Kakaové máslo: Složení, účinky, použití a tipy na zdravé recepty

Kakaové máslo patří mezi rostlinné tuky. Obsahuje spoustu cenných látek. Využívá se v kuchyni při přípravě studených pokrmů a při pečení, ale také se přidává do krémů a tělových mlék, balzámů na vlasy a dalších přípravků pečujících o mladistvý vzhled. 

Co je kakaové máslo a jak se vyrábí

Vzhledem připomíná živočišné máslo z kravského mléka, má podobně světlou nažloutlou barvu, ale jinak je zcela odlišné. Má tvrdší konzistenci, voní po čokoládě a jeho chuť je nepřekonatelná. Je v podstatě zodpovědné za charakteristické vlastnosti pravé čokolády.

Vyrábí se z pražených kakaových bobů, které obsahují cca 50 % másla. Boby se rozdrtí, a poté se lisují za studena. Díky šetrnému procesu si rostlinné máslo uchová maximální množství cenných látek. Kvalita hotového másla se různí a vždy odráží kvalitu použitých bobů. Zbytky z vylisované hmoty se melou na jemný kakaový prášek, který nachází rozmanité využití v potravinářství.

Hlavní výhoda másla spočívá ve vysoké tepelné stabilitě a dlouhé trvanlivosti. Obsahuje látky, které brání žluknutí, a tudíž je možné jej skladovat až několik let.

Nejdůležitější vlastnosti kakaového másla:

  • vysoká tepelná stabilita: hodí se i na pečení a smažení
  • dlouhá trvanlivost
  • vysoký obsah živin
  • lahodná chuť a příjemná vůně

Používá se ve studené i teplé kuchyni. Nejvíce se využívá při přípravě čokoládových dobrot včetně kvalitní čokolády. Protože se jedná o jednu z dražších surovin, při výrobě čokolád a dezertů se často jako náhražka využívají levnější rostlinné tuky.

Nutriční profil kakaového másla ve 100 g:

Výživové hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota 3700 kJ / 884 kcal
Tuky 100 g
z toho nasycené mastné kyseliny 59,7 g
z toho mononenasycené tuky 32,9 g
z toho polynenasycené tuky 3 g
Cholesterol  0 g
Sacharidy 0 g
z toho cukry 0 g
Bílkoviny 0,1 g
Sůl 0 g
Vitamin E  1,8 mg
Vitamin K 24,7 µg
Cholin 0,3 mg

Zdroj: 2000kcal

Kakaové máslo obsahuje:

  • kyselinu olejovou, 
  • kyselinu stearovou, 
  • kyselinu palmitovou, 
  • kyselinu linolovou, 
  • kyselinu arachidonovou, 
  • kyselinu palmitolejovou

Dále:

Mezi klady patří vysoký obsah vitaminu E a K. Mezi negativa patří vysoký obsah tuku, zejména pak saturovaného tuku

Kakaové máslo a jeho přínosy pro zdraví i krásu

  • Neobsahuje cholesterol a je bohatý na zdravé tuky.
  • Přispívá k nižší hladině krevního tlaku a cholesterolu.
  • Polyfenoly příznivě působí na srdce a do určité míry mohou snižovat riziko vzniku nemocí srdce a cév.
  • Obsahuje méně kalorií a tuků než ostatní běžně používané kuchyňské tuky.
  • Je mimořádně dobrým zdrojem vitaminu E, který je znám jako silný antioxidant, který zpomaluje stárnutí a eliminuje vznik předčasných vrásek.
  • Zachovává jemnost, vláčnost a zářivost pokožky a obnovuje lesk vlasů.
  • Má antidepresivní účinky a zmírňuje stres.

VÍTE, ŽE kakaové boby pěstovali už dávní Mayové? Připravovali  z nich nápoj, který ochucovali pepřem, chilli nebo vanilkou a kakaové boby používali také i jako platidlo. Do Evropy kakao přivezl španělský conquistador Hernando Cortéz v polovině 16. století a teprve v 18. století byla vyrobena první tabulka čokolády.

kakaové máslo v kosmetice
Kakaové máslo se hojně používá v péči o pokožku.

Použití kakaového másla v kuchyni

Díky vysoké tepelné stabilitě jsou možnosti kakaového másla v kuchyni velmi pestré. Hodí se do studené kuchyně, k pečení, opékání i smažení a pro přípravu domácích cukrovinek, dezertů a zmrzlin. Při tepelné úpravě nepřebíjí chuť použitých ingrediencí a naopak je nechá vyniknout.

Počítejte s tím, že kakaové máslo je mnohem tužší než jeho živočišný příbuzný. Při vaření nepovolí tak snadno. Konzistencí připomíná spíš tvrdé mýdlo. Při vaření se proto strouhá, seká, krájí nebo se rozpouští ve vodní lázni.

Každopádně jde o opravdovou lahůdku. Kakaové máslo nejen výborně chutná a voní, ale jeho umírněnou konzumaci lze brát jako součást zdravého životního stylu.

Kakaové máslo se přidává do:

  • mléčné, hořké a bílé čokolády,
  • výrobků z kakaa a lískových oříšků,
  • dortů, sušenek, zmrzlin a čokoládových tyčinek,
  • kávových nápojů a horké čokolády.

Kakaové máslo a jeho vliv na pokožku

Také se jedná o častou složku pleťových krémů, mlék a emulzí. Mívají tužší konzistenci, ale do pokožky se vstřebávají velmi snadno a nezanechávají nepříjemný pocit mastnoty. Skvěle hydratuje kůži a díky tomu je vhodné zejména pro suchou, citlivou a zralou pleť

  • Používání během těhotenství chrání kůži před vznikem jizev a strií. 
  • Také pomáhá snižovat poškození od rozmarů počasí, ať už se jedná o mráz, vítr nebo sluneční záření. 
  • Pozitivně působí na vrásky kolem očí, úst a na krku a dekoltu. 
  • Hodí se i na jemnou pokožku rtů a ke zjemnění tvrdé kůže na loktech a patách.
  • Máslo se může použít také na masáže. Pro tyto účely se doporučuje smíchat rostlinný olej s kakaovým máslem v poměru 1:1.

Po konzultaci s dermatologem lze přípravky obsahující kakaové máslo používat na kůži, která trpí ekzémy. 

Kakaové máslo se v kosmetice přidává do:

  • pleťových krémů
  • tělových mlék a balzámů
  • mýdel
  • balzámů na rty
  • hydratačních emulzí
  • samoopalovacích přípravků

Kakaový balzám pro hebkou kůži

Suroviny:

  • 50 g kakaového máslo
  • 50 g bambuckého máslo

Postup:

Smíchejte kakaové a bambucké máslo a získáte tělový balzám s vůní čokolády pro hebkou pokožku. Kůži příjemně hydratuje, zvláčňuje a ošetřuje, aby nebyla vysušená a popraskaná. Balzám lze využít při každodenní péči o citlivou dětskou pokožku, muži jej ocení jako krém po holení a hodí se také na vysušené ruce, popraskané rty nebo intenzivní péči po koupeli.

Čokoládové tělové máslo

Suroviny:

  • 50 g bambuckého másla
  • 50 g kakaového másla
  • 20 g včelí vosku
  • ½ kávové lžičky jemně mleté skořice

Postup:

Ve vodní lázni pomalu rozpusťte všechny ingredience. Směs důkladně promíchejte. Ještě teplou a tekutou směs nalijte do skleniček a nechte vystydnout ideálně v lednici.

Tyčinka na rty z kakaového másla

Suroviny:

  • kakaové máslo 
  • prázdný vysouvací obal na tyčinku na rty

Postup:

Kakaové máslo zahřejte, aby bylo tvárnější, a napěchujte jím pomocí dřevěné tyčinky připravený umytý a suchý plastový obal. Tyčinku s máslem uložte do lednice, aby znovu ztuhlo a tyčinka je hotová.

Kakaové máslo v péči o vlasy

Vlasy hydratuje a vrací jim vitalitu. Je vhodné na suché a poškozené vlasy. Vyživuje je, dodává jim hebkost a lesk. Bývá součástí vlasových balzámů a masek.

Kde lze kakaové máslo zakoupit

Seženete jej v kamenných obchodech a e-shopech se zdravou stravou, případně ve větších supermarketech, které mají samostatné oddělení pro zdravou výživu. 

Jedná se o odlišný výrobek, který je významně dražší než klasické máslo. V podstatě je to luxusní surovina, což se odráží i na ceně. Jakmile jej ale ochutnáte, pochopíte proč.

Možné negativní účinky kakaového másla

S konzumací a používáním nejsou spojeny žádné vedlejší a negativní účinky. Vzácně se může u některých jedinců projevit alergická reakce. Problém také může představovat nadměrná konzumace kakaového máslo a to kvůli vysokému obsahu tuků. 

účinky kakaového másla
Kakaové máslo zvláční a ošetří namáhanou pokožku rukou.

Recepty s kakaovým máslem

Tvarohové muffiny s kakaovým máslem

Suroviny:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • ½ hrnku kakaového másla
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce medu
  • ½ prášku do pečiva
  • kakaové kousky

Postup:

Ve vodní lázně rozpusťte kakaové máslo. Přidejte med a cukr a míchejte, dokud se suroviny nespojí. Poté přidejte tvaroh a vejce a znovu promíchejte. V míse smíchejte ovesné vločky s moukou a práškem do pečiva. Potom sypkou směs postupně přidávejte do tekuté. Vznikne poměrně hutné těsto. Vmíchejte kakaové kousky. 

Zapněte troubu na 180 °C. Těsto opatrně vtlačte do muffinových formiček. Nemusíte šetřit, při pečení tyto muffiny příliš nenabydou, protože neobsahují bílou mouku. Pečte zhruba 30 minut. Jíst se mohou teplé i studené.

Čokoládové kuličky podle blogu Petr & Gabi foodies

Suroviny:

Na kuličky

  • ⅓ hrnku kakaového másla
  • 7 lžic nepraženého kakaového prášku
  • 2 lžíce nefiltrovaného agáve sirupu 
  • 4 lžíce domácího mandlového másla
  • cca 25 lískových oříšků bez slupky

Na obalení

  • rozdrcené pistácie
  • strouhaný kokos

Postup:

V mixéru důkladně rozmixujte menší hrnek mandlí. Rozpusťte kakaové máslo a vmíchejte do něj kakaový prášek, agáve sirup a rozmixované mandle, až vznikne mazlavé těsto, které nechte cca po dobu 20 minut ztuhnout v lednici. Poté každý oříšek obalte těstem, vytvarujte kuličku a obalte ji v rozdrcených pistáciích nebo strouhaném kokosu.

Cookies s kakaovým máslem

Suroviny:

  • 200 g mléčné čokolády
  • 30 g kakaových bobů
  • 100 g kakaového másla
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Postup:

Zapněte troubu na 180 °C. Do hrnce nalijte půl litru vody a vařte na středním stupni. Do vody přidejte kakaové máslo a nechte jej pomalu rozpustit. Rozpuštěnou směs odstavte a nechte zchladnout. Do směsi přisypte cukr, mouku, sůl, kypřicí prášek, muškátový oříšek a přidejte máslo. 

Vše rozmixujte ručním mixérem, dokud nevznikne hladká směs, a za stálého mixování přidejte vejce a vanilku. Hotovou směs posypte čokoládou a kakaovými boby a rovnoměrně rozdělte na plech. Pečte cca 15 minut a poté nechte alespoň krátce vychladnout.

Domácí čokoláda s oříšky

Suroviny:

  • kakaové máslo
  • kakaový prášek
  • sladidlo dle chuti
  • želé, rozinky, oříšky

Postup:

Rozpusťte kakaové máslo a smíchejte jej s kakaovým práškem. Dle chuti oslaďte oblíbeným sladidlem a přidejte želé, rozinky nebo oříšky. Poté čokoládovou směs nalijte do formiček či na pekáč vyložený pečicím papírem (bude se lépe vyndavat) a nechte vychladnout. 

Arašídové brownies s kakaovým máslem

Suroviny:

  • 100 g kvalitní čokolády
  • 100 g kakaového másla
  • 150 g arašídového másla
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 vajec
  • 180 g polohrubé mouky

Postup:

Rozehřejte troubu na 180 °C. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kakaovým máslem a vmíchejte arašídové máslo a vanilkový cukr. Promíchejte a nechte zchladnout. Po několika minutách přidejte všechna vejce a polohrubou mouku a důkladně promíchejte. Těsto vlijte do vymazaného a vysypaného plechu a pečte cca 30 minut.

brownies s kakaovým máslem
Skvěle chutnají brownies s kakaovým máslem.

Další recepty s kakaovým máslem na Bezhladoveni.cz

Závěrečné shrnutí: Kakaové máslo se hodí do dezertů, účinné je i při péči o pleť a vlasy

Kakaové máslo je drahá surovina, která však v rozumném množství prospívá chuťovým buňkám, zdraví a navíc je velmi účinným pomocníkem při péči o citlivou, suchou a zralou pleť.

Zapamatujte si, že kakaové máslo:

  • obsahuje zdravé tuky, žádný cholesterol a méně energie než jiné kuchyňské tuky,
  • je bohatým zdrojem vitaminu E, vitaminu K a některých minerálů,
  • oddaluje stárnutí a pokožce dodává vláhu, svěžest a mladistvý vzhled,
  • prospívá vlasům, které vyživuje a navrací jim hebkost a lesk.
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít