Pečený květák s kari a kurkumou

Přemýšlíte, jak zařadit kurkumu do jídelníčku? Co třeba v kombinaci s květákem, kari, cizrnou a kokosovou rýží? Vsaďte jako my na kombinaci vůní i chutí, která dobře funguje.

Množství1 porce
Celkový čas40 minut

Ingredience

 3 větší růžičky květáku
 ½ hrnku uvařené cizrny
 šalotka
 50 g hnědé rýže
 hrst mladého hrášku
 400 ml kokosového mléka
 ½ lžičky římského kmínu
 ½ lžičky mleté kurkumy
  lžičky kari koření
 1 lžička sezamového oleje
 špetka černého pepře
 špetka himalájské soli
 šťáva z 1/2 limetky

Postup

1

Rýži důkladně propláchněte, vhoďte do hrnce spolu s hráškem, zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu. Rýži vařte pod pokličkou doměkka. Je-li třeba, přilévejte vodu po troškách.

2

Mezitím, co se rýže vaří, rozeberte větší růžičky květáku na menší, přidejte k nim cizrnu, oloupanou a na měsíčky nakrájenou šalotku, římský kmín, kurkumu, kari, pepř, vše zalijte olejem a promíchejte.

3

Směs rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C cca na 15 až 20 minut.

4

Uvařenou rýži osolte, zakápněte limetkovou šťávou a servírujte s květákovo-cizrnovou směsí.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, , ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 3 větší růžičky květáku
 ½ hrnku uvařené cizrny
 šalotka
 50 g hnědé rýže
 hrst mladého hrášku
 400 ml kokosového mléka
 ½ lžičky římského kmínu
 ½ lžičky mleté kurkumy
  lžičky kari koření
 1 lžička sezamového oleje
 špetka černého pepře
 špetka himalájské soli
 šťáva z 1/2 limetky

Postup

1

Rýži důkladně propláchněte, vhoďte do hrnce spolu s hráškem, zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu. Rýži vařte pod pokličkou doměkka. Je-li třeba, přilévejte vodu po troškách.

2

Mezitím, co se rýže vaří, rozeberte větší růžičky květáku na menší, přidejte k nim cizrnu, oloupanou a na měsíčky nakrájenou šalotku, římský kmín, kurkumu, kari, pepř, vše zalijte olejem a promíchejte.

3

Směs rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C cca na 15 až 20 minut.

4

Uvařenou rýži osolte, zakápněte limetkovou šťávou a servírujte s květákovo-cizrnovou směsí.

Pečený květák s kari a kurkumou
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.