BezHladovění.cz

3 jednoduché recepty z lososa

Losos patří se svým jemňoučkým růžovým masem k nejoblíbenějším rybám. Navíc je celoročně dostupný a neobsahuje téměř žádné kosti.

Maso z lososa obsahuje cenné bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a velký podíl vitamínu D5 – velmi důležitého pro zdravé kosti a zuby. Naopak tuku má v sobě minimum, proto se skvěle hodí i do redukční diety.

Připravili jsme pro vás 3 jednoduché recepty z lososa, které prostě musíte vyzkoušet!

1. Lososová polévka

Ingredience (pro 2-3 osoby):

  • 150 g lososa
  • 650 ml rybího nebo drůbežího vývaru
  • 75 ml suchého bílého vína
  • 1 oloupaná brambora
  • 1 rajče
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 1 pl hrášku
  • 1 pl kukuřice
  • 2 pl másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 bobkový list
  • petrželka
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Postup:

  1. Rajče spařte, oloupejte a pokrájejte na kostky.
  2. Cibuli a pórek nakrájejte na jemno a pomalu obdělejte na másle, poté zalijte vínem a přiveďte rychle k varu.
  3. Přidejte pokrájenou bramboru, bobkový list, rajče a vše zalijte vývarem.
  4. Znovu přiveďte k varu a asi 10 minut nechte bublat.
  5. Pak přidejte na kostky nakrájeného lososa, hrášek a kukuřici.
  6. Nechte vše ještě asi 5 minut vařit.
  7. Nakonec z polévky vyndejte bobkový list.
  8. Polévku podávejte ozdobenou petrželkou.

Tip! Lžící whisky dáte této polévce zcela jiný rozměr.

Lososová polévka

2. Grilovaný losos s bylinkovou omáčkou

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 300g filet z lososa
  • ½ stroužku česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • snítka máty
  • hrst petržele
  • malý svazek pažitky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Pokrájejte lososa na kostky o hraně cca 3×3 cm.
  2. Promíchejte je se 2 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete.
  3. Napíchejte cca po 3 kusech na špízové jehly a ogrilujte na grilovací pánvi nebo kontaktním grilu.
  4. Na bylinkovou omáčku zvanou salsaverde si nasekejte bylinky, kapary a rozetřete česnek.
  5. Ingredience promíchejte s olivovým olejem.
  6. Hotovou omáčkou potírejte ogrilované špízy.

Tip! Nejlépe chutnají s bramborovou kaší nebo čerstvým salátem.

Grilovaný losos s bylinkovou omáčkou

3. Pečený losos s mandlemi

Ingredience (pro 2 osoby):

Postup:

  1. Rozpalte troubu na 180 °C.
  2. Pokrájejte lososa na 2 porce, z obou stran je posolte a popepřete.
  3. Zapékací formu vymažte máslem, položte do ní rybu a také ji potřete máslem.
  4. Navrch poklaďte mandle, petrželku a sýr.
  5. Lososa pečte cca 20 minut dokřupava.

Tip! Pečený losos s mandlemi skvěle doplní brambory a dušená zelenina, například brokolice.

Pečený losos s mandlemi

Jak se vám článek líbí?

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.