejte pečicí papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.
- Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20–30 minut.
- V průběhu pečení můžete chléb 2× až 3× rukou postříkat vodou.
- Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude pecen znít dutě.
TIP: Snažte se vydržet a neuždibovat domácí chléb hned po vyndání z trouby. Naopak lehce vlažný chutná báječně. V ošatce, přikrytý utěrkou, vám vydrží klidně 2,3 dny.
Dobrou chuť!