reklama
eshop-tycinky-red-berries-0419-cz-1557125591.jpg
BezHladovění.cz

3 recepty z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná nejenom skvěle chutná, ale má i řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Ne nadarmo ji řada odborníků považuje za superpotravinu.

Hlíva ústřičná obsahuje mnoho nutričně hodnotných látek, které pomáhají posilovat imunitu a podle některých zdrojů působí tato houba dokonce protivirově, anti-septicky a anti-kancerogenně.

Pojďme si tedy představit 3 nejlepší jednoduché recepty, které si z této superpotraviny můžete uvařit doma i vy.

Guláš z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 500 g cibule
  • 1 kg hlívy ústřičné
  • 6 stroužků česneku
  • Rajský protlak
  • Majoránka
  • Drcený kmín
  • Řepkový olej
  • Sušený česnek
  • Sladká mletá paprika
  • Sůl
  • Pepř
reklama
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme smažit dozlatova na řepkovém oleji. Neopékejte cibuli příliš zprudka, mohla by zhořknout.
  2. Až bude cibule hotová, přidáme k ní nakrájenou hlívu, sladkou papriku a drcený kmín.
  3. Orestovanou hlívu ústřičnou poté podlijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, rajský protlak a dochutíme solí a pepřem dle chuti.
  4. Poté hlívu dusíme a postupně přiléváme odpařenou vodu, dokud hlíva nezíská měkkou konzistenci.
  5. Hotový guláš ještě dochutíme majoránkou a sušeným česnekem dle potřeby, poté necháme ještě chvíli povařit.
  6. Hotovo! Guláš z hlívy je nejlepší podávat jen tak ke chlebu, posypaný čerstvou nakrájenou cibulkou.

Guláš z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2-3 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • Řepkový olej
  • Petržel
  • Sůl
  • Pepř
  • Drcený kmín
  • Mletá sladká paprika
  • Majoránka
  • Hrášek

Postup:

  1. Cibulku necháme opéct dozlatova na oleji a poté zaprášíme mletou paprikou.
  2. Přidáme nakrájenou hlívu a smažíme do změknutí.
  3. Změklou hlívu zalijeme vodou, přidáme lisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a drcený kmín dle chuti.
  4. Poté polévku povaříme a můžeme podávat ozdobenou petrželí.

Polévka z hlívy ústřičné

Tip! Pro zvýraznění chuti můžete polévku místo vody zalít zeleninovým vývarem.

Rizoto z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 200 g rýže
  • 2 cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • Sůl
  • Pepř
  • Řepkový olej
  • Lžíce másla
  • Parmazán

Postup:

  1. Na jedné pánvi si necháme zesklovatět cibulku na másle, poté zalijeme bílým vínem.
  2. Směs necháme povařit, přidáme rýži a zalijeme připraveným vývarem.
  3. Poté vše necháme dusit do změknutí rýže a nakonec do směsi zamícháme strouhaný parmazán.
  4. Na vedlejší pánvi si orestujeme na cibulce hlívu a ochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  5. Hotovou hlívu vmícháme do připravené rýže a navrch ještě posypeme parmazánem.

Rizoto z hlívy ústřičné

Tip! Pokud se vám nechce doma vařit, objednejte si již připravené doplňky stravy z hlívy a užijte si jejích skvělých účinků bez práce.

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama