Dieta Lenky Kořínkové

Dieta na bázi dělené stravy, které se v České Republice stala trendy až po vydání několika knih herečkou Lenkou Kořínkovou. Ta rozdělila potraviny na kytičky (rostlinnou stravu), zvířátka (potraviny živočišného původu) a skupinu neutrálních potravin. Její rozdělení v podstatě kopíruje princip dělené stravy. Je určena těm, kteří se snaží o redukci váhy a zároveň si chtějí pročistit tělo.

Podstata diety Lenky Kořínkové

Dieta Lenky Kořínkové není založena na žádném počítání kalorií, ani na striktním dodržování rozepsaného jídelníčku. Má pouze několik pravidel vztahujících se ke kombinování různých skupin potravin. Po celý den se stravujete pouze vybranou skupinou potravin dle určitých pravidel.

Živočišné a rostlinné druhy potravin není dovoleno míchat. Možnými kombinacemi jsou:

  • Živočišná a zeleninová skupina
  • Rostlinná a zeleninová skupina
  • Rostlinná a ovocná skupina

Během dne se může konzumovat jakékoliv množství při správném dělení potravin. Časem sami poznáme, jak se budeme po jídle cítit a množství si upravíme. Podstatné ale je, dávat si pozor na to, co jíme a dodržovat správné skupiny.

Povolené a zakázané potraviny

Povolené potraviny

Skupina rostlinných potravin

Brambory, rýže (všechny druhy), bezvaječné těstoviny, knedlíky v prášku, mouka – všechny druhy světlé i tmavé, všechny druhy chleba, všechny druhy tmavého pečiva, kukuřice, popcorn, vločky a müsli nepřislazované cukrem, všechny ostatní druhy obilovin, všechny druhy semínek, soja a sojové výrobky, sojové kostky a výrobky z něj, sojové nápoje, sojová majonéza, tofu, sojové paštiky (pokud neobsahují vejce), všechny druhy luštěnin (sojové boby, hrách, čočka, fazole, cizrna), kroupy, krupice, droždí, glukóza.

Skupina živočišných potravin

Maso, uzeniny, salámy, paštiky, drůbež, ryby, všechny druhy konzervovaných ryb, sýry – nejlépe do 45%, bílý jogurt, bílý tvaroh, mléko živočišné – čerstvé i sušené, šlehačka, smetana, majonéza, majolka, tatarská omáčka, vejce, živočišné máslo, sádlo.

Zelenina

Zelenina čerstvá, mražená i nakládaná (kromě zeleniny smíchané s kukuřicí a luštěninami), houby čerstvé i nakládané, kečup, všechny druhy tomatovo-zeleninových směsí (nepřislazované).

Ovoce

Čerstvé ovoce, sušené ovoce (nepřislazované), ovocný cukr (fruktóza), dextróza (hroznový cukr), 100% džusy (nepřislazované), všechny džemy slazené uměle fruktózou, dextrózou nebo medem.

Skupina neutrálních potravin

Rostlinné máslo a rostlinné oleje (s rostlinnou skupinou pouze minimálně), kokos a kokosové mléko, ořechy kromě burských, koření, sojová omáčka, dresinky bez živočišných přísad a vajec, sušená vejce, vaječný žloutek, hořčice, kakao, karob, čaje včetně ovocných, káva, uměle slazené limonády, med, všechny druhy umělých sladidel, rozpustné vitaminy bez cukru.

Zakázané potraviny

  • Cukr
  • Burské oříšky
  • Pečivo z bílé mouky
  • Alkohol v kombinaci s živočišnou skupinou
  • Tuk – pouze minimální množství rostlinných olejů a tuků

Jídelníček podle diety Lenky Kořínkové

Jídelníček pro rostlinný den

Snídaně: celozrnná houska s marmeládou

Přesnídávka: ovoce

Oběd: zeleninové rizoto

Svačina: bílý jogurt

Večeře: Cizrnový salát s tofu

Recept – Segedínský guláš

Recept pro živočišný den

Suroviny:

  • 800 g vepřové plece, nakrájené na kostky 3×3 cm
  • 2 lžíce sádla
  • 4 cibule, nakrájené najemno
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 400 g kysaného bílého zelí, vymačkaného a pokrájeného (nálev si ponechte)
  • 2 lžíce sladké (případně i pálivé) mleté papriky
  • 4 bobkové listy
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání (minimálně 31%)
  • 4 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy:

  1. V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova a pak přisypte drcený kmín. Přidejte maso a orestujte ho tak, aby se zatáhlo. Přidejte česnek, osolte a zhruba minutu restujte.
  2. Maso posypte paprikou a krátce ji opečte. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a na mírném ohni duste pod pokličkou do poloměkka, zhruba 30 minut. Poté přidejte zelí, přilijte zbylý vývar a trochu nálevu ze zelí. Za občasného míchání duste pod pokličkou cca další půlhodinu, dokud maso není měkké.
  3. Vmíchejte smetanu pro zjemnění a na mírném ohni provařte zhruba 5 minut, aby se chutě spojily.
  4. Dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete ozdobené lžící zakysané smetany.

Zkušenosti s dietou Lenky Kořínkové

Tonoucí se stébla chytá, aneb tato dieta zaznamenala i zlepšení zdravotního stavu při vředech dvanáctníku.

Při navrácení k nehlídanému stravování bez dělené stravy dochází k nechtěnému přibývání na váze.

Výhody a nevýhody diety Lenky Kořínkové

Výhody

  • Dochází k redukci hmotnosti – na základě sníženého příjmu kalorií a omezení konzumace tuků.
  • Některá výživová omezení vychází z doporučení racionální zdravé stravy, např. sacharidy by měly tvořit 50 % energetického příjmu.

Nevýhody

  • Odborníci neuznávají princip, na kterém dieta stojí, a to, že nejsme jako lidé schopni trávit bílkoviny a tuky zároveň.
  • Dělená strava je obecně poměrně přijímána, ale vzhledem k mnoha verzím můžeme narazit na nesprávný výklad.
  • Téměř žádná potravina není tvořena výhradně jen jednou živinou (pouze bílkovinami nebo sacharidy), nýbrž jejich směsí v různém poměru.
  • Celoživotní stravování – při selhání pravděpodobný jojo efekt.

Věděli jste, že…

Dělenou stravu vyznává i Michaela Nosková, která po ní nejvíce zhubla 34 kilo.

 

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.