Dieta na bázi dělené stravy, které se v České Republice stala trendy až po vydání několika knih herečkou Lenkou Kořínkovou. Ta rozdělila potraviny na kytičky (rostlinnou stravu), zvířátka (potraviny živočišného původu) a skupinu neutrálních potravin. Její rozdělení v podstatě kopíruje princip dělené stravy. Je určena těm, kteří se snaží o redukci váhy a zároveň si chtějí pročistit tělo.
Podstata diety Lenky Kořínkové
Dieta Lenky Kořínkové není založena na žádném počítání kalorií, ani na striktním dodržování rozepsaného jídelníčku. Má pouze několik pravidel vztahujících se ke kombinování různých skupin potravin. Po celý den se stravujete pouze vybranou skupinou potravin dle určitých pravidel.
Živočišné a rostlinné druhy potravin není dovoleno míchat. Možnými kombinacemi jsou:
- Živočišná a zeleninová skupina
- Rostlinná a zeleninová skupina
- Rostlinná a ovocná skupina
Během dne se může konzumovat jakékoliv množství při správném dělení potravin. Časem sami poznáme, jak se budeme po jídle cítit a množství si upravíme. Podstatné ale je, dávat si pozor na to, co jíme a dodržovat správné skupiny.
Povolené a zakázané potraviny
Povolené potraviny
Skupina rostlinných potravin
Brambory, rýže (všechny druhy), bezvaječné těstoviny, knedlíky v prášku, mouka – všechny druhy světlé i tmavé, všechny druhy chleba, všechny druhy tmavého pečiva, kukuřice, popcorn, vločky a müsli nepřislazované cukrem, všechny ostatní druhy obilovin, všechny druhy semínek, soja a sojové výrobky, sojové kostky a výrobky z něj, sojové nápoje, sojová majonéza, tofu, sojové paštiky (pokud neobsahují vejce), všechny druhy luštěnin (sojové boby, hrách, čočka, fazole, cizrna), kroupy, krupice, droždí, glukóza.
Skupina živočišných potravin
Maso, uzeniny, salámy, paštiky, drůbež, ryby, všechny druhy konzervovaných ryb, sýry – nejlépe do 45%, bílý jogurt, bílý tvaroh, mléko živočišné – čerstvé i sušené, šlehačka, smetana, majonéza, majolka, tatarská omáčka, vejce, živočišné máslo, sádlo.
Zelenina
Zelenina čerstvá, mražená i nakládaná (kromě zeleniny smíchané s kukuřicí a luštěninami), houby čerstvé i nakládané, kečup, všechny druhy tomatovo-zeleninových směsí (nepřislazované).
Ovoce
Čerstvé ovoce, sušené ovoce (nepřislazované), ovocný cukr (fruktóza), dextróza (hroznový cukr), 100% džusy (nepřislazované), všechny džemy slazené uměle fruktózou, dextrózou nebo medem.
Skupina neutrálních potravin
Rostlinné máslo a rostlinné oleje (s rostlinnou skupinou pouze minimálně), kokos a kokosové mléko, ořechy kromě burských, koření, sojová omáčka, dresinky bez živočišných přísad a vajec, sušená vejce, vaječný žloutek, hořčice, kakao, karob, čaje včetně ovocných, káva, uměle slazené limonády, med, všechny druhy umělých sladidel, rozpustné vitaminy bez cukru.
Zakázané potraviny
- Cukr
- Burské oříšky
- Pečivo z bílé mouky
- Alkohol v kombinaci s živočišnou skupinou
- Tuk – pouze minimální množství rostlinných olejů a tuků
Jídelníček podle diety Lenky Kořínkové
Jídelníček pro rostlinný den
Snídaně: celozrnná houska s marmeládou
Přesnídávka: ovoce
Oběd: zeleninové rizoto
Svačina: bílý jogurt
Večeře: Cizrnový salát s tofu
Recept – Segedínský guláš
Recept pro živočišný den
Suroviny:
- 800 g vepřové plece, nakrájené na kostky 3×3 cm
- 2 lžíce sádla
- 4 cibule, nakrájené najemno
- 1 lžička drceného kmínu
- 4 stroužky česneku, drcené
- 400 g kysaného bílého zelí, vymačkaného a pokrájeného (nálev si ponechte)
- 2 lžíce sladké (případně i pálivé) mleté papriky
- 4 bobkové listy
- 1,2 l hovězího vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 ml smetany ke šlehání (minimálně 31%)
- 4 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy:
- V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova a pak přisypte drcený kmín. Přidejte maso a orestujte ho tak, aby se zatáhlo. Přidejte česnek, osolte a zhruba minutu restujte.
- Maso posypte paprikou a krátce ji opečte. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a na mírném ohni duste pod pokličkou do poloměkka, zhruba 30 minut. Poté přidejte zelí, přilijte zbylý vývar a trochu nálevu ze zelí. Za občasného míchání duste pod pokličkou cca další půlhodinu, dokud maso není měkké.
- Vmíchejte smetanu pro zjemnění a na mírném ohni provařte zhruba 5 minut, aby se chutě spojily.
- Dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete ozdobené lžící zakysané smetany.
Zkušenosti s dietou Lenky Kořínkové
Tonoucí se stébla chytá, aneb tato dieta zaznamenala i zlepšení zdravotního stavu při vředech dvanáctníku.
Při navrácení k nehlídanému stravování bez dělené stravy dochází k nechtěnému přibývání na váze.
Výhody a nevýhody diety Lenky Kořínkové
Výhody
- Dochází k redukci hmotnosti – na základě sníženého příjmu kalorií a omezení konzumace tuků.
- Některá výživová omezení vychází z doporučení racionální zdravé stravy, např. sacharidy by měly tvořit 50 % energetického příjmu.
Nevýhody
- Odborníci neuznávají princip, na kterém dieta stojí, a to, že nejsme jako lidé schopni trávit bílkoviny a tuky zároveň.
- Dělená strava je obecně poměrně přijímána, ale vzhledem k mnoha verzím můžeme narazit na nesprávný výklad.
- Téměř žádná potravina není tvořena výhradně jen jednou živinou (pouze bílkovinami nebo sacharidy), nýbrž jejich směsí v různém poměru.
- Celoživotní stravování – při selhání pravděpodobný jojo efekt.
Věděli jste, že…
Dělenou stravu vyznává i Michaela Nosková, která po ní nejvíce zhubla 34 kilo.