BezHladovění.cz

Nejlepší léky proti chřipce a nachlazení jsou zdravé potraviny

Něco na vás leze? Nezoufejte a vyrazte do nejbližší prodejny se zdravou výživou. Poradíme vám přírodní léky, které vás postaví na nohy.

Top 10 přírodních léků proti rýmě a chřipce

Většina z nás má své osvědčené způsoby, jak zahnat bacily na ústup. Možná vás překvapí, že řada těchto „babských“ rad má už i vědecky ověřené účinky.

1.   Rakytník

Obsahuje až 10× víc vitamínu C než citróny! Navíc také vitamíny A, D, F, K i skupiny B, dále organické kyseliny i minerály. Čistí tělo od toxinů i bakterií a rozpouští hleny. Velmi účinný je ve formě 100% rakytníkové šťávy.

rakytník

TIP: Objevte další způsoby, jak využít rakytník v kuchyni.

2.   Zázvor

Prohřeje tělo, zbavuje zánětu i zahlenění. Stačí nastrouhat nebo ukrojit cca 0,5cm plátek kořene zázvoru a zalít horkou vodou. Tento rychlý zázvorový čaj výborně chutná třeba s medem.

3.   Česnek

Odborníci z časopisu „Advances in Therapy“ provedli v roce 2001 studii, která prokázala, že lidé, kteří jedli od listopadu do února denně čerstvý česnek, byli daleko méně nemocní. A když už onemocněli, bacilů se rychleji zbavili. V akutní fázi nachlazení žvýkejte každé 3–4 hodiny stroužek česneku. Můžete si jej také rozdrtit a smíchat s medem.

4.  „Oranžové“ ovoce a zelenina

Mrkev, batáty či meruňky obsahují barvivo beta-karoten, které si naše tělo promění ve vitamín A, důležitý pro zdravé sliznice i celkovou imunitu.

anýz semena

5.   Anýz

Koření s vůní lékořice zmírňuje kašel a zklidňuje horní dýchací cesty. Čaj z drcených semínek anýzu si můžete dopřát klidně až 3× denně.

6.   Fenykl

Také fenykl podporuje vykašlávání. Čaj z jeho semen chutná podobně jako anýzový. Můžete si jej koupit i čerstvý a připravit z něj salát. Skvělý je třeba zakápnutý zálivkou z pomeranče nebo grepu.

čerstvý fenykl

TIP: Vyzkoušejte 3 rychlé recepty z čerstvého fenyklu.

7.   Jogurty a kefíry

Probiotika obnovují nejen zdravé složení střevní mikroflóry, ale podle lékařských studií bojují také proti infekcím horních cest dýchacích.

8.   Čaj

Bílý, zelený i černý čaj obsahují katechiny, které tlumí bolest v krku. Podle studie provedené v roce 2011 v Japonsku snižují riziko onemocnění chřipkou až o 75 %. Tenhle přírodní lék naše babičky rozhodně trefily!

9.   Listová zelenina

Čím tmavší listy, tím lépe. Barviva totiž hrají v imunitním boji důležitou roli. Místo ledového salátu vsaďte na rukolu nebo kapustu.

10.   Para ořechy

Para ořechy jsou plné kvalitních bílkovin, tuků a minerálu selenu, nezbytného pro správnou funkci imunity. Podobně ale fungují i jiné druhy oříšků – třeba vlašské nebo pistácie.

 Jaké živiny tělu dodat, když mu není do skoku

kuřecí steak s rukolou a rajčatem

Rýmu, nachlazení i chřipku způsobují viry. Antibiotika na ně proto nezabírají. Za to zdravá strava pomůže problémy zmírnit. Které látky bychom měli tělu přidat, aby mělo více síly?

Co tělu dodat Čím při chřipce pomáhají Kde je najdeme
Bílkoviny Dodávají tělu sílu a pomáhají ji udržet. Dbejte však na jejich kvalitu. Libové maso, drůbež, ryby, luštěniny, mléčné výrobky, vejce, ořechy, semínka…
Vitamín A Zklidňuje a ozdravuje sliznice. Játra, mrkev, listová zelenina, špenát, meruňky…
Vitamín B6 Napomáhá vstřebání živin z potravin a „nakopává“ imunitu. Játra, vepřové maso, droždí, špenát, brambory, avokádo…
Vitamín B12 Podporuje imunitní procesy. Doporučuje se užívat v kombinaci s kyselinou listovou. Játra, mléko, sýry, většina druhů mas…
Vitamín B9 (kyselina listová) Dohromady s vitamínem B12 „nakopává“ imunitu, krvetvorbu i psychickou pohodu. Listová zelenina, obilné klíčky, vlašské ořechy, mango, avokádo…
Vitamín C „Stimuluje“ imunitní reakce a urychluje uzdravení. Rakytník, šípek, černý rybíz, růžičková kapusta, brokolice, kiwi…
Antioxidant Glutathion Podle některých zdrojů nejsilnější antioxidant vůbec. Zbavuje tělo škodlivých látek. Borůvky, černý rybíz, arónie, vinná réva…

Proti nachlazení pomáhá bojovat i celá řada dalších látek – například minerály selen nebo zinek či přírodní barviva flavonoidy. Sílu mají zejména ty obsažené v dužině barevných citrusových plodů – grapefruitů, pomerančů i mandarinek.

Přejeme hodně síly a brzké uzdravení!

K článku nás inspiroval: Health.com

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama