Hlíva ústřičná: Tipy na recepty a využití této superhouby

Houby jsou důležitou součástí vyváženého a pestrého jídelníčku. Jsou chutné, zdravé a plné spousty vitaminů, minerálů a dalších cenných látek. Pro hlívu ústřičnou to platí dvojnásob. Čerstvá hlíva tvoří základ mnoha vynikajících receptů, ale prodává se také jako doplněk stravy.

Co je hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je jednou z nejvýživnějších jedlých hub. Patří do skupiny dřevokazných hub a latinsky se nazývá Pleurotus ostreatus

Její klobouk měří v průměru 5 až 25 centimetrů a vzhledem nápadně připomíná ústřice, od nichž je odvozeno druhové jméno hlívy ostreatus, česky ústřičná. Sklenuté mladé klobouky s podvinutým okrajem dorůstají do širokých vějířů s ostrými hranami. 

Barva klobouku může být bílá, ale také šedomodrá, hnědá, někdy až hnědočerná. Dužina hlívy je bílá a šťavnatá, má nasládlou a výraznou chuť.

Hlíva se hodně používá v asijské kuchyni a je rovněž cennou surovinou v tradiční čínské medicíně.

Lze ji koupit v běžném obchodě nebo sbírat ve volné přírodě, kde ve více řadách či vrstvách nad sebou roste na kůrách poškozených a mrtvých listnatých stromů, odkud získává živiny. Nejčastěji jsou to vrby, ořešáky, břízy, topoly a buky. Objemné trsy hlívy běžně váží i několik kilogramů. Roste od jara až do podzimu. 

Jaké další druhy hlívy znáte?

Existuje více druhů hlívy. Největší přínos má však hlíva ústřičná, proto je logicky ze všech nejznámější, a její obliba neustále vzrůstá. Další druhy jsou:

  • Hlíva dubová (lat. Pleurotus dryinus)
  • Hlíva miskovitá (lat. Pleurotus cornucopiae)
  • Hlíva klamná (lat. Omphalotus illudens)
  • Hlíva královská (lat. Pleurotus eryngii): také hlíva máčková
  • Hlíva olivová (lat. Omphalotus olearius)
  • Hlíva plicní (lat. Pleurotus pulmonarius)
  • Hlíva ušatá (lat. Pleurocybella porrigens)

VÍTE, ŽE hlíva není parazit, ale saprofyt. To znamená, že pomáhá vrátit živiny do půdy při rozkladu mrtvého nebo poškozeného dřeva, a je tak prospěšná ostatním rostlinám.

pěstování hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná se pěstuje po celém světě.

Složení a účinky hlívy ústřičné na zdraví

V posledních letech popularita hlívy značně roste. Je to nejen chutná, ale navíc velmi zdravá houba, které se ne nadarmo přezdívá zázračná houba, královna hub či elixír mládí.  

Obsahuje ohromné množství účinných látek zejména beta-glukanů důležitých pro zdravý a silný přirozenou obranyschopnost organismu. Posiluje a povzbuzuje imunitní systém u dětí i dospělých, a proto se nejvíce užívá v období nachlazení a chřipek.

Hlíva ústřičná obsahuje:

Nutriční hodnoty v 1 šálku syrové houby (cca 86 g):

Energetická hodnota 28 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 5 g
Tuky 1 g
Vláknina 2 g
Vitamin B3 (niacin) 27 % DDD
Kyselina listová (B9) 8 % DDD
Draslík  8 % DDD
Železo 8 % DDD
Fosfor  8 % DDD
Zinek 6 % DDD

Účinky hlívy ústřičné na zdraví:

Tradiční čínská medicína hlívu ústřičnou opěvuje jako houbu dlouhověkosti a pevného zdraví. Ze sušených hub se vyrábí jemný prášek, tinktury a masti, které se používají k léčbě celé řady zdravotních neduhů od oslabené imunity až po rakovinu.

  • posiluje přirozený imunitní systém
  • má antioxidační účinky a zpomaluje stárnutí
  • stimuluje tvorbu červených krvinek a pomáhá tak při anémii neboli chudokrevnosti
  • snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi
  • snižuje krevní tlak
  • působí proti bakteriím, virům a plísním
  • má pozitivní vliv na léčbu kožních onemocnění (ekzémů, bradavic a podobně)
  • může pomoci při léčbě rakoviny
  • příznivě ovlivňuje zdraví a funkce střev a trávicího systému
  • pomáhá při revmatoidní artritidě či osteoporóze
  • brání rozvoji chřipky, angíny či nachlazení
  • funguje protizánětlivě

Silnější imunitní systém

Na posílení přirozené obranyschopnosti se podílí zejména betaglukany, které organismus chrání před různými viry a bakteriemi ohrožujícími zdraví zejména během podzimu a zimy. S vitaminy a minerály obsaženými v hlívě ústřičné posilují imunitu v boji s nežádoucími bacily.

Zlepšení zdraví při chronických onemocněních

Zvláštní význam má pravidelné užívání hlívy při chronických onemocněních, mezi které patří například revma, diabetes, alergie, astma, ekzém, mykóza a další opakované záněty. Příjem čerstvé hlívy nebo extraktu z hlívy podporuje organismus a může zmírnit nepříjemné projevy či dokonce úplně vymizet. Není to však pravidlo a na každého člověka může mít hlíva trochu odlišné účinky. Vždy je vhodné poradit se se svým ošetřujícím lékařem.

Obnovení funkčností trávicího systému

Vedle spousty blahodárných látek hlíva obsahuje i velké množství vlákniny, která je zásadní pro normální funkce střev a celého trávicího traktu. Funguje jako čistič trávicího traktu, který střeva zbavuje škodlivých toxinů a usazenin. Osobám, které trpí zácpou nebo průjmy, může hlíva ústřičná pomoci vráti střeva do rovnováhy.

Oddálení stárnutí

Hlíva obsahuje látky s antioxidačními účinky, které mimo jiné snižují negativní vliv volných radikálů a zpomalují tak procesy stárnutí, jak naznačuje několik studií z let roku 2006, 2007 a 2008.

Zpomalení rozvoje rakoviny

Účinné látky v hlívě ústřičné působí preventivně, ale také mohou zpomalit rozvoj propuknuté nemoci. Pomáhají při závěrečné terapii. Hlíva potlačuje zejména růst dvou typů nádorů a to hepatomu a sarkomu. Navíc může snížit množství nádorů v tlustém střevě. 

Léčitelé i tradiční lékaři často předepisují onkologickým pacientům doplňky stravy obsahující extrakt z hlívy ústřičné. Rozhodně ale není vhodné užívat ji při takto závažných onemocněních bez konzultace s lékařem.

VÍTE, ŽE o největší rozmach se postarali Němci za první světové války, kteří hlívu pěstovali jako jídlo pro vojáky a nedlouho poté objevili její využití v medicíně.

Hlíva ústřičná a její možné negativní účinky 

S konzumací a užíváním hlívy ústřičné nejsou spojeny žádné vedlejší a negativní účinky ani zdravotní obtíže. Pouze vzácně se mohou objevit případy alergie při delším vystavení pórům houby či občasné střevní potíže. Lidé s citlivějším trávicí traktem a starší jedinci by to s houbami neměli přehánět.

Ve větším množství může hlíva ústřičná vyvolat:

Hlívu ústřičnou mohou jíst a užívat dospělí a mladší děti do 12 let v menším množství. Při užívání doplňků je třeba dbát na dodržování doporučeného dávkování

Osoby trpící zdravotními problémy s ledvinami či kardiovaskulárním onemocněním, by měly hlívu konzumovat pouze na základě konzultace s lékařem a jeho doporučení či souhlasu.

Hlívu ústřičnou by bez lékařské konzultace dále neměly užívat těhotné a kojící ženy. Účinky na plod a novorozence dosud nebyly řádně prozkoumány.

hlíva ústřičná v kuchyni
Čerstvá houba našla využití v kuchyni jako zdravá surovina do receptů nebo se užívá v podobě doplňků stravy.

Jak na pěstování hlívy ústřičné doma

Nejedná se o nijak zvlášť náročnou plodinu. Nějaké nároky však má. Potřebuje světlo, vlhko a stálou teplotu okolo 15 až 18 stupňů. Pro domácí pěstování je nejvhodnější připravený substrát s hlívou ústřičnou, který stojí kolem 200 Kč za balení.

Substrát umístěte někam na teplé místo s příjemnou pokojovou teplotou. Nařízněte spodní část balení a postavte jej na tác s vodou kvůli vlhkosti. Seshora do všech rohů zapíchněte špejle a natáhnete na ně igelitový pytel jako provizorní foliovník. Vodu dolévejte. Jakmile se objeví podhoubí, přeneste jej do teploty 15 až 18 stupňů. Po 2 až 3 týdnech lze sbírat první úrodu. Hlíva ústřičná plodí ve vlnách. Substrát si cca týden odpočine a začne rodit podruhé, takto vydrží cca 2 až 3 měsíce.

Hlívu ústřičnou je také možné pěstovat na pařezu nebo na špalku. Nejvhodnější je špalek z listnatého stromu, například bříza, buk, dub, olše, habr nebo topol.

PRO ZAJÍMAVOST: Pěstování hlívy na prodej začalo až ve 20. století. Jejím průkopníkem byl německý botanik a mykolog Richard Falck, který studoval na lesní akademii v Liberci, a za druhé světové války uprchl do Spojených států amerických, kde se natrvalo usadil. V současné době jsou největšími světovými producenty Čína, Thajsko, USA a Pákistán, v Evropě Francie, Itálie, Polsko a Maďarsko.

Doplňky stravy s hlívou ústřičnou

Kromě konzumace čerstvé hlívy ústřičné lze užívat doplňky stravy v podobě tablet a kapslí s hlívou, případně sirupy a tinktury. 

Přípravky jsou často obohaceny o další vitaminy a minerály. Hodně oblíbená je kombinace hlívy ústřičné s rakytníkovým olejem. Pro děti jsou vhodné multivitaminové pastilky, které obsahují hlívu a další zdraví prospěšné látky.

Tipy na recepty s hlívou ústřičnou

V kuchyni se nejčastěji používá čerstvá hlíva ústřičná, která se vaří, duší, peče i griluje. Jíst ji ale lze i syrovou. Lze ji osmažit a spolu s česnekem použít jako chutnou přílohu,nakrájet ji a přidat do omáčky k těstovinám, ale také se hodí do vaječných pokrmů a rizota. Konzistencí a chutí připomíná maso, proto si ji hodně oblíbili vegetariáni a vegani. 

Z hlívy ústřičné se nejčastěji připravuje:

  • polévka,
  • guláš,
  • placky,
  • rizoto,
  • omáčky na těstoviny,
  • vegetariánská a veganská jídla.

TIP: Při větší úrodě lze plodnice hlívy usušit a sušené plodnice rozemlít na jemný prášek. Takto zpracovaná hlíva stále obsahuje cenné látky a navíc získá výrazné aroma. Nejčastěji se v této podobě přidává do polévek, k omáčku a dušeným masům. 

Delikatesní krémová polévky z hlívy ústřičné s koriandrem

Suroviny:

  • cca 150 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 0,5 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • majoránka a mletý kmín
  • čerstvý koriandr

Postup:

Očistěte hlívu a nakrájejte ji na kostky, cibuli na jemno. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli se špetkou soli. Přidejte hlívu a krátce osmahněte. Zalijte vývarem nebo vodou, přidejte kmín a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen a vařte cca 10 minut. Po uvaření dochuťte česnekem a majoránkou a vše rozmixujte do hladkého krému. Posypte čerstvým koriandrem a můžete podávat.

Lahodné rizoto s hlívou ústřičnou podle blogu Plný pupek

Suroviny:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 400 g rýže Arborio
  • 3 šalotky
  • 800 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 g parmezánu
  • 400 ml bílého vína
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic másla
  • čerstvá bazalka

Postup:

Na olivovém oleje a 2 lžících másla zpěňte najemno pokrájené šalotky. Přidejte rýži a lehce orestujte. Postupně přilévejte bílé víno, a poté horký vývar. Stále míchejte. Jakmile se vývar vstřebá, přilejte další část, dokud nevsákne všechen vývar a je měkká. Trvá to cca 20 minut. Před koncem vaření přidejte 2 lžíce másla, 100 g parmazánu a promíchejte. Hlívu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Na lžíci másla ji osmahněte dozlatova. Servírujte rizoto s hlívou, nasekanou čerstvou bazalkou a posypané zbytkem parmazánu.

Originální recept najdete na blogu Plnypupek.cz.

rizoto s hlívou ústřičnou
Hlívové rizoto je lahůdka.

Jemná smetanová omáčka s hlívou ústřičnou a těstovinami

Suroviny: 

  • 500 g hlívy ústřičné
  • kelímek sladké smetany ke šlehání
  • vývar
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • bobkový list
  • drcený kmín
  • pepř a sůl
  • citrónová šťáva
  • 1/2 PL cukru
  • 2 PL hladké mouky

Postup:

Cibuli a hlívu očistěte a nakrájejte na kostičky. Cibuli poduste na oleji a přidejte hlívu, krátce orestute a podlijte vodou. Přidejte koření a na mírném ohni duste. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev. Podlijte zeleninovým vývarem a ještě chvíli povařte, dokud hlíva nezměkne. Poté zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně a omáčku povařte dalších 10 minut. Nakonec dochuťte cukrem, citrónovou šťávou a dle chuti přidejte sůl a pepř.

Podávejte s těstovinami a případně kousky masa nebo kousky uvařené či pečené hlívy ústřičné.

Recept na pečenou hlívu ústřičnou s bramborem a růžičkovou kapustou

Suroviny:

  • 150 gramů hlívy ústřičné
  • 4 až 5 ks brambor
  • 1 větší hrst růžičkové kapusty
  • 2 plátky slaniny
  • 1 hrst parmazánu
  • 1 ks šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • sůl, pepř
  • tymián, kmín a mletá sladká paprika

Postup:

Nejprve zapněte troubu na 185 °C. Hlívu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kousky jako brambory, oloupaný česnek, slaninu a růžičkovou kapustu. Nastrouhejte parmazán, petržel nasekejte najemno. Vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Okořeňte a zakápněte olejem. 

Promíchejte, vložte do trouby a dejte péct na 20 minut. Po deseti minutách plech vyndejte, znovu promíchejte a zasypte nastrouhaným parmazánem. Posypte čerstvou petrželkou a dejte dopéct.

Originální recept najdete na blogu Houbička v kuchyni.

Několik dalších receptů s hlívou na Bezhladoveni.cz

Závěrečné shrnutí: Hlíva ústřičná je nejen zdravá, je to také lahůdka

  • obsahuje důležité vitaminy a minerály,
  • má antioxidační účinky a posiluje přirozený imunitní systém,
  • snižuje hladinu cukru, cholesterolu i krevní tlak,
  • působí proti bakteriím, virům a plísním.

Pro milovníky hub je jasnou volbou. Nemusíte pro ni ani chodit do lesa, můžete si ji dokonce sami vypěstovat. Ti, kdo houby zrovna nemusí, si vystačí s doplňky stravy obsahující hlívu.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít