Mononukleóza je infekční onemocnění, které způsobuje virus Epsteina‐Barrové (EBV). Nejčastěji se vyskytuje u malých dětí, dospívajících a mladších dospělých, zejména u těch s oslabenou imunitou nebo pod neustálým stresem. Nedílnou součástí léčby mononukleózy je úprava stravy. Které potraviny jsou vhodné a kterým je lepší se vyhnout?
Obsah článku:
Mononukleóza – jak se přenáší, čím se projevuje a jak se léčí?
V České republice je infekční mononukleóza poměrně časté onemocnění. Každý rok je hlášeno přibližně 2 000 až 2 500 nových případů.1 Mononukleózou jsou přitom ohroženy hlavně osoby s oslabenou imunitou a mladí lidé ve věku od 15 do 24 let.
Mononukleóza se přenáší pouze přímým kontaktem, a to nejčastěji slinami – například sdílením předmětů denní potřeby (zubní kartáček, sklenička, láhve na pití, rtěnka…), strkáním půjčených dětských hraček do pusy, sdílením svačiny mezi spolužáky nebo líbáním. Právě proto je také infekční mononukleóza nazývána jako „nemoc z líbání“. Méně často dochází k přenosu mononukleózy krevní cestou.
Mezi nejčastější příznaky mononukleózy patří:
- horečka
- silná únava a vyčerpání
- bolest hlavy
- bolest v krku
- zduření lymfatických uzlin v oblasti hlavy a krku
- obtížné polykání
- postižení jater a sleziny
Na mononukleózu bohužel neexistuje očkování, které by zabránilo vzniku nákazy. Virus mononukleózy navíc v těle zůstává po celý život v latentním stavu (tzv. spí). Dobrou zprávou je, že po prodělaném onemocnění získává člověk proti nemoci protilátky, takže už nemůže plně onemocnět.
Při oslabení imunity nebo jiné infekci se může virus znovu aktivovat, ale znovu aktivovaná mononukleóza se neprojevuje žádnými příznaky. Člověk po prodělané mononukleóze může být ovšem zdrojem nákazy pro všechny, kteří nemoc ještě neprodělali.
Léčba mononukleózy se zaměřuje hlavně na potlačení jednotlivých příznaků – podávají se léky na snížení horečky a musí se dodržovat klidový režim. Antibiotika na mononukleózu nezabírají, protože jde o virové onemocnění.
V případě těžšího průběhu onemocnění může lékař předepsat kortikoidy, antibiotika (podávají se jen při superinfekci) nebo hospitalizaci v nemocnici. Nedílnou součástí léčby je i úprava stravy. Při infekční mononukleóze se doporučuje upravená jaterní dieta.
Základní principy diety při mononukleóze
- Dieta při mononukleóze se podobá jaterní dietě, ale není tak striktní a omezující.
- Je to pestrá a nutričně vyvážená strava zahrnující lehká dietní jídla.
- Omezují se tučná, těžce stravitelná a kořeněná jídla.
- V jídelníčku by se neměly objevovat smažené a fritované pokrmy.
- Doporučuje se jíst pravidelně (alespoň 5× denně) v menších dávkách.
- Jídlo by se mělo připravovat šetrnými způsoby.
- Platí úplný zákaz alkoholu.
- Hodí se pro krátkodobé dodržování během nemoci a krátce po ní.
Co je dieta při mononukleóze a jak funguje
V principu jde o uvolněnou jaterní dietu. Mononukleóza je totiž virové onemocnění, které postihuje játra a slezinu. Právě játra napadená virem mononukleózy fungují omezeně a je pro ně náročnější zastat všechny energetické a metabolické procesy. Dieta při mononukleóze má proto za úkol podpořit co nejrychlejší zotavení jater a ulehčit jim jejich práci.
Dietu při mononukleóze je nutné dodržovat alespoň do té doby, než se zlepší jaterní testy. Potom je možné dietu postupně rozvolnit (dle doporučení lékaře) a rozvolněná dieta se drží alespoň 2 až 3 měsíce.
Léčba mononukleózy trvá přibližně 6 měsíců. V průběhu prvních tří měsíců by se měl člověk navíc vyhýbat intenzivním sportům nebo fyzicky náročným aktivitám, které by mohly zhoršit jeho zdravotní stav.
Hlavní principy diety při mononukleóze
- Hlavním smyslem diety při mononukleóze je šetřit játra, proto se doporučuje uvolněná jaterní dieta.
- Dieta se zaměřuje na konzumaci čerstvých, přirozených a nutričně hodnotných potravin.
- V jídelníčku se omezují průmyslově zpracované potraviny, sladkosti, smažená a tučná jídla.
- Nevhodné jsou nadýmavé nebo těžce stravitelné potraviny a kořeněné pokrmy.
- K přípravě jídla volíme šetrné technologické postupy, jako je vaření nebo dušení, pečení bez použití tuku nebo pečení v alobalu.
- Důležité je jíst pravidelně (alespoň 5× denně) v menších dávkách.
- Platí úplný zákaz konzumace alkoholických nápojů.
Jak vypadá jídelníček při mononukleóze
V minulosti se při infekční mononukleóze doporučovala přísná jaterní dieta s omezením tuků. Dnes už se od takové diety upouští, protože při jejím dodržování hrozí nedostatečný příjem esenciálních mastných kyselin a vitaminů rozpustných v tucích, které jsou pro člověka po prodělané mononukleóze nesmírně důležité.
Dieta při mononukleóze není tak přísná jako kdysi a vychází ze zásad zdravého stravování. Dieta při infekční mononukleóze se zaměřuje na to, aby člověk přijímal veškeré potřebné živiny, minerální látky, vitaminy, antioxidanty, kvalitní bílkoviny, vlákninu a další důležité látky. Z tohoto důvodu by se měla jíst lehká a nutričně vyvážená strava.
Dietu při mononukleóze by měl člověk vždy konzultovat se svým ošetřujícím lékařem a nejlépe také s nutričním terapeutem. Potřeba dodržování diety závisí na rozsahu poškození jater a individuální snášenlivosti potravin.
Bez smažení a alkoholu
Hlavním pravidlem je vyhýbat se smaženým jídlům a především alkoholu. Vhodné je vynechat i nezdravé vysoce průmyslově zpracované potraviny a sladkosti. Naopak každá porce jídla během dne by měla obsahovat pořádnou dávku zeleniny nebo ovoce a kvalitní bílkoviny (například mléčné výrobky, libové maso, ryby, luštěniny apod.).
Postup přípravy jídel
Důležitý je také způsob přípravy jídla, který by měl být šetrný. Doporučuje se používat vaření nebo dušení, pečení bez použití tuku (podléváme vodou nebo zeleninovým vývarem), příprava na páře a pečení v alobalu. Dobrým pomocníkem v kuchyni pro vás bude tlakový hrnec, zapékací miska, teflonová pánev. Nevhodné je smažení, fritování a pečení na tuku.
Zdravé tuky do diety patří
Tuky se z jídelníčku nevylučují, protože jsou pro člověka zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin a výše zmíněných vitaminů rozpustných v tucích. Tuky by měly v jídelníčku zaujímat přibližně 30 % z celkového energetického příjmu.
Při mononukleóze se o dost více zaměřujeme za správný výběr tuků. Naprosto nevhodné jsou přepálené tuky a šetřit by se mělo i s příjmem nasycených tuků, které se vyskytují v tučném mase, plnotučných mléčných výrobcích, másle, sádle či slanině.
Vhodné jsou naopak zdravé tuky v podobě rostlinných olejů, avokáda, oliv a při dobré toleranci pacienta i oříšků a semínek. V neposlední řadě je důležité dodržovat pitný režim (alespoň 2 litry tekutin za den) a pravidelnost v jídle. V rámci léčby mononukleózy se doporučuje jíst 5 až 6 menších porcí jídla denně.
Potraviny, které při mononukleóze prospívají, a které naopak škodí
Vhodné potraviny
- ovoce – téměř všechno (v akutní fázi onemocnění se vyhýbáme ovoci se slupkou a zrníčky – jahody, maliny, ostružiny, rybíz, fíky, angrešt, meloun, kiwi)
- zelenina – mrkev, celer, petržel, rajčata, salát, dýně, patizon, červená řepa, černá ředkev, cuketa, chřest
- mléko a mléčné výrobky – bílé jogurty do 3 % tuku, nízkotučný a polotučný tvaroh, sýry do 30 t.v.s., cottage sýr, mozzarella light, neochucený kefír, nízkotučné a polotučné mléko
- libové maso – kuřecí prsa, krůtí prsa, vepřová kýta, vepřová panenka, libové hovězí zadní maso, telecí maso, králík, netučné ryby, dušená šunka s vysokým obsahem masa
- pečivo – celozrnné a žitné pečivo (ideálně den staré)
- přílohy – rýže, těstoviny, brambory, batáty, kuskus, pohanka, jáhly, quinoa, amarant
- tuky – olivový, lněný, avokádový olej, čerstvé máslo (v malém množství)
- vejce – bílky neomezeně, celá vejce v omezeném množství podle individuálního doporučení
- koření – bazalka, petrželka, pažitka, majoránka, kopr, tymián, bobkový list, libeček, kmín, sladká červená paprika
- nápoje – voda, čaj, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neperlivé minerální vody
- dezerty – pudinky, nákypy, piškoty a piškotová buchta
Nevhodné potraviny
- plnotučné mléčné výrobky – smetanové jogurty, sýry s obsahem tuku 40 % a více, plnotučné mléko, tučný tvaroh, ochucené mléčné výrobky, pikantní sýry, šlehačka, smetana
- tučné maso – tučné hovězí, tučné vepřové, kuře s kůží, husa, kachna, zabijačkové výrobky, salámy, paštiky, klobásy, nakládaná masa
- uzené, nakládané a konzervované ryby
- vnitřnosti a zvěřina
- pečivo – čerstvé pečivo, křehké pečivo, pečivo z listového a kynutého těsta
- přílohy – knedlíky
- tuky – sádlo, máslo
- ostré koření – chilli, kari, pepř, sójová omáčka, Maggi, masox, worchesterová omáčka
- smažená a fritovaná jídla
- nadýmavá zelenina – česnek, cibule, zelí, kapusta, květák, brokolice, kedluben, ředkvičky, sterilovaná zelenina
- luštěniny a houby
- ořechy, kokos a mák (při uvolněné dietě lze zařadit v přiměřeném množství)
- alkohol
- kakao a čokoláda (při uvolněné dietě lze zařadit v malém množství)
- slané pochutiny a sladkosti
- pultové pomazánky
- sycené nápoje, energetické drinky a slazené nápoje
- silná káva
Výhody diety při mononukleóze
Dieta při mononukleóze je především léčebná dieta, tudíž má za úkol zmírnit příznaky tohoto nepříjemného onemocnění. Kromě toho má tato dieta i další výhody, mezi které patří:
- důraz na výběr zdravých jídel a co nejméně průmyslově zpracovaných potravin
- pravidelnost ve stravování
- zvýšený přísun ovoce a zeleniny
- zdravý způsob vaření
- snížení spotřeby nasycených tuků a trans mastných kyselin
- zvýšený přísun omega-3 mastných kyselin
- eliminace alkoholu
- dostatečný příjem vlákniny, bílkovin, vitaminů, minerálních látek, antioxidantů
Nevýhody a rizika diety při mononukleóze
I u této diety je hlavní nevýhodou omezení výběru jídel. Dieta sice není tak přísná, ale stále má určitá omezení. Aby navíc člověk dietu neporušil a nepřitížilo se mu, musí si jídla většinou připravovat sám. Právě proto se tato dieta hodí pouze pro krátkodobé dodržování, konkrétně až do zlepšení zdravotního stavu po prodělané mononukleóze.
Pro koho je dieta při mononukleóze vhodná
Kromě infekční mononukleózy je tato dieta použitelná i pro žloutenku nebo jiná onemocnění jater. Dodržování této diety je vždy nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem a ideálně i s nutričním terapeutem nebo nutričním specialistou. Vzhledem k omezenému výběru potravin se úplně nehodí pro dlouhodobé dodržování u zdravých lidí.
Ukázkový jídelníček při mononukleóze
- Snídaně: Rýžová kaše se strouhaným jablkem, čaj
- Svačina: Žitný rohlík s tvarohovou pomazánkou a pažitkou, salátová okurka
- Oběd: Přírodní kuřecí plátek s vařenými brambory, dušená mrkev
- Svačina: Kefír s banánem
- Večeře: Kuskus s cuketou a 30% sýrem
Závěrečné shrnutí: Co si z článku odnést?
- Infekční mononukleóza je virové onemocnění, jehož léčba se neobejde bez úpravy jídelníčku.
- Při léčbě mononukleózy pomáhá dieta šetrná k játrům.
- Dieta při mononukleóze doporučuje libové maso, ryby, zeleninu a ovoce, celozrnné a žitné pečivo, nízkotučné mléčné výrobky, kvalitní rostlinné tuky a dostatek tekutin.
- Na druhou stranu radí vyhýbat se tučným masům, uzeninám, plnotučným mléčným výrobků, smaženým jídlům, polotovarům, sladkostem, zpracovaným potravinám a alkoholu.
Zdroje
1. Rozsypal, H. (2015). Základy infekčního lékařství. 1. vydání. Praha: Karolinum, 566 s. ISBN 978-80-246-2932-2.
2. Ambrožová, H. (2005). Infekční mononukleóza. Pediatrie pro praxi, 5, 244–246.
3. Pavelka, J. (2014). Infekční mononukleóza – racionální přístup k diagnostice a léčbě. Pediatrie pro praxi, 15(4), 191–193.
4. Kleinerová, J. (2008). Infekční mononukleóza. Medicína pro praxi, 5(10), 372–374.
5. Smíšková, D. (2012). Infekční mononukleóza a další onemocnění vyvolaná virem Epsteina a Barrové. Interní medicína, 14(6 a 7), 261–263.
6. Balfour, H. H. Jr, Dunmire, S. K., & Hogquist, K. A. (2015). Infectious mononucleosis. Clinical & Translational Immunology, 4(2), e33.
7. https://www.fnol.cz/pdf/pacientske_brozurky/ORL_Infekcni%20mononukleoza.pdf
8. Dunmire, S. K., Hogquist, K. A., & Balfour, H. H. (2015). Infectious Mononucleosis. Current Topics in Microbiology and Immunology, 390(Pt 1), 211–240.
9. Hajdarevic, B., Vehabovic, I., Catic, T., & Masic, I. (2020). The Role of Diet Therapy in the Treatment of Liver Disease. Materia Socio Medica, 32(3), 200–206.
10. Jamioł-Milc, D., Gudan, A., Kaźmierczak-Siedlecka, K., Hołowko-Ziółek, J., Maciejewska-Markiewicz, D., Janda-Milczarek, K., & Stachowska, E. (2023). Nutritional Support for Liver Diseases. Nutrients, 15(16), 3640.