Celé stovky let se med těší oblibě pro své léčebné účinky i skvělou chuť. Jak si ale sladká pochoutka rozumí s hubnutím?
Hlavní složky medu
- 27 až 44 % fruktózy
- 22 až 41 % glukózy
- 1 až 14 % ostatních sacharidů (sacharóza, maltóza apod.)
- 17 až 24 % vody
Další složení
- Bílkoviny a aminokyseliny
- Minerální látky (fosfor, měď, hořčík, vápník, železo)
- Stopové prvky (jód, fluor, kobalt, mangan, zinek, kyselina křemičitá)
- Vitaminy (hlavně C a B)
- Organické kyseliny (jablečná, vinná a citronová)
- Enzymy
- Pyly
Nahlédněte do skleničky
Čím je zlatavá hmota průzračnější, tím více fruktózy obsahuje. Specifické složení i chuť závisí na směsi květů, které včely k výrobě použijí. Velké rozdíly ve složení se objevují i s ohledem na sezónu, lokalitu a konkrétní včelstvo.
TIP: Krystalizace medu je přirozený proces a nijak nesnižuje jeho kvalitu. Pokud se chcete krystalek zbavit, stačí ho lehce zahřát.
4 hlavní rozdíly mezi medem a běžným cukrem
Obsah kalorií
Zatímco rafinovaný cukr obsahuje pouze prázdné kalorie, z medu získáte i další důležité živiny. Vzhledem k obsažené vodě ukrývá 100 g medu přibližně 288 kalorií, což je asi o 100 kcal méně než v případě řepného cukru.
Trávení
Bílý cukr se rozkládá v játrech. Při vyšší konzumaci je zatěžuje. Cukry obsažené v medu se vstřebávají stěnou trávicího traktu, odkud putují přímo k buňkám. Do jater tedy vůbec nevstupují.
Rychlý zdroj energie
Právě pro vysoký obsah jednoduchých cukrů je med vyhledávaným rychlým zdrojem energie při fyzickém i psychickém vyčerpání. Jednoduché sacharidy tělo nemusí na rozdíl od složených cukrů štěpit, takže je proces rozkladu a transportu energie k buňkám mnohem jednodušší a rychlejší.
Glykemický index
Další, i když pouze nepatrný rozdíl, se týká glykemického indexu. Potraviny s vysokým skóre GI zvyšují hladinu krevního cukru, přičemž tělu dodávají jen malou výživovou hodnotu. Podle zahraniční studie má med GI 58, zatímco cukr 60.
Pozitivní vlastnosti medu
Antimikrobiální a protizánětlivé účinky
Vědci v roce 2014 zveřejnili výsledky studie, která ukázala, že med může pomoci v boji proti zánětlivým procesům v těle, například při cukrovce, ateroskleróze a kardiovaskulárních chorobách.
Antioxidanty
Obsahuje řadu antioxidačních látek, včetně fytochemikálií, flavonoidů a kyseliny askorbové (vitamin C). Antioxidanty snižují oxidační stres v těle tím, že odstraňují volné radikály. Vědci spojují oxidační stres s řadou chronických stavů, včetně několika typů rakovin. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty snižuje riziko chronických onemocnění.
Podpora trávení
Některé sacharidy obsažené v medu pomáhají hojit poškozenou žaludeční sliznici. Velkou výhodou jsou i jeho prebiotické účinky.
Dále stimuluje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu a omezuje rozmnožování těch škodlivých. Výzkumy také prokázaly, že snižuje intenzitu a délku trvání akutního průjmu.
Podpora imunity a léčba nachlazení
Už od nepaměti se med využívá k léčbě nemocí horních cest dýchacích, které se projevují kašlem a bolestí v krku. Pokud onemocníte, stačí přidat lžičku do bylinkového/zázvorového čaje nebo k nastrouhané cibuli.
Snížení rizika aterosklerózy
Obsažené látky totiž zabraňují usazování cholesterolu na stěnách cév. Podle zahraničních studií med snižuje celkový i „zlý“ LDL cholesterol a zároveň zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol.
Hojení ran
Egypťané ho od roku 1550 před naším letopočtem používali především k hojení ran. Skvěle působí při léčbě řezných ran, proleženin, vředů a lehčích popálenin.
Snížení krevního tlaku
Konzumace medu reguluje krevní tlak a snižuje riziko srdečních chorob. Podle zahraniční studie obsahuje antioxidační sloučeniny, spojené se snižováním krevního tlaku.
Med pomáhá také v případě:
- stresu
- nízké imunity
- poruch spánku
- slabosti
- únavy
Kdo by se měl medu raději vyhýbat?
Rozhodně lidé s alergií na med. Obecně jej odborníci nedoporučují ani diabetikům. Avšak některé studie naznačují, že by pro osoby s diabetem 2. typu mohl být v menších dávkách vhodný. Podle dalšího výzkumu je pro cukrovkáře přinejmenším méně škodlivý než běžný cukr.
Vyberte si ten správný med
Je zdravější a pro mnohé i chutnější alternativou rafinovaného cukru. Musíte si však vybrat kvalitní produkt bez dalších příměsí. Někteří výrobci ho kvůli finanční úspoře míchají se sirupem a vodou.
Pozor si dávejte hlavně na příliš levné výrobky, které nejsou zárukou kvality. Upřednostňujte medy s českým původem ideálně přímo od včelařů.
Kvalitní med by měl být mírně až silně průhledný, tekutý a částečně nebo úplně krystalický.
Pozor na váhu
I přesto, že je napumpovaný cennými látkami, stále obsahuje velké množství cukrů a kalorií. Proto je důležité nakládat s ním jako se sladidlem a jíst ho s rozumem. V jedné polévkové lžíci číhá přibližně 64 kcal. Pokud si příjem medu nebudete hlídat, může vaše váha nenápadně narůstat.
Největší nebezpečí hrozí v případě, že začnete používat medová sladidla na pravidelné bázi a zároveň neprovedete žádné další změny v jídelníčku. O spojení vyššího příjmu přidaného cukru s rizikem přibírání na váze hovoří i výsledky zahraničního výzkumu.
Jak si vychutnat med a zároveň nepřibrat?
Nejlepším způsobem, jak využít všech výhod a zároveň neohrozit svou váhu, je zvolit si kvalitní med a používat ho jako náhradu za nezdravá sladidla, jako je rafinovaný cukr nebo sirupy s vysokým obsahem fruktózy.
Pokud toužíte zhubnout, množství medu si pečlivě hlídejte a myslete na to, že kaloricky je na tom velmi podobně jako klasický cukr.
Dodržujte pestrý a vyvážený jídelníček a med konzumujte v umírněném množství. K oslazení kaše, jogurtu, čaje i smoothie bohatě stačí jedna čajová lžička medu. Pokud k tomu všemu ještě přidáte pohybovou aktivitu, omezení stresu a dostatek spánku, nemusíte se o svou váhu bát.