Příznaky vysokého cholesterolu: Od nenápadných po život ohrožující stavy

Vysoký cholesterol sám o sobě nebolí, ale je velmi nebezpečný. Pokud se cholesterol začne hromadit v těle, přispívá ke zužování cév a zhoršuje průtok krve důležitými orgány. To může mít za následek mnoho zdravotních komplikací včetně infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Jaké jsou příznaky vysokého cholesterolu a jak ho odhalit?

Cholesterol – nepostradatelná látka, která v nadbytku škodí

Cholesterol je sloučenina tukové povahy, naprosto nezbytná pro náš organismus. Cholesterol je součástí každé naší buňky, podílí se na tvorbě vitaminu D, je důležitou stavební jednotkou nervů a neobejdeme se bez něj při produkci žlučových kyselin nebo hormonů (pohlavních hormonů a hormonů nadledvin).

Naše tělo si umí cholesterol vyrobit samo a část cholesterolu přijímáme v potravě. Bez cholesterolu se naše tělo neobejde, takže je pro nás opravdu důležitý. Problém nastává tehdy, když je cholesterolu příliš a začne se hromadit v těle. Nadbytek cholesterolu se ukládá ve stěnách cév a poškozuje je. Rizikové je hlavně hromadění LDL cholesterolu a triglyceridů (krevních tuků).

„Hodný“ a „zlý“ cholesterol

Cholesterol se v krvi sám nerozpouští a přenáší se pomocí tzv. lipoproteinů. Rozlišujeme dvě hlavní formy lipoproteinů:

  • Lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL cholesterol) – „zlý“ cholesterol. Jeho nadbytek se může hromadit v cévách a vést k vážným zdravotním problémům, zejména k srdečně-cévním onemocněním.
  • Lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL cholesterol) – „hodný“ cholesterol. Pomáhá přenášet nadbytečný „zlý“ LDL cholesterol zpět do jater, kde se odbourává. Tímto způsobem chrání naše srdce a cévy.
  • Triglyceridy (jednoduché tuky) – kromě dvou základních lipoproteinů je potřeba zmínit i triglyceridy, jejichž vysoká hladina patří mezi rizikové faktory rozvoje srdečně-cévních onemocnění. Vysoká hladina triglyceridů souvisí hlavně s nadměrným příjmem kalorií ve stravě a potravin bohatých na nasycené tuky, trans tuky a jednoduché cukry.
Hodnoty cholesterolu v krvi
  Celkový cholesterol LDL cholesterol HDL cholesterol TAG (triglyceridy)
Normální hodnota < 5,0 mmol/l < 3,0 mmol/l > 1,2 mmol/l (ženy)
> 1,0 mmol/l (muži)
< 1,7 mmol/l
Zvýšené riziko 5,15-6,19 mmol/l 3,37-4,12 mmol/l 0,91-1,40 mmol/l 1,80-4,00 mmol/l
Vysoké riziko > 6,22 mmol/l ≥ 4,14 mmol/l < 0,91 mmol/l > 4,00 mmol/l

Co způsobuje vysoký cholesterol?

Nezdravý jídelníček bohatý na živočišné tuky a průmyslově zpracované potraviny, nedostatek pohybu, nadváha, obezita, kouření ale i genetika – to vše patří mezi rizikové faktory vysokého cholesterolu, odborně hypercholesterolémie. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je způsobena buď nezdravým životním stylem (hlavní příčina) nebo zvýšenou syntézou cholesterolu v játrech skrze dědičnou zátěž (méně častá příčina).

Rizikové faktory zvyšující hladinu cholesterolu

  • nadváha a obezita
  • nezdravá strava
  • fyzická neaktivita
  • kouření
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • hypertenze (vysoký krevní tlak)
  • diabetes mellitus 2. typu (cukrovka)
  • vyšší věk
  • genetika (familiární hypercholesterolémie)
  • mentální anorexie provázená narušením metabolismu cholesterolu

Vysoký cholesterol přináší spoustu zdravotních rizik

Cholesterol je sice pro náš organismus nepostradatelnou látkou, ale jeho nadbytek nám škodí. Vysoká hladina cholesterolu v krvi je totiž hlavním rizikovým faktorem pro vznik srdečně-cévních onemocnění, která patří mezi nejčastější příčiny úmrtnosti v České republice.

Pokud je v těle cholesterolu příliš mnoho, začíná se usazovat v cévách (často spolu s dalšími tukovými látkami). Usazování cholesterolu vede ke zúžení stěny cév a snížení jejich pružnosti, což omezuje průtok krve důležitými orgány. Orgány nejsou zásobovány dostatečně kyslíkem a dochází k jejich poškození. Tento proces se nazývá ateroskleróza.

Ateroskleróza má za následek spoustu zdravotních problémů, mezi které patří vysoký krevní tlak, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a ischemická choroba dolních končetin. Hladinu cholesterolu je proto dobré mít pod kontrolou a pravidelně si nechat cholesterol měřit.

Příznaky vysokého cholesterolu bývají často nenápadné

Velký problém je, že vysoká hladina cholesterolu nebolí. Zvýšený nebo vysoký cholesterol v krvi se často dlouho neprojevuje vůbec nijak. První příznaky přichází až náhle právě v podobě poškození důležitých orgánů – například infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody (mrtvice). Vysokému cholesterolu se proto říká „tichý zabiják“.

Mezi varovné signály vysokého cholesterolu patří:

  • vysoký krevní tlak
  • angina pectoris – záchvatovitá svíravá bolest na hrudníku při fyzické zátěži, která často vystřeluje do krku a levé paže
  • silná bolest nohou a svalové křeče při pohybové aktivitě (důsledek zužování cév)
  • snížená citlivost v končetinách
  • vznik krevních sraženin
  • erektilní dysfunkce
  • tvorba žlutých uzlíků (hrbolků) neboli xantomů – v oblasti očí, pod kůží na loktech nebo kolenou, na hýždích, kolem kloubů a šlach na končetinách
příznaky vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol spolehlivě odhalí krevní test

Samotné usazování cholesterolu v cévách nezpůsobuje bolest, takže je těžké vysoký cholesterol odhalit jen podle příznaků. Vysoký cholesterol zjistíte při analýze krve, která se provádí standardně při preventivních prohlídkách. Testování cholesterolu v rámci preventivních prohlídek je plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Měření cholesterolu můžete absolvovat i sami jako samoplátce. Orientační test si můžete provést i sami doma.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Měření cholesterolu doma i v laboratoři: Znáte svoje hodnoty?

Prevence i léčba spočívá ve změně životního stylu

Základem prevence i léčby zvýšeného či vysokého cholesterolu je vždy změna životního stylu. Nejúčinnější je nekouřit, omezit příjem alkoholu, hlídat si optimální tělesnou hmotnost, pravidelně se hýbat a zdravě jíst. Tato opatření jsou nesmírně důležitá i v případě, že máte genetickou zátěž.

V jídelníčku byste měli mít dostatek vlákniny (zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny), zdravých tuků (ořechy, semínka, avokádo, rostlinné oleje) a kvalitních bílkovin (libové maso, ryby, zakysané mléčné výrobky, méně tučné sýry).

10 rychlých tipů, jak udržet cholesterol pod kontrolou

  1. Dbejte na pestrý jídelníček.
  2. Omezte konzumaci průmyslově zpracovaných potravin.
  3. Zaměřte se na přirozené potraviny – zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, libové maso, ryby, zakysané mléčné výrobky, luštěniny, brambory, ořechy, semena, kvalitní rostlinné oleje.
  4. Vyřaďte z jídelníčku sladkosti a slazené nápoje.
  5. Snižte příjem nasycených tuků – tučná masa, plnotučné sýry, máslo, smetana, sádlo, tučné uzeniny.
  6. Zvyšte příjem nenasycených tuků – tučné ryby, ořechy, semínka, rostlinné oleje (s výjimkou kokosového a palmového tuku), avokádo, olivy.
  7. Každý den si dopřejte alespoň 400 gramů zeleniny a 100-150 gramů ovoce.
  8. Při přípravě pokrmů volte šetrné tepelné úpravy – vaření, dušení, pečení, opékání na sucho nebo s malým množstvím kvalitního oleje na nepřilnavé pánvi.
  9. Více se hýbejte – každý den věnujte pohybu alespoň 30 minut (stačí i procházky).
  10. Přestaňte kouřit a omezte spotřebu alkoholických nápojů.

Závěr: Nečekejte na život ohrožující následky, řešte příznaky hned

  • Protože vysoký cholesterol nemá v počátku žádné specifické příznaky, o to důležitější je číst první náznaky, že tělo volá o změnu životního stylu. 
  • Může to být zadýchávání do schodů, bolesti hlavy, nebo nespavost. 
  • Jezte zdravě, dodržujte spánkovou i pohybovou rutinu a nechte si zkontrolovat pravidelně cholesterol u svého lékaře.

Se stravou vám pomůže výživový poradce. Spoustu tipů najdete i v naší facebookové skupině věnované snížení cholesterolu přírodní cestou.

Zdroje

1.  Ibrahim, M. A., Asuka, E., & Jialal, I. Hypercholesterolemia. [cit. 15-04-2024]. In: StatPearls [online]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459188/

2.      Vrablík, M., Schwarzová, L., Freiberger, T., Tichý, L., & Češka, R. (2016). Familiární hypercholesterolemie: klinické nálezy, molekulární genetika a diferenciální diagnostika. Athero Review, 1(1), 19–27.

3.      Sovová, E., & Sovová, M. (2020). Nová doporučení pro management a léčbu dyslipidemií. Medicína pro praxi, 17(3), 144–149.

4.      Špinar, J., Ludka, O., Šenkyříková, M., Vítovec, J., Špinarová, L., & Dušek, L. (2009). Hladiny cholesterolu v závislosti na věku. Vnitřní lékařství, 55(9), 724–729.

5.  Pereira, H. (2017). The Importance of Cholesterol in Psychopathology: A Review of Recent Contributions. Indian Journal of Psychological Medicine, 39(2), 109–113.

6.  Choi, H. R., Chang, Y., Kim, Y., Kang, J., Kwon, M. J., Kwon, R., Lim, G. Y., Kim, K. H., Kim, H., Hong, Y. S., Zhao, D., Cho, J., Guallar, E., Park, H. Y., & Ryu, S. (2022). High low-density lipoprotein cholesterol level is associated with an increased risk of incident early-onset vasomotor symptoms. Scientific Reports, 12(1), 14652.

7.  Gidding, S. S., & Allen, N. B. (2019). Cholesterol and Atherosclerotic Cardiovascular Disease: A Lifelong Problem. Journal of the American Heart Association, 8(11), e012924.

8.  Su, L., Mittal, R., Ramgobin, D., Jain, R., & Jain, R. (2021). Current Management Guidelines on Hyperlipidemia: The Silent Killer. Journal of Lipid Research.

reklama
Popis

Pomůžeme vám zmírnit riziko srdečních onemocnění úpravou stravy. Udělejte první krok pro pevnější zdraví ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Daniela Krčová

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavně sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.