BezHladovění.cz

RECEPT: Domácí kváskový chléb ze 3 druhů mouky

Upéct domácí chléb není tak těžká disciplína, jak by se mohlo zdát. Odměnou získáte voňavé pečivo skvělé kvality a chuti. Velkou výhodou je hlavně to, že přesně víte, jaké suroviny jste použili.

Tento domácí chléb je skvělý jen tak s máslem či dobrou pomazánkou. Tak jdeme na to!

Domácí kváskový chléb

Ingredience na 1 bochník:

domácí kváskový chléb

TIP: Druhy zdravé mouky si můžete namixovat podle svého. Nám se osvědčil tento poměr.

Postup:

  1. Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.
  2. Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.
  3. Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10–15 minut.
  4. Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.
  5. Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.
  6. Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.
  7. Troubu předehřejte na 250 stupňů.
  8. Na plech dejte pečicí papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.
  9. Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20–30 minut.
  10. V průběhu pečení můžete chléb 2× až 3× rukou postříkat vodou.
  11. Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude pecen znít dutě.

TIP: Snažte se vydržet a neuždibovat domácí chléb hned po vyndání z trouby. Naopak lehce vlažný chutná báječně. V ošatce, přikrytý utěrkou, vám vydrží klidně 2,3 dny.

Dobrou chuť!

Jak se vám článek líbí?

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.