BezHladovění.cz

Dieta a těstoviny

Těstoviny jsou při dietě často zatracované a mnoho z nás je při nastolení redukčního režimu jednoduše vyřadí z jídelníčku.

Je však nutné se při shazování nadbytečných kil těstovin vzdávat úplně?

Nejsou těstoviny jako těstoviny

Klasické těstoviny z bílé mouky opravdu při dietě vhodné nejsou, jelikož kromě energie nám nepřináší příliš nutričně hodnotných látek. Pokud se však zaměříme na těstoviny z celozrnné mouky či semoliny, rozhodně se jich nemusíme vzdávat ani při dietě.

Takové těstoviny nám kromě energie přináší i mnoho hodnotných látek jako jsou bílkoviny, minerály a vitamíny a dokážou nás díky nízkému glykemickému indexu zasytit na mnohem delší dobu.

Pozor!

Roli hraje i doba varu. Pokud těstoviny uvaříte takzvaně „al dente“ neboli „na skus“, rovněž vám pocit sytosti vydrží mnohem delší dobu. Na rozvařené těstoviny odteď zapomeňte.

Kolik těstovin si můžeme při dietě dopřát?

Ideální porce těstovin se samozřejmě liší od toho, jaký režim máme při dietě nastolený a jakou energii přes den vydáváme.

Za všeobecně neškodnou, klasikou porci těstovin na jeden pokrm bychom neměli přesáhnout hodnotu 150g těstovin vážených v uvařeném stavu. Takováto porce těstovin vám dodá dostatek složených sacharidů, které však nemohou tvořit samostatný pokrm.

těstoviny-porce

Samotné těstoviny nevytvoří plnohodnotné hlavní jídlo

Aby naše jídlo obsahovalo všechny podstatné živiny, nesmíme zapomenout na adekvátní porci bílkovin a zdravých tuků. Proto nikdy neberte těstoviny sami o sobě jako kompletní pokrm, ale vždy je vnímejte pouze jako přílohu, kterou musíme doplnit porcí kvalitních proteinů.

Jaké bílkovinné zdroje zvolit k těstovinám?

  • Kvalitní libové maso
  • Fermentovanou sóju nebo jiné luštěniny
  • Nízkotučný sýr
  • Vaječný bílek
  • Avokádo a ořechy

Pokud bychom při podávání těstovin opomíjeli bílkovinnou složku jídla, nikdy by nás těstoviny nezasytily na delší dobu. V případě vhodně zvolené bílkoviny nebudeme mít tendence naložit si těstovin plný talíř, jelikož bílkoviny snižují glykemický index pokrmu, a tím nás dokáží zasytit na delší dobu.

Pozor si dejte i při výběru omáček

Právě omáčky jsou největší hrozbou všech milovníků těstovin. Mnohdy totiž díky nevhodně zvolené omáčce zkonzumujeme až dvakrát tolik energie, než jakou by mělo jídlo bez ní. Jaké omáčky si tedy můžeme v klidu dopřát a jakým bychom se měli obloukem vyhýbat?

Dietní omáčky na těstoviny? Zkuste například tyto:

  • Rajčatová – vyrobená z pravých rajčat, rajčatového pyré, soli, pepře a bazalky
  • Aglio Olio – těstoviny dochuťte lžící olivového oleje s česnekem
  • Dýňová – dýňové pyré dochucené solí a muškátovým oříškem vytvoří zdravou a velmi chutnou alternativu smetany
  • Boloňská – vyrobené doma z libového mletého hovězího masa a rajčatového pyré
těstoviny-omáčka

Upřednostňujete-li zeleninové varianty omáček před smetanovými, nebudete se muset těstovin vzdát ani při dietě. Pokud se vám bude po „bílé omáčce“ zoufale stýskat, zkuste si doma vytvořit pyré z uvařené cukety, které dochuťte trochou polotučného mléka. Takto připravená omáčka ošálí vaše chuťové pohárky a na smetanu už nebudete mít ani pomyšlení.

Nebojte se experimentovat. Při vaření se trochu zamyslete a vaše oblíbené těstoviny nemusíte vyškrtávat ani při dietě!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Sandra Figalová

Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

Share via
Send this to a friend