Žaludek a střeva nehrají roli jen v trávení. Ovlivňují nás mnohem víc. Řídí třeba chutě na sladké a podílejí se i naší náladě nebo schopnosti zvládat stres a nemoci. Jak si zařídit zdravé trávení?
Mozek a trávicí systém spolu úzce komunikují
Hlavně skrz tzv. bloudivý nerv (nervus vagus). Ten okamžitě přenáší signály z břišních orgánů do mozku – centra nervového systému. Typickým příkladem rychlosti takového přenosu jsou známí „motýlci v břiše“. Ty cítíme hned, jak spatříme někoho milého. Funguje to i opačně: Jakmile je v trávicím systému cokoli v nepořádku, podává okamžitě signál mozku a ten spouští další procesy.
Trávicí systém obývá 100 milionů neuronů a ještě více bakterií
Vědci nedávno zjistili, že trávicí systém má dokonce více nervových buněk než páteřní mícha. Bez nadsázky se tak jedná o náš druhý mozek. Přibývá také důkazů o tom, že zdraví ve střevech ovlivňuje i naši náladu. Ve svých rukou to však máme jen zčásti – většinu práce tu zastanou bakterie, které trávicí systém přirozeně obývají. Je jich přes 2 300 různých druhů.
Přátelské bakterie:
- Pomáhají s trávením potravy.
- Produkují vitaminy a hormony. Podle videa od AsapScience zodpovídají dokonce za produkci 50 % dopaminu a 90 % serotoninu v těle. Proto odborníci stále častěji tvrdí, že pocit štěstí souvisí se zdravým zažíváním.
- Posilují imunitní systém.
- Chrání nás před nájezdy virů, plísní a dalších záškodníků.
- Snižují riziko rakoviny a dalších civilizačních nemocí.
Co dokáže zdravé střevo?
Podle Journal of Medicinal Food umí zdravé střevo mimo jiné:
- Potlačit záněty v těle
- Snížit hladinu kortizolu, a zlepšit tak zvládání stresu
- Vylepšit paměť
- Omezit pocity úzkosti, a to včetně sociálních fobií
Zdravý střevní „biom“ nás zbaví také běžných zažívacích problémů – nadýmání, zácpy nebo průjmu. To sebou nese i další pozitivní efekt – zmírnění únavy. Narušení střevní mikroflóry totiž tělo velmi vyčerpává. Ne nadarmo se říká, že 70 % lidské imunity je ve střevech.
Jak si „vychovat“ zdravé střevní bakterie?
Naše střevní bakterie rostou s námi po celý život. Ovlivňuje je to, co jíme, i jak se celkově chováme – jak moc jsme ve stresu nebo jak kvalitní máme spánek. Bakterie si pamatují třeba množství cukru, které denně sníme. Pokud je ho moc, mozku vysílají příslušné signály a vzniká nebezpečná závislost na cukru.
TIP: Podle časopisu Vesmír ovlivňují střevní bakterie v těle matky dokonce i aktivitu našich genů. Proto pokud jste těhotná, čtěte další řádky ještě bedlivěji.
Co můžete udělat hned dnes? Zařadit více probiotik a prebiotik
Změnit životní styl a vyhnout se stresu je běh na dlouho trať. Začněte jednoduše – zařaďte do svého jídelníčku více tzv. probiotik a prebiotik.
- Probiotika – brzdí množení nežádoucích mikroorganismů v trávicím systému a snižují střevní pH.
- Prebiotika – jsou potravou pro probiotika. Díky nim ve střevu přežívají a dále se množí.
Probiotika a prebiotika v potravinách
Přirozené zdroje probiotik jsou třeba:
- Bílý jogurt (především ten, který obsahuje i kmeny Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis)
- Kefír, kysané a acidofilní mléko
- Bryndza
- Kysané nesterilizované zelí
- Kvašené okurky
- Kombucha
Prebiotika obsahuje například:
- Čekanka
- Artyčoky
- Česnek
- Pórek
- Cibule
- Většina luštěnin
TIP: Nepočítejte s tím, že se vám uleví po první skleničce kombuchy nebo pár okurkách. První výsledky úpravy stravy s dostatkem probiotik čekejte nejdříve po 7–14 dnech. Samozřejmě v závislosti na celkovém životním stylu.
Probiotika a prebiotika v doplňcích stravy
Pokud nepřijímáte dost probiotik přirozeně, nebo trpíte akutními zažívacími problémy, sáhněte po kvalitních doplňcích. Ideálně těch, které rovnou kombinují probiotika s prebiotiky. Hlídejte si složení přípravků. Ty dobré obsahují mix lactobacilů, bifidobakterií a dalších přátelských bakterií.
Kvalitní probiotika poznáte i podle postupu výroby. Ideální je víceletá fermentace za pomoci bakterií mléčného kvašení. Pomalu fermentované bakterie zůstávají živé a výborně je snášejí i lidé s velmi citlivým zažíváním.
TIP: Užíváte antibiotika? Probiotika vám pomohou udržet zdravé vnitřní prostředí. Kapsli probiotik si vezměte nejlépe hned první den užívání antibiotik a pokračujte ještě zhruba týden po jejich dobrání.
A to zdaleka není vše…
Lékaři i vědci vliv dále zkoumají vliv zažívání na naše tělo. Provedli například zajímavou studii na myších – po dodání přátelských bakterií se jim prokazatelně zlepšila nálada. Fungují tak střevní bakterie i proti depresím? Na ověření si musíme počkat.
Hlavní tip je však jasný: Dbejte na zdravý životní styl s dostatkem probiotik a prebiotik ve stravě. Bude vám líp!