Hlíva ústřičná: posílení imunity a další skvělé účinky

Hlíva ústřičná je výborná houba s jemnou chutí a léčivými účinky. Díky antioxidantům snižuje cholesterol, posiluje imunitu a chrání před rakovinou.

Co hlíva obsahuje

Tato zázračná houba v sobě ukrývá velké množství antioxidantů, vitaminů a minerálů. Konkrétně:

  • Je plná vitaminů skupiny B, ale také C, D a K.
  • Najdeme v ní nenasycené mastné kyseliny, steroly, proteiny i vlákninu.
  • Dále stopové prvky, jako je selen, železo, zinek, měď, sodík, chróm a jód.
  • Nejvýznamnějšími látkami, pro které je hlíva tolik ceněná, jsou betaglukany – jedny z nejsilnějších antioxidantů s výjimečnou schopností vychytávat škodlivé volné radikály.

Díky tomuto „mixu“ zázračného složení vyniká protizánětlivými, protivirovými a protirakovinnými účinky. Brání také předčasnému stárnutí buněk.

Léčivé účinky hlívy ústřičné

V Asii používají hlívu ústřičnou k léčbě mnoha neduhů už tisíce let. Opěvují ji jako houbu dlouhověkosti a pevného zdraví. V tradiční čínské medicíně se z ní vyrábějí různé prášky, tinktury a masti. S čím hlavně pomáhá?

1.    Zvýšení imunity

Na zvýšení obranyschopnosti se podílí zejména beta D-glukan. Chrání před viry a bakteriemi, které na nás hlavně v podzimních a zimních měsících útočí ze všech stran. Betaglukany společně s vitaminy a minerály obsaženými v hlívě ústřičné posilují imunitu a pomáhají bojovat proti všudypřítomným bacilům.

2.    Podpora při chronickém onemocnění

Zvláštní význam má užívání hlívy ústřičné při chronických onemocněních, mezi které patří např. revma, diabetes, alergie, astma, ekzém, mykóza a různé opakující se záněty. Pravidelný příjem čerstvé hlívy či extraktu z ní podporuje tělo v boji s těmito nemocemi. Projevy nepříjemných potíží se díky ní mohou snížit, případně úplně vymizet. Za zkoušku to rozhodně stojí.

3.    Boj s rakovinou

Látky obsažené v hlívě působí jako prevence, ale také významně zpomalují rozvoj již propuknuté nemoci. Pomáhají také s doléčením v závěru terapie. Hlíva potlačuje zejména růst 2 typů nádoru: hepatomu a sarkomu. Navíc může snížit také množství nádorů v tlustém střevě. Proto nejen léčitelé, ale také tradiční lékaři, předepisují svým onkologickým pacientům doplňky stravy obsahující extrakt z hlívy ústřičné.

4.    Střeva v rovnováze

Hlíva obsahuje kromě celé řady dalších blahodárných látek také velké množství vlákniny, která je důležitá pro správnou činnost střev. Funguje jako čistič trávicího traktu, který střeva zbavuje toxinů a usazenin. Pokud trpíte zácpou, nebo naopak častými průjmy, hlíva ústřičná vám může výrazně ulevit.

hlíva ústřičná

Shrnutí: Kdy hlíva pomáhá?

  • Snížená imunita a náchylnost k častým virózám a chřipkám
  • Alergie a astma
  • Střevní potíže
  • Kardiovaskulární onemocnění
  • Cukrovka
  • Vysoký cholesterol
  • Zánětlivá onemocnění
  • Infekční onemocnění
  • Osteoporóza
  • Artritida
  • Rakovina
  • Mykózy
  • Křečové žíly
  • Ekzém a další kožní potíže

Jak hlívu konzumovat

Vychutnat si ji můžeme na mnoho způsobů. Výborná je povařená, grilovaná nebo dušená, ale jíst ji lze i v syrovém stavu. Její konzistence skvěle nahradí v pokrmech maso, a proto je oblíbená jako součást bezmasého guláše nebo karbanátků. Pokud nemáte rádi typickou chuť hub, zkuste preparát s obsahem hlívy ústřičné, kterých je v dnešní době na trhu celá řada.

Nejoblíbenější recepty z hlívy ústřičné

  • Polévka
  • Guláš
  • Placky
  • Na grilu
  • V teplém salátu
  • Rizoto

TIP: Vyzkoušejte guláš z hlívy, rizoto i polévku podle našich receptů.

A jaký recept z hlívy máte nejraději vy? Napište nám na Facebooku.