BezHladovění.cz

Kakaové máslo a zdraví

U tohoto článku jistě zajásají všichni milovníci tolik oblíbené čokolády, nicméně dnes nebude řeč vyloženě o ní.

Zaměříme se na kakaové máslo, které se dnes s oblibou využívá nejenom na výrobu čokoládových cukrovinek, ale díky své vůni také v kosmetickém či farmakologickém průmyslu.

Jak se takové kakaové máslo vyrábí?

Kakaové máslo se vyrábí lisováním hmoty z pražených kakaových bobů v hydraulických lisech, z čehož vznikne žlutá hmota podobná například kokosovému tuku. Zbytek vylisované hmoty se potom semele na kakaový prášek, který má využití zejména v potravinářském průmyslu.

Výhodou kakaového másla je jeho vysoká stabilita. Díky obsaženým antioxidantům, které zabraňují jeho žluknutí, ho můžete skladovat i několik let.

Cocoa farmer David Kebu Jnr holding the finished product, dried cocoa beans ready for export.

Výhody kakaového másla:

  1. Obsahuje antioxidanty zabraňující oxidačnímu stresu v těle.
  2. Zjemňuje a vyživuje pokožku.
  3. Má o něco nižší obsah energie než jiné tuky.
  4. Je přírodním zdrojem minerálních látek, kterými jsou: zinek, mangan, měď, hořčík či železo.
  5. Obsahuje rovněž zdravé tuky.
  6. Přítomnost vitaminu E.
  7. Má pozitivní vliv na psychiku.

Kakaové máslo nejenom výborně chutná, ale jeho umírněnou konzumaci můžete brát i jako součást zdravého životního stylu.

V kuchyni má toto máslo široké spektrum využití. Je vhodné na pečení, přípravu domácích čokoládových pralinek, pro přípravu dezertů i zmrzlin.

čokoládové pralinky

Kde koupit kakaové máslo

Kakaové máslo seženete především v prodejnách se zdravou výživou a za jeho kvalitu se určitě vyplatí si připlatit. Až zařadíte pravé kakaové máslo do vaší kuchyně, uvidíte, že opravdový luxus si můžete dopřát i sami, a to v pohodlí domova.

Inspirace na závěr!

Vyrobte své rodině domácí čokoládu! Stačí jen rozpustit kakaové máslo, přidat k němu kakaový prášek a osladit vše sladidlem dle libosti.

Do čokolády můžete přidat i želé, rozinky či oříšky – fantazii se meze nekladou. Uvidíte, že až vaši nejbližší čokoládu ochutnají, tak ani neuvěří, že je čokoláda pouze vašim dílem. Navíc si budete jisti, že jim dopřáváte jen to nejlepší!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Sandra Figalová

Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

Share via
Send this to a friend