BezHladovění.cz

Nadýmání a plynatost: Kdy už jde o problém?

Nadýmání patří mezi nepříjemné projevy organismu, o kterých neradi mluvíme. Na vině je nadměrná tvorba plynů v trávicím traktu reagující na skladbu jídelníčku, zdravotní stav i úroveň pohybové aktivity.

Část plynu se vstřebá, zbytek musí ven

Odborně se tento stav označuje jako flatulence nebo meteorismus. Převážná část plynů se vstřebává v trávicím traktu a zbytek odchází konečníkem z těla ven. Zdravý člověk vypuzuje plyn přibližně 10× denně v množství 30–130 ml. Celkově je to 1–1,5 litru plynu za den.

Objem plynu závisí především na:

  • množství a složení stravy,
  • tělesném pohybu,
  • psychickém stavu.

MUDr. Veronika Horáková z kliniky pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV na webu ulekare.cz popisuje nadýmání: „Meteorismus, zvýšená plynatost a nadýmání se projevuje vzedmutím břicha v důsledku rozepnutí trávicí trubice nadměrným obsahem plynu, bolestí břicha, nejčastěji bodavou, píchavou, která se může objevovat kdekoliv v tlustém střevě.“

Bakteriální osídlení střev

V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Tyto bakterie se živí prebiotiky. Konzumací některých potravin určitým bakteriím pomůžeme v jejich množení.

Střevní bakterie vytváří plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořený z 80–90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, snižuje se produkce rektálního plynu.

Složení větrů:

  • dusík 11–92 %
  • kyslík 0–11 %
  • CO2 3–54 %
  • vodík 0–86 %
  • metan 0–56 %

K odstranění plynů z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale také říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

Pozor na intolerance potravin

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin. Některým lidem může vadit lepek, laktóza, fruktóza nebo třeba vejce. Proto když dvě osoby sní stejné množství sacharidů, jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné.

Plynatost jako výsledek zdravého trávení

Plynatost je velmi nepříjemná zejména ve společnosti, kde obtěžuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost, než její opak. Zástava odchodu plynů je totiž varujícím příznakem toho, že je něco v nepořádku.

Internetová stránka verywellhealth.com v článku o nadýmání poznamenává: „Je mnoho zdravých potravin, které způsobují nadýmání. Patří sem např. křehká zelenina. Produkce plynů je zcela normální v případě, že se váš jídelníček skládá ze zdravých potravin. Mnoho lidí si všimne zvýšené plynatosti ve chvíli, kdy se rozhodnou žít zdravěji a oživí svůj jídelníček.“

Kde se plyny v našem těle berou?

  • ze spolykaného vzduchu (dusík)
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou
  • z plynů vznikajících při trávení
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů
  • z plynů, které vznikají hnitím bílkovin a sekretů

Nadýmání

Jako nadýmání se označuje subjektivní pocit zvýšeného množství plynu ve střevech. Většinou se jedná o pocity tlaku a napětí či bolesti v břiše. Tímto projevem trpí 16 – 30 % populace. Nepříjemný pocit bývá často lokalizovaný v pravém nebo levém podžebří, případně v pravém dolním kvadrantu. U některých lidí dochází k distenzi, což je aktuální změna břišního obvodu.

Na webové stránce kliniky v Clevelandu upozorňuje gastroenteroložka Christine Lee: „Zvýšená tvorba plynu může být následkem zdravotních potíží, jako je diabetes, sklerodermie, porucha funkce štítné žlázy, bakteriální přerůstání ve střevech, syndrom dráždivého tračníku nebo divertikulóza.“

Častěji trápí ženy a seniory

Primář MUDr. Karel Lukáš, CSc., ze 4. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro server mojezdravi.cz uvádí: „O nadýmání hovoříme teprve tehdy, když se v těle tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí ven přirozenou cestou.“

Také upozorňuje na to, že k nadýmání jsou náchylnější ženy a starší lidé. Důvodem jsou patrně výkyvy v hladině ženských pohlavních hormonů, které jsou nestabilní zejména v rámci cyklu, během těhotenství a v období menopauzy. Senioři zase trpí kvůli umělému chrupu, různým chorobám dutiny ústní a převaze jednoduchých sacharidů ve stravě.

„Jestliže se nadýmání opakuje častěji a postižený vnímá tento stav jako nepříjemný, obtěžující a komplikující mu život, pak je záhodno hledat řešení,“ dodává lékař Karel Lukáš.

Potraviny, které přispívají k tvorbě plynu

  • luštěniny (hlavně fazole, hrách, čočka, sójové boby)
  • mléko a mléčné výrobky (mléko, sýry, zmrzlina)
  • nadýmavé druhy zeleniny (zelí, kapusta, květák, brokolice, ředkvičky, okurka, chřest, česnek, cibule, celer, kukuřice)
  • některé druhy ovoce a ovocné kompoty (švestky, hrušky, jablka, banány, hroznové víno, hrozinky)
  • cereálie a pečivo (všechny potraviny obsahující pšenici)
  • tučná jídla (smažené pokrmy, tučná masa, smetanová jídla)
  • potraviny obsahující velké množství vzduchu (např. sněhové pusinky)
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny a doplňky stravy na bázi vlákniny (např. pšeničné otruby, psylium, laktulóza, metylcelulóza)
  • slané pochutiny (zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání)
  • nadměrné množství jednoduchých cukrů (sladkosti, bonbóny, zákusky)
  • kvasnice
  • sycené nápoje
  • některé léky

Nadýmání a plynatost může být následkem narušené střevní mikroflóry. Nejčastěji k tomu dochází po antibiotické nebo hormonální léčbě.

TIP: Objevte 15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady.

Jak řešit nadměrnou plynatost?

Kromě dietních opatření jsou základním požadavkem opatření režimová.

  • Jezte v klidném prostředí, pomalu a bez stresu.
  • Ještě než jídlo spolknete, pořádně ho rozkousejte.
  • Přidejte pohybovou aktivitu.
  • Přestaňte kouřit.
  • Eliminujte žvýkání žvýkaček.
  • Soustřeďte se na jídlo a snažte se předejít polykání vzduchu.
  • Z pečiva vybírejte raději starší tmavé a vyhněte se bílému čerstvému pečivu, zvlášť pak kynutému.
  • K pití nepoužívejte brčko, protože kvůli němu dostanete do trávicího traktu více vzduchu.
  • Dodržujte optimální pitný režim a zároveň se vyvarujte nadměrné konzumace tekutin během jídla či těsně po něm.
  • V případě nadýmání sáhněte po bylinkách a rostlinných silicích (anýz, kmín, fenykl, heřmánek, máta, zázvor apod.)

TIP: Prohlédněte si ukázkový jídelníček proti nadýmání. Je však opravdu pouze ukázkový. Jídelníček na míru s vyloučením potravin, které vám nesedí, nejlépe navrhne výživový poradce.

Prvním krokem v prevenci nebo léčbě plynatosti je omezení množství tzv. flatugenních (nadýmavých) nápojů a potravin. Extrémně flatugenní potraviny mohou způsobit i více než 40 odchodů větrů za den.

9 tipů, jak si poradit s plynatostí přírodní cestou

Zkusili jste všechno a nic nezabírá? Navštivte lékaře

Eliminovali jste nadýmavé potraviny, přidali do svého života pohyb, začali se vyhýbat stresu a nadýmání vás i přesto stále trápí? Vydejte se ke svému praktickému lékaři nebo přímo ke gastroenterologovi. Vaše potíže mohou mít totiž závažnější příčinu, jako je např. onemocnění jater, žlučníku, slinivky břišní, střev nebo žaludku či hormonální nerovnováha.

K návštěvě odborníka apeluje také zahraniční lékařský server mydr.com: „K lékaři spěchejte i v případě, že se k nadýmání přidá zvracení, průjem, zácpa, krev ve stolici, bušení srdce nebo náhlé hubnutí.“

Nadýmání a plynatost: Kdy už jde o problém?
3.7 (74.29%) 7 hlasů

Mgr. Šárka Zajíčková

Mgr. Šárka Zajíčková

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.