BezHladovění.cz

Med a hubnutí podle aktuálních studií

Celé stovky let se med těší oblibě pro své léčebné účinky i skvělou chuť. Jak si ale sladká pochoutka rozumí s hubnutím?

Hlavní složky medu

  • 27 až 44 % fruktózy
  • 22 až 41 % glukózy
  • 1 až 14 % ostatních sacharidů (sacharóza, maltóza apod.)
  • 17 až 24 % vody

Další složení

  • Bílkoviny a aminokyseliny
  • Minerální látky (fosfor, měď, hořčík, vápník, železo)
  • Stopové prvky (jód, fluor, kobalt, mangan, zinek, kyselina křemičitá)
  • Vitaminy (hlavně C a B)
  • Organické kyseliny (jablečná, vinná a citronová)
  • Enzymy
  • Pyly

Nahlédněte do skleničky

Čím je zlatavá hmota průzračnější, tím více fruktózy obsahuje. Specifické složení i chuť závisí na směsi květů, které včely k výrobě použijí. Velké rozdíly ve složení se objevují i s ohledem na sezónu, lokalitu a konkrétní včelstvo.

TIP: Krystalizace medu je přirozený proces a nijak nesnižuje jeho kvalitu. Pokud se chcete krystalek zbavit, stačí ho lehce zahřát.

4 hlavní rozdíly mezi medem a běžným cukrem

Obsah kalorií

Zatímco rafinovaný cukr obsahuje pouze prázdné kalorie, z medu získáte i další důležité živiny. Vzhledem k obsažené vodě ukrývá 100 g medu přibližně 288 kalorií, což je asi o 100 kcal méně než v případě řepného cukru.

Trávení

Bílý cukr se rozkládá v játrech. Při vyšší konzumaci je zatěžuje. Cukry obsažené v medu se vstřebávají stěnou trávicího traktu, odkud putují přímo k buňkám. Do jater tedy vůbec nevstupují.

Rychlý zdroj energie

Právě pro vysoký obsah jednoduchých cukrů je med vyhledávaným rychlým zdrojem energie při fyzickém i psychickém vyčerpání. Jednoduché sacharidy tělo nemusí na rozdíl od složených cukrů štěpit, takže je proces rozkladu a transportu energie k buňkám mnohem jednodušší a rychlejší.

Glykemický index

Další, i když pouze nepatrný rozdíl, se týká glykemického indexu. Potraviny s vysokým skóre GI zvyšují hladinu krevního cukru, přičemž tělu dodávají jen malou výživovou hodnotu. Podle zahraniční studie má med GI 58, zatímco cukr 60.

Pozitivní vlastnosti medu

Antimikrobiální a protizánětlivé účinky

Vědci v roce 2014 zveřejnili výsledky studie, která ukázala, že med může pomoci v boji proti zánětlivým procesům v těle, například při cukrovce, ateroskleróze a kardiovaskulárních chorobách.

Antioxidanty

Obsahuje řadu antioxidačních látek, včetně fytochemikálií, flavonoidů a kyseliny askorbové (vitamin C). Antioxidanty snižují oxidační stres v těle tím, že odstraňují volné radikály. Vědci spojují oxidační stres s řadou chronických stavů, včetně několika typů rakovin. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty snižuje riziko chronických onemocnění.

Podpora trávení

Některé sacharidy obsažené v medu pomáhají hojit poškozenou žaludeční sliznici. Velkou výhodou jsou i jeho prebiotické účinky.

Dále stimuluje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu a omezuje rozmnožování těch škodlivých. Výzkumy také prokázaly, že snižuje intenzitu a délku trvání akutního průjmu.

Podpora imunity a léčba nachlazení

Už od nepaměti se med využívá k léčbě nemocí horních cest dýchacích, které se projevují kašlem a bolestí v krku. Pokud onemocníte, stačí přidat lžičku do bylinkového/zázvorového čaje nebo k nastrouhané cibuli.

Snížení rizika aterosklerózy

Obsažené látky totiž zabraňují usazování cholesterolu na stěnách cév. Podle zahraničních studií med snižuje celkový i „zlý“ LDL cholesterol a zároveň zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol.

Hojení ran

Egypťané ho od roku 1550 před naším letopočtem používali především k hojení ran. Skvěle působí při léčbě řezných ran, proleženin, vředů a lehčích popálenin.

Snížení krevního tlaku

Konzumace medu reguluje krevní tlak a snižuje riziko srdečních chorob. Podle zahraniční studie obsahuje antioxidační sloučeniny, spojené se snižováním krevního tlaku.

Med pomáhá také v případě:

  • stresu
  • nízké imunity
  • poruch spánku
  • slabosti
  • únavy

Kdo by se měl medu raději vyhýbat?

Rozhodně lidé s alergií na med. Obecně jej odborníci nedoporučují ani diabetikům. Avšak některé studie naznačují, že by pro osoby s diabetem 2. typu mohl být v menších dávkách vhodný. Podle dalšího výzkumu je pro cukrovkáře přinejmenším méně škodlivý než běžný cukr.

Vyberte si ten správný med

Je zdravější a pro mnohé i chutnější alternativou rafinovaného cukru. Musíte si však vybrat kvalitní produkt bez dalších příměsí. Někteří výrobci ho kvůli finanční úspoře míchají se sirupem a vodou.

Pozor si dávejte hlavně na příliš levné výrobky, které nejsou zárukou kvality. Upřednostňujte medy s českým původem ideálně přímo od včelařů.

Kvalitní med by měl být mírně až silně průhledný, tekutý a částečně nebo úplně krystalický.

Pozor na váhu

I přesto, že je napumpovaný cennými látkami, stále obsahuje velké množství cukrů a kalorií. Proto je důležité nakládat s ním jako se sladidlem a jíst ho s rozumem. V jedné polévkové lžíci číhá přibližně 64 kcal. Pokud si příjem medu nebudete hlídat, může vaše váha nenápadně narůstat.

Největší nebezpečí hrozí v případě, že začnete používat medová sladidla na pravidelné bázi a zároveň neprovedete žádné další změny v jídelníčku. O spojení vyššího příjmu přidaného cukru s rizikem přibírání na váze hovoří i výsledky zahraničního výzkumu.

Jak si vychutnat med a zároveň nepřibrat?

Nejlepším způsobem, jak využít všech výhod a zároveň neohrozit svou váhu, je zvolit si kvalitní med a používat ho jako náhradu za nezdravá sladidla, jako je rafinovaný cukr nebo sirupy s vysokým obsahem fruktózy.

Pokud toužíte zhubnout, množství medu si pečlivě hlídejte a myslete na to, že kaloricky je na tom velmi podobně jako klasický cukr.

Dodržujte pestrý a vyvážený jídelníček a med konzumujte v umírněném množství. K oslazení kaše, jogurtu, čaje i smoothie bohatě stačí jedna čajová lžička medu. Pokud k tomu všemu ještě přidáte pohybovou aktivitu, omezení stresu a dostatek spánku, nemusíte se o svou váhu bát. 

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

reklama
reklama
reklama