BezHladovění.cz

Nástrahy Silvestra: Dietní zabijáci, do kterých byste to neřekli

Poslední den roku je ve znamení bujarých oslav, dobrého jídla a pití. Hlídáte si svůj energetický příjem? Přečtěte si, kterým nástrahám se letos vyhnout a jaké dobroty vám na váze nepřidají.

Skrytí dietní zabijáci

Slané oříšky

Ořechy ve svém přirozeném stavu obsahují spoustu minerálů a zdravých tuků. Samy o sobě jsou zdravé, ale zároveň velmi kalorické. Proto je důležité dbát na množství a moc to s nimi nepřehánět. Pokud si však v obchodě koupíte pražené a solené ořechy, přinesete si domů přímo kalorickou bombu. Vzhledem k vysokému obsahu soli navíc vede k zadržování vody v těle a zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění.

Nesolené a nepražené oříšky a hubnutí

Magazín Healthline informuje, že i když jsou ořechy považované za vysoce kalorickou potravinu, mohou vám nesolené a nepražené ořechy v přiměřeném množství přesto pomoci v hubnutí. Několik studií totiž naznačuje, že lidské tělo neabsorbuje veškeré kalorie uložené v oříškách.

Ovocný salát

Myslíte si, že mísou ovocného salátu nic nezkazíte? Ovoce je sice nadupané vodou, vitaminy, minerály a vlákninou, ale obsahuje také množství fruktózy. Jedno jablko, kaki, mandarinka nebo kousek ananasu udělá vašemu tělu dobře. Vyhýbat byste se však měli nadměrného příjmu ovoce, případně kombinaci ovoce s cukrem, čokoládou a dalšími vysoce kalorickými nástrahami.

Jednohubky

Na první pohled malý kousek jídla vás může nenápadně dohnat až k přejedení se. Aniž byste si to uvědomili, kousek po kousku snadno spořádáte několik rohlíků se salámem, klobásou, tučným sýrem a jinými nezdravými pochutinami.

Víno

Mnoho lidí si myslí, že víno je menší zlo než tvrdý alkohol. Pravdou je, že víno má sice nižší obsah alkoholu, ale jeho negativní účinky jsou stále velmi silné.

Alkohol obsahuje téměř 2× více kalorií než cukr, a tak může nabourat vaši snahu zhubnout. Játra mají s odbouráním alkoholu těžkou práci, takže se zároveň nemohou věnovat zpracování tuků. Pokud si tedy kromě vypití pár skleniček vína zobnete také chlebíčky, jednohubky nebo chipsy, zadrží vaše tělo tuků podstatně více, než kdybyste vše spláchli nealkoholickým nápojem. Jestliže si i přesto budete chtít víno na Silvestra dát, zřeďte ho raději vodou a připravte si vinný střik.

Podle magazínu Healthline mohou být problémem i siřičitany obsažené ve víně. Astmatici, kteří jsou na tyto látky citliví, mohou po jejich konzumaci pociťovat dráždění dýchacích cest. Některým lidem způsobují siřičitany bolesti hlavy, kopřivku, otoky, bolesti žaludku nebo průjem.

Pochoutky, které si můžete bez obav dopřát

Kvalitní maso a uzeniny

Připravte si obloženou mísu s libovou vysokoprocentní šunkou nebo roastbeefem. Chutnou a zdravou variantou je také uzený losos, který skvěle chutná a hodí se k pečivu, zelenině i jogurtovému dipu.

TIP: Zkuste třeba lososový tatarák na domácích krekrech.

Zelenina

Čerstvá zelenina by měla tvořit základ silvestrovského pohoštění. Vyzkoušet můžete mrkev, ledový salát, rajčata, papriku, okurku, ředkvičky, řapíkatý celer nebo třeba uvařenou řepu. Pokud zeleninu atraktivně nakrájíte a naaranžujete, z talířů bude mizet rychlostí blesku.

TIP: Neholdujete masu? Zkuste výborný tatarák z červené řepy.

Sýry s nízkým obsahem tuku

Místo klasického eidamu, goudy nebo chedaru sáhněte po sýrech s nižším obsahem tuku. Na Silvestra se skvěle hodí mozzarella, ricotta, cottage sýr i žervé.

Lehké dipy

Dipy na bázi majonézy a kečupu vyměňte za bílý jogurt smíchaný s bylinkami, pepřem a trochou soli. Skvěle chutná i dip z česneku či hořčice a také hummus připravený z cizrny, kmínu, citrónové šťávy a česneku. Do dipů můžete namáčet zeleninu, pečené brambory i maso.

Domácí brambůrky

Máte rádi chipsy a nechcete se jich vzdát? Zkuste si brambůrky připravit sami doma. Brambory oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Lehce je pokapejte olivovým olejem, trochu osolte, dochuťte oblíbeným kořením a pečte v troubě, dokud nezezlátnou.

TIP: Co třeba celerové hranolky s pikantním dipem?

Celozrnné pečivo

Bílé rohlíky, housky a chléb vyměňte za celozrnné druhy pečiva. Kalorická hodnota je sice velmi podobná, ale vaše tělo z celozrnných potravin získá alespoň více živin. Navíc nehrozí silné výkyvy hladiny krevního cukru a vám se tak nebude chtít spát už před 22. hodinou.

Výhody celozrnného pečiva vyzdvihuje i magazín WebMD. Pečivo z celých zrn má příznivý účinek na hladinu krevního cukru a inzulínu, snižuje riziko cukrovky 2. typu a reguluje hladinu cholesterolu.

Tipy na zdravé silvestrovské chuťovky

Chlebíčky s tuňákovou pomazánkou

Ingredience:

  • 150 g sýru žervé
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl
  • pepř
  • jarní cibulka
  • petrželka
  • celozrnné pečivo

Postup:

  1. Jarní cibulku pokrájejte na úzká kolečka a petržel nasekejte najemno.
  2. V misce smíchejte žervé, hořčici a okapaného tuňáka ve vlastní šťávě.
  3. Přidejte cibulku, část petrželky, špetku soli a pepř podle chuti.
  4. Pořádně promíchejte a nechte na chvíli vychladit v lednici.
  5. Pomazánku namažte na pokrájené kousky celozrnného pečiva a ozdobte snítkou petrželky.

Mrkvová pomazánka

Ingredience:

  • 250 g mrkve
  • 1 jablko
  • 100 g čerstvého sýra
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Mrkev i jablko nastrouhejte najemno.
  2. Odeberte přebytečnou vodu a přidejte sýr, citrónovou šťávu, sůl a pepř.
  3. Vše pořádně promíchejte a namažte na celozrnné pečivo.
  4. Pokud máte chuť na sladkou pomazánku, stačí vynechat pepř se solí a naopak přidat trochu medu.

Zapečené žampiony

Ingredience:

  • 30 žampionů
  • 75 g nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. Žampiony očistěte a odstraňte z nich nohy.
  2. Pokrájené nožičky žampionů smíchejte s pestem, parmazánem, prolisovaným česnekem a pepřem.
  3. Zapékací misku vyložte pečicím papírem a vyskládejte na ni naplněné žampiony.
  4. Vršek ještě posypte trochou parmazánu a pokapejte olivovým olejem.
  5. Pečte ve středně rozpálené troubě dozlatova.

Olivová tapenáda

Ingredience:

  • 100 g černých oliv
  • 300 g vařených nebo konzervovaných červených fazolí
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na malé kostičky a orestujte na oleji. Ke konci smažení přidejte na chvilku i prolisovaný česnekem a poté stáhněte z plotýnky.
  2. Olivy slijte a vypeckujte.
  3. Cibulku s česnekem, olivy i fazole vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu.
  4. Podle chuti směs osolte a opepřete.
  5. Podávejte se zeleninou a pečivem.

Lehký salát Coleslaw

Ingredience:

  • ½ hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1 menší celer
  • 1 malá bílá cibule
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžička hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • bílý pepř

Postup:

  1. Zelí nastrouhejte, trochu osolte, přidejte olej a nechte odstát.
  2. Po chvíli ze zelí vymačkejte přebytečnou vodu a slijte.
  3. Nastrouhejte také mrkev a celer.
  4. Cibuli pokrájejte na kostičky a veškerou zeleninu přidejte k zelí.
  5. K jogurtu přidejte citronovou šťávu, lžičku hořčice, sůl a pepř.
  6. Zeleninu smíchejte se zálivkou a uložte do lednice.
  7. Vychlazený salát podávejte s celozrnným pečivem.

Přejeme vám krásné a pohodové zakončení roku 2019, bezproblémové trávení a snadné hubnutí i v nadcházejícím roce.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Share via
Send this to a friend