Mononukleóza se řadí mezi virová onemocnění, která zpravidla postihují játra. Postižení organismu infekcí může být různého stupně, proto je nutné dietní opatření individuálně přizpůsobit pacientovi.
Podstata diety při mononukleóze
Podstatou diety při mononukleóze je v podstatě zdravá strava, dříve byla doporučována striktní jaterní dieta, ale dnes už se od těchto opatření spíše upouští. Při infekční mononukleóze je potřeba se vyhýbat zvýšenému přísunu tuků a upravovat pokrmy co možná nejšetrnějším způsobem.
Vynechat bychom tak měli smažení, grilování i pečení na tuku a jídla raději vařit ve vodě, páře či konvektomatu. Úplným tabu při léčbě infekční mononukleózy je alkohol, kterému bychom se měli vyhýbat alespoň dalšího půl roku.
Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Váš zdravotní stav a úpravu stravy konzultujte se svým lékařem nebo nutričním terapeutem.
Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce
Povolené potraviny
- Zelenina
- Ovoce
- Libové maso
- Ryby
- Celozrnné obiloviny a výrobky z nich
- Brambory
- Luštěniny
- Ořechy a semínka ( Přiměřeně! Obsahují vysoké množství tuku.)
Zakázané potraviny
- Alkohol
- Tučné živočišné produkty
- Smažená jídla
- Ostré koření
Jídelníček na 1 den
Snídaně: Ovesná kaše s meruňkami, čaj
Svačina: Celozrnný chléb s žervé, plátek libové šunky, okurka
Oběd: Treska pečená na sucho, brambory vařené v páře, zelenina
Svačina: Kefírové nízkotučné mléko
Večeře: Kuskus s rajčaty, cuketou a nízkotučným sýrem
Recept na dietní cuketové lasagne
Připravte si
- Cuketu
- Rajčata
- Mozzarellu light
- Olivy
- Těstoviny na lasagne
- 2-3 plechovky loupaných rajčat
- Sůl, pepř, oregano
- Řepkový olej
Postup
- Cuketu a rajčata nakrájejte na kolečka. Rajčata z plechovky okořeňte dle chuti solí, pepřem a oreganem.
- Do mísy lehce vymazané olejem postupně klaďte těstoviny, potom cuketu, rajčata, rajčata z konzervy, mozzarellu a navrch olivy.
- Tento postup opakujte, dokud vám nedojdou suroviny a poté dejte na cca 35 minut zapéct do trouby vyhřáté na 185 stupňů.
- Hotovo, dobrou chuť!
Výhody této diety
- Výběr zdravých jídel
- Nízký obsah nezdravých tuků v dietě
- Pravidelná strava (nutno jíst 3-5 krát denně malé porce)
- Absence alkoholu
- Zdravý způsob vaření
- Redukce nadbytečných kilogramů
- Učení se zdravému způsobu života
Nevýhody této diety
- Omezení výběru jídel
- Někdy nutná oddělená příprava jídel než u zbytku rodiny