Chroupejte kedlubnu a kila půjdou dolů: Top recepty

Kedlubna či kedluben (obojí je správně) je zástupcem košťálové zeleniny. Nenápadná zelenina obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a dalších cenných látek a jen minimum kalorií. Do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Hodí se i do redukční diety. Díky jemné chuti ji navíc mají rády i děti.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma

Zatímco dnes kedlubny jíme především syrové jako lahodnou křupavou svačinu, naši předci ji spíše využívali v teplé kuchyni. Možné je oboje. Jí se syrová i tepelně upravená. Pojďme se podívat na benefity, které konzumace kedlubny přináší. Nezapomeneme ani na chutné recepty s kedlubnou.

Kedlubna z hlediska botanické charakteristiky

Latinsky se kedlubna nazývá Brassica oleracea var. gongylodes. Je zástupcem košťálové zeleniny, která patří do čeledi brukvovitých. Přesně se jedná o druh brukev zelná rostoucí ve Středomoří a západní Evropě, z níž byla kedlubna vyšlechtěna.

Zástupce brukvovitých rostlin byl do současné podoby šlechtěn opravdu dlouho. Pompejská brukev, z níž kedlubna pochází, měla stonek pouze nepatrně silnější. Mívá kulatý tvar, může být ale také oválná nebo lehce zploštělá. Dužina je vždy bílo žluté barvy a slupka může být bělavá, světle zelená či modrofialová. Dorůst může až do 20 cm v průměru.

Které další druhy košťálové zeleniny znáte?

Sezóna kedluben trvá od května až do října. Syrové nejlépe chutnají malé, hned z jara. Vyznačují se obzvláště křehkou, nasládlou a jemnou chutí. Letní a podzimní odrůdy se hodí jak do studené, tak i teplé kuchyně. Ke skladování se hodí pozdní odrůdy.

VÍTE, ŽE se kedlubně někdy říká “německý tuřín”?

Výživové složení kedlubny

Kedlubna patří mezi nízkokalorické druhy zeleniny, což z ní činí užitečného pomocníka při hubnutí. 100 gramů obsahuje pouhých 23 kcal. Také má nízký glykemický index, a tudíž nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Obsahuje vlákninu a zasytí. Jeden šálek na kousky nakrájené kedlubny obsahuje cca 17 % denní doporučené dávky. Je proto vhodná i do redukčních diet. Jíst by ji měli ti, komu je doporučeno snížit příjem energie.

Je obzvláště bohatá na vitaminy a minerály. Obsahuje zejména vitamin C, niacin (vitamin B3), vitamin B6, kyselinu listovou (vitamin B9), draslík, vápník, železo, hořčík, dále hořčičné oleje, antokyany a karotenoidy, z nichž si organismus vytváří vitamin A. Mírně ostrou chuť jí dodávají rostlinné sloučeniny glukosinoláty.

Energie a živiny obsažené v kedlubně (ve 100 g):

Živiny Množství
Energie (kcal) 23 g
Tuky (g) 0,1 g
Bílkoviny (g) 1,9 g
Sacharidy (g) 3,7 g
Vláknina (g) 1,4 g
Draslík (mg) 322 g
Vápník (mg) 68 g
Hořčík (mg) 43 g
Železo (mg) 0,5 g
Vitamin A (µg) 2 g
Vitamin B1 (mg) 0,05 g
Vitamin B2 (mg) 0,05 g
Vitamin B3 (mg) 1,8 g
Vitamin B6 (mg) 0,07 g
Vitamin C (mg) 63 g
Kyselina listová (µg) 70 g

Zdroj: www.nzip.cz

Kedluben a přínosy na zdraví

Vedle jemné, nasládlé a mírné ostré chuti a rozmanitého způsobu využití v kuchyni je nutné zdůraznit vysoký obsah živin, které podporují zdraví mnoha způsoby. Častou konzumací prospějete svému trávicímu traktu, srdečně-cévnímu systému i imunitě.

Zdravá střeva a bezproblémové trávení

Kedluben obsahuje jak rozpustnou, tak i nerozpustnou vlákninu. První se podílí na udržování zdravé hladiny cholesterolu a krevního cukru, druhá podporuje zdravé vyprazdňování. Vyšší obsah vlákniny zlepšuje činnost a průchodnost zažívacího traktu.

Kedlubna jako lék na obezitu

S výše uvedeným souvisí i fakt, že pomáhá odstranit jednu z nejrozšířenějších civilizačních chorob, obezitu. Kedlubna obsahuje minimum kalorií, hodně vlákniny a spoustu vitaminů a minerálů. Díky vláknině vám kedlubna nejen doplní důležité živiny, ale také vás zasytí lépe než jiné druhy zeleniny. 

NÁŠ TIP: Snažíte se shodit nějaké to kilo? Jezte kedlubny ke svačině, připravte si z nich k odpolední svačině salát a k večeři je zapečte dle níže uvedeného receptu. Dietní a přitom chutná je i krémová kedlubnová polévka, která se hodí k obědu i  večeři.

Odolnější imunitní systém

Vysoký obsah některých vitaminů a minerálů má pozitivní vliv na imunitní systém. Platí to zejména pro vitamin B6, který je pro správné funkce imunity zcela nezbytný. Podílí se na vývoji červených krvinek a tvorbě bílých krvinek a imunitních T-buněk. Vitamin C funkce bílých krvinek podporuje.

Může snížit riziko chorob srdce a cév

V kedlubnách se nachází glukosinoláty a isothiokyanáty, s nimiž je spojováno nižší riziko srdečních onemocnění. Tyto rostlinné sloučeniny dokáží rozšiřovat cévy a zmírnit zánět. Isothiokyanáty se navíc vyznačují antioxidačními vlastnostmi a mohou zabránit hromadění plaku ve vašich tepnách.

Ochrana před volnými radikály, záněty a cukrovkou

Vitamin C je jedním z hlavních antioxidantů, jež v lidském těle chrání buňky před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály.

Kedlubny také mohou snižovat zánět a bránit vzniku cukrovky. Červené (tmavé) druhy více než světlé. Ukázal to zahraniční výzkum, který zkoumal možné protizánětlivé a antidiabetické účinky u extraktu z červené kedlubny.

TROCHA VĚDY: Jedna zahraniční studie po delší dobu sledovala 1 226 žen ve věku nad 70 let a zjistila, že jídelníček bohatý na brukvovitou zeleninu u žen snížil riziko úmrtí na srdeční choroby o 13 %. Z přehledu 15 studií vyplynulo, že strava bohatá na vlákninu snižuje riziko úmrtí na srdeční nemoci  o 24 % oproti dietám s nízkým obsahem vlákniny. Navíc kedlubny s fialovým zbarvení obsahují větší množství antokyanů, které pomáhají snižovat krevní tlak a riziko mrtvice.

Mohou mít kedlubny nepříznivé účinky na zdraví?

Na toto téma chybí dostatečné množství vědeckých prací. Z jednoho zveřejněného výzkumu vyplývá, že by brukvovitá zelenina (tedy i kedlubna) mohla interagovat s warfarinem, lékem na ředění krve. Jedinci, kteří tento lék užívají, by se měli poradit se svým lékařem ohledně vhodného jídelníčku. 

fialová kedlubna
Nezapomeňte do jídelníčku zařadit i fialové kedlubny.

Využití kedlubny v kuchyni

Představuje všestrannou zeleninu. Hodí se jak do letní osvěžující kuchyně, tak i do jídelníčku během chladného podzimu a zimy. Záleží pouze, jaký způsob úpravy vyberete.

Bulvy se jí syrové samostatně nebo se z nich připravují chuťově rozmanité saláty. Tepelně zpracovaná se hodí do zeleninových polévek, nebo se může dusit a zapékat. 

Jí se i listy a stonky. Ty se nekonzumují syrové, nýbrž povařené. Po uvaření změknou, ale zůstanou křupavé. Kedlubnové listy dokonce obsahují více vitaminu C  a draslíku než bulvy. Čerstvé listy se hodí do salátů nebo je můžete podusit podobně jako špenát.

Velmi dobře stravitelné jsou naložené kedlubny. Spolu s dalšími druhy zeleniny, jako je zelí, mrkev, celer, ředkev, květák, paprika a cibule, připravíte opravdu lahodné pickles.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Převezměte odpovědnost za to, co jíte, radí Vláďa Sojka ze Zkvaseno.cz

Kedlubna ve studené kuchyni

Mladé jarní bulvy chutnají nejlépe syrové. Můžete je nakrájet na kousky, jíst jen tak ke svačině, namáčet v bylinkami ochuceném jogurtovém dipu nebo z nich připravte chuťově vynikající saláty. Vždy je předtím zbavte kořínků, tvrdé slupky a dřevnaté části. Jen mladé kedlubny se loupat nemusí.

Jednoduchý kedlubnový salát s mrkví:

Suroviny:

  • 2 až 3 středně velké kedlubny
  • 1 mrkev
  • olivový olej
  • balsamico
  • sůl a pepř
  • koriandr

Postup:

Oloupané kedlubny a mrkev nakrájejte na tenké proužky nebo nakrouhejte nahrubo. Vložte do mísy a dle chuti osolte, opepřete, zakápněte olejem a balsamicem. Nakonec vmíchejte čerstvý koriandr.

Kedlubny v teplé kuchyni

Nejen ke svačině a do salátů se kedlubny hodí. Skvělé jsou i tepelně upravené. Absolutně dokonale chutná kedlubnová polévka, kedlubnové zelí nebo zapečené kedlubny. Také zde nezapomeňte kedlubny oloupat a odstranit dřevnaté části. 

Rychlá krémová kedlubnová polévka:

Suroviny:

  • 3 až 4 kedlubny
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml tučné smetany ke šlehání
  • 1 menší cibule
  • 1 větší lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • pepř a sůl

Postup:

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a zpěňte na másle. Přidejte na malé kostičky nakrájené kedlubny. Krátce orestujte, zalijte horkým vývarem a vařte do měkka. Jakmile jsou kedlubny měkké, odstavte je a rozmixujte do hladka. Vraťte na plotnu, vmíchejte smetanu ke šlehání a nakonec dochuťte solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku.

Zdravé kedlubnové zelí:

Suroviny:

  • 3 velké kedlubny
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ocet
  • cukr
  • kmín 
  • sůl

Postup:

Kedlubny oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Vložte do hrnce, osolte, přidejte kmín a zalijte vodou. Vařte do měkka. Mezitím připravte jíšku. Uvařené kedlubny částečně slijte. Zahustěte jíškou, povařte ještě několik minut  a nakonec ochuťte cukrem a octem.

Kedlubnové placičky s jogurtovým dipem: 

Suroviny:

  • 2 až 3 kedlubny
  • 1 vejce
  • 100 g ricotty
  • petržel
  • 60 g mouky
  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana nebo bílý jogurt
  • česnek
  • pažitka

Postup:

Kedlubnu oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Smíchejte s vejcem, moukou a ricottou. Osolte, opepřete a vmíchejte nasekanou petrželku. Na pánvi rozpalte sádlo a opečte na něm placky. Podávejte s dipem z bílého jogurtu, který smícháte se solí, česnekem a pažitkou.

kedlubnové placičky
Kedlubnové placičky skvěle chutnají i vypadají na talíři.

Lahodné zapečené kedlubny s cibulovo-slaninovou náplní:

Suroviny:

  • 4 kedlubny
  • anglická slanina
  • 1 cibule
  • pažitka
  • červená paprika
  • jarní cibulka
  • zakysaná smetana
  • parmazán
  • sůl a pepř

Postup:

Oloupané kedlubny dejte vařit v celku do měkka. Použít můžete vodu i zeleninový vývar. Na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli se slaninou a paprikou. Ke konci vmíchejte pažitku a jarní cibulku. Osolte, opepřete a promíchejte. 

Měkké kedlubny vydlabejte a naplňte směsí smíchanou s vydlabaným vnitřkem. Vložte do zapékací misky a při 180 stupních pečte cca 20 až 30 minut. Několik minut před koncem posypejte nastrouhaným parmazánem. Podávejte s kopečkem smetany a čerstvou pažitkou.

Rady a tipy pro pěstování kedluben

Patří mezi náročnější plodiny. Je třeba vybrat vhodnou odrůdu a zvolit správný čas pro vysazení. Důležité je i to, jakou zeleninu vysázíte v sousedství. 

Semena raných odrůd se vysévají už v únoru, letní od března do dubna a pozdní až na začátku května. U raných a letních odrůd je třeba sazeničky chránit před mrazíky, proto se vysévají do truhlíků a ven na záhony se přesazují přibližně o měsíc později. Zálivka by měla být dostatečná a pravidelná. Bez vláhy kedlubny nerostou a rychle dřevnatí.

Kedlubnám nejvíce vyhovuje připravený záhon po kořenové zelenině, který byl na podzim zamulčovaný a na jaře obohacený kompostem. Brukvovité druhy zeleniny obecně vyžadují dostatek slunečního svitu a nesvědčí jim hustá výsadba. Sázejte je ve větších rozestupech.

Do okolních záhonů vsaďte plodiny, kterým nevadí vyšší vlhkost a mulčování. Jsou to například pórek, špenát, celer, ředkvičky, polníček i brambory a rajčata. Naopak nevhodné jsou další druhy brukvovité zeleniny.

VÍTE, JAK NEJLÉPE SKLADOVAT KEDLUBNY? Ke skladování se hodí podzimní odrůdy. Vždy je pečlivě proberte a vyhoďte poškozené a nahnilé kusy. Ideální je uložit je do sklepa, kde vydrží i několik týdnů. V lednici zůstanou čerstvé déle, pokud bulvy zbavíte listů a zabalíte do vlhké utěrky.

Závěrečné shrnutí: Kedlubny podpoří zdraví a navíc jsou velmi chutné

Kedlubny jsou nenápadným a opomíjeným druhem zeleniny, které si zaslouží mnohem větší pozornost. Důvodů je pro to hned několik:

  • Obsahují ohromné množství živin, jako jsou vitaminy B a C, minerály draslík, vápník, železo, hořčík a další.
  • Jsou zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, nezbytné pro normální funkce trávicí soustavy.
  • Podporují redukční dietu tím, že zasytí rychle a na delší dobu.
  • Také posilují přirozeně obranný systém, mohou snížit riziko vzniku srdečních chorob.
  • Tuto všestrannou zeleninou lze jíst syrovou i tepelně upravenou. Jí se nejen bulva, ale i listy a stonky.
reklama
Popis

Pomůžeme vám zmírnit riziko srdečních onemocnění úpravou stravy. Udělejte první krok pro pevnější zdraví ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít