BezHladovění.cz

Med a hubnutí podle aktuálních studií

Celé stovky let se med těší oblibě pro své léčebné účinky i skvělou chuť. Jak si ale sladká pochoutka rozumí s hubnutím?

Hlavní složky medu

  • 27 až 44 % fruktózy
  • 22 až 41 % glukózy
  • 1 až 14 % ostatních sacharidů (sacharóza, maltóza apod.)
  • 17 až 24 % vody

Další složení

  • Bílkoviny a aminokyseliny
  • Minerální látky (fosfor, měď, hořčík, vápník, železo)
  • Stopové prvky (jód, fluor, kobalt, mangan, zinek, kyselina křemičitá)
  • Vitaminy (hlavně C a B)
  • Organické kyseliny (jablečná, vinná a citronová)
  • Enzymy
  • Pyly

Nahlédněte do skleničky

Čím je zlatavá hmota průzračnější, tím více fruktózy obsahuje. Specifické složení i chuť závisí na směsi květů, které včely k výrobě použijí. Velké rozdíly ve složení se objevují i s ohledem na sezónu, lokalitu a konkrétní včelstvo.

TIP: Krystalizace medu je přirozený proces a nijak nesnižuje jeho kvalitu. Pokud se chcete krystalek zbavit, stačí ho lehce zahřát.

reklama

Doporučujeme

FotoPopis
Nutriadapt

Zhubněte pod odborným dohledem až 1,5 kg týdně

Objednejte se na nezávaznou konzultaci ve vašem městě. Konzultace stojí jen 200 Kč a v rámci ní se mimo jiné dozvíte, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Rezervujte si konzultaci dnes 26.10.2020 a navíc získáte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma.

Prohlédnout si proměny klientů 

4 hlavní rozdíly mezi medem a běžným cukrem

Obsah kalorií

Zatímco rafinovaný cukr obsahuje pouze prázdné kalorie, z medu získáte i další důležité živiny. Vzhledem k obsažené vodě ukrývá 100 g medu přibližně 288 kalorií, což je asi o 100 kcal méně než v případě řepného cukru.

Trávení

Bílý cukr se rozkládá v játrech. Při vyšší konzumaci je zatěžuje. Cukry obsažené v medu se vstřebávají stěnou trávicího traktu, odkud putují přímo k buňkám. Do jater tedy vůbec nevstupují.

Rychlý zdroj energie

Právě pro vysoký obsah jednoduchých cukrů je med vyhledávaným rychlým zdrojem energie při fyzickém i psychickém vyčerpání. Jednoduché sacharidy tělo nemusí na rozdíl od složených cukrů štěpit, takže je proces rozkladu a transportu energie k buňkám mnohem jednodušší a rychlejší.

Glykemický index

Další, i když pouze nepatrný rozdíl, se týká glykemického indexu. Potraviny s vysokým skóre GI zvyšují hladinu krevního cukru, přičemž tělu dodávají jen malou výživovou hodnotu. Podle zahraniční studie má med GI 58, zatímco cukr 60.

Pozitivní vlastnosti medu

Antimikrobiální a protizánětlivé účinky

Vědci v roce 2014 zveřejnili výsledky studie, která ukázala, že med může pomoci v boji proti zánětlivým procesům v těle, například při cukrovce, ateroskleróze a kardiovaskulárních chorobách.

Antioxidanty

Obsahuje řadu antioxidačních látek, včetně fytochemikálií, flavonoidů a kyseliny askorbové (vitamin C). Antioxidanty snižují oxidační stres v těle tím, že odstraňují volné radikály. Vědci spojují oxidační stres s řadou chronických stavů, včetně několika typů rakovin. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty snižuje riziko chronických onemocnění.

Podpora trávení

Některé sacharidy obsažené v medu pomáhají hojit poškozenou žaludeční sliznici. Velkou výhodou jsou i jeho prebiotické účinky.

Dále stimuluje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu a omezuje rozmnožování těch škodlivých. Výzkumy také prokázaly, že snižuje intenzitu a délku trvání akutního průjmu.

Podpora imunity a léčba nachlazení

Už od nepaměti se med využívá k léčbě nemocí horních cest dýchacích, které se projevují kašlem a bolestí v krku. Pokud onemocníte, stačí přidat lžičku do bylinkového/zázvorového čaje nebo k nastrouhané cibuli.

Snížení rizika aterosklerózy

Obsažené látky totiž zabraňují usazování cholesterolu na stěnách cév. Podle zahraničních studií med snižuje celkový i „zlý“ LDL cholesterol a zároveň zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol.

Hojení ran

Egypťané ho od roku 1550 před naším letopočtem používali především k hojení ran. Skvěle působí při léčbě řezných ran, proleženin, vředů a lehčích popálenin.

Snížení krevního tlaku

Konzumace medu reguluje krevní tlak a snižuje riziko srdečních chorob. Podle zahraniční studie obsahuje antioxidační sloučeniny, spojené se snižováním krevního tlaku.

Med pomáhá také v případě:

  • stresu
  • nízké imunity
  • poruch spánku
  • slabosti
  • únavy

Kdo by se měl medu raději vyhýbat?

Rozhodně lidé s alergií na med. Obecně jej odborníci nedoporučují ani diabetikům. Avšak některé studie naznačují, že by pro osoby s diabetem 2. typu mohl být v menších dávkách vhodný. Podle dalšího výzkumu je pro cukrovkáře přinejmenším méně škodlivý než běžný cukr.

Vyberte si ten správný med

Je zdravější a pro mnohé i chutnější alternativou rafinovaného cukru. Musíte si však vybrat kvalitní produkt bez dalších příměsí. Někteří výrobci ho kvůli finanční úspoře míchají se sirupem a vodou.

Pozor si dávejte hlavně na příliš levné výrobky, které nejsou zárukou kvality. Upřednostňujte medy s českým původem ideálně přímo od včelařů.

Kvalitní med by měl být mírně až silně průhledný, tekutý a částečně nebo úplně krystalický.

Pozor na váhu

I přesto, že je napumpovaný cennými látkami, stále obsahuje velké množství cukrů a kalorií. Proto je důležité nakládat s ním jako se sladidlem a jíst ho s rozumem. V jedné polévkové lžíci číhá přibližně 64 kcal. Pokud si příjem medu nebudete hlídat, může vaše váha nenápadně narůstat.

Největší nebezpečí hrozí v případě, že začnete používat medová sladidla na pravidelné bázi a zároveň neprovedete žádné další změny v jídelníčku. O spojení vyššího příjmu přidaného cukru s rizikem přibírání na váze hovoří i výsledky zahraničního výzkumu.

Jak si vychutnat med a zároveň nepřibrat?

Nejlepším způsobem, jak využít všech výhod a zároveň neohrozit svou váhu, je zvolit si kvalitní med a používat ho jako náhradu za nezdravá sladidla, jako je rafinovaný cukr nebo sirupy s vysokým obsahem fruktózy.

Pokud toužíte zhubnout, množství medu si pečlivě hlídejte a myslete na to, že kaloricky je na tom velmi podobně jako klasický cukr.

Dodržujte pestrý a vyvážený jídelníček a med konzumujte v umírněném množství. K oslazení kaše, jogurtu, čaje i smoothie bohatě stačí jedna čajová lžička medu. Pokud k tomu všemu ještě přidáte pohybovou aktivitu, omezení stresu a dostatek spánku, nemusíte se o svou váhu bát. 

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Share via
Send this to a friend