Těstoviny představují ideální pokrm do krabičky. Veganských variant zase tolik není, a proto jsme pro vás jednu připravili.
Klasickou sýrovou omáčku nahradíme rozmixovanou cizrnou s lahůdkovým droždím a mandlemi. Tahle posypka je tak dobrá, že ji určitě využijete i do salátů a jiných pokrmů.
Těstoviny s marinovanými rajčaty a cizrnovou posypkou
Ingredience na cca 4 porce:
Marinovaná rajčátka
- 250 g cherry rajčátek
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 hrsti bazalky/baby špenátu
- Sůl, pepř
Cizrnová posypka
- ½ hrnku uvařené cizrny
- 1 lžíce olivového oleje
- ¼ hrnku mandlových plátků
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- ½ lžičky citrónové kůry
- Sůl, pepř
+
- 200–300 g libovolných těstovin
Postup:
- Přes noc namočíme cizrnu do vody. Doporučujeme vodu aspoň 1× vyměnit.
- Druhý den dáme cizrnu vařit. Nemusí být úplně doměkka. Bez tlakového hrnce to trvá cca 1 hodinu.
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Cherry rajčátka omyjeme, přepůlíme, zakápneme olivovým olejem, dochutíme česnekem, natrhanou bazalkou/špenátem, solí, pepřem a důkladně promícháme. Odložíme stranou a necháme marinovat.
- Uvařenou cizrnu pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme krátce péct do předehřáté trouby asi na 15 minut.
- Necháme chvíli vychladnout a poté rozmixujeme na prášek spolu s mandlovými plátky, lahůdkovým droždím a citrónovou kůrou.
- Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.
- Před podáváním těstoviny promícháme s rajčátky, rozdělíme na talíře a posypeme cizrnou. Ihned podáváme.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Cizrnová posypka vám v lednici vydrží určitě 2–3 dny. Jsme si ale jisti, že zmizí daleko dřív…