BezHladovění.cz

Lehký jarní jídelníček: Vyhněte se nadýmání a plynatosti – II. díl

Pocity nadýmání a
plynatosti po jídle jsou velmi nepříjemné. Řešením je vyhnout se problematickým
potravinám. Pokud budete jídlo důkladně a pomalu žvýkat a zařadíte pravidelný
pohyb, bříško rychle splaskne.

Nadýmání způsobuje především:

  • Celkově nevhodná strava s přemírou
    nezdravých tuků a průmyslově zpracovaných potravin
  • Potravinové intolerance od alergie na mléko až
    po celiakii
  • Rychlé hltání a nedostatečné kousání potravy
  • Jídlo ve stresu + celodenní shon
  • Syndrom
    dráždivého tračníku

 Některým lidem mohou vadit sycené nealkoholické nápoje a ovocné šťávy. Pokud zjistíte, že tyto potraviny vám způsobují nadýmání, odstraňte je ze své stravy nebo je konzumujte jen v malých porcích,

píše lékař Stephen Bickston na webu everydayhealth.com.

Vsaďte na nenadýmavé potraviny a bylinky

Kromě snadno stravitelných potravin je dobré zařadit do jídelníčku také bylinky. Proti nadýmání a plynatosti skvěle fungují kmín, fenykl, anýz a máta. Do směsi můžete přidat i zklidňující meduňku, levanduli, heřmánek nebo koriandr. Ve specializovaných obchodech seženete už předem namíchané směsi určené pro eliminaci nadýmání. Bylinkový čaj si vychutnávejte 2× –3× denně, nejlépe po každém hlavním jídle.

Podle lékařů z kliniky v Oregonu je důležitá hlavně prevence a pestrý jídelníček:

Dieta pro kontrolu produkce střevních plynů by měla mít dostatek kalorií, bílkovin, minerálů i vitaminů. Vyloučení některých problémových skupiny potravin ze stravy stále umožňuje široký výběr jídel. Zpočátku je však možné tělu doplňovat některé živiny multivitaminovými a minerálními doplňky stravy.

reklama

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  snadné recepty z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně
 

Pondělí

Snídaně: Pohankové
lupínky s jahodami a mandlovým mlékem

Svačina: Jogurt
z rýžového mléka, hrst
vlašských oříšků

Oběd: Celozrnné
těstoviny s krevetami, chilli a petrželkou

Svačina: Mandarinka

Večeře: Polévka z řapíkatého celeru a mrkve s žitným chlebem

Úterý

Snídaně: Banánové
lívance s javorovým sirupem

Svačina: Mango

Oběd: Plátky lososa s bulgurovými placičkami

Svačina: Celozrnné
sušenky, bylinkový čaj

Večeře: Pohanka s hlívou ústřičnou a špenátem

Středa

Snídaně: Domácí
granola s banánem a oříšky, rýžové mléko

Svačina: Chia
pudink s kokosovým mlékem a borůvkami

Oběd: Quinoa
s marinovaným tofu, pečenou paprikou a rukolou

Svačina: Pomeranč,
hrst vlašských oříšků

Večeře: Jarní závitky s tahini dipem

Čtvrtek

Snídaně: Bábovka
z pohankové mouky
, obilná káva

Svačina: Zelené
jablko

Oběd: Rýžové
nudle s tempehem, žampiony portobello a bambusovými výhonky

Svačina: Bílý
sójový jogurt, kostička hořké
čokolády

Večeře: Celozrnný chléb s avokádem, vajíčkem, černým sezamem a cherry rajčátky

TIP: Černý sezam
má výraznější chuť než světlé druhy. Sezam patří k historicky nejdůležitějším
plodinám pěstovaným pro olej.

Pátek

Snídaně: Vanilková
ovesná kaše s lesním ovocem

Svačina: Hruška

Oběd: Rizoto s krůtím masem a chřestem

Svačina: Hrst oříšků

Večeře: Cuketové placičky s pečenými batáty

Sobota

Snídaně: Vaječná
omeleta s baby špenátem

Svačina: Knäckebrot
s mandlovým máslem, banánem a skořicí

Oběd: Hovězí dušené na červeném víně s kořenovou zeleninou a rýží

Svačina: Okurkový
salát s mátou

Večeře: Bezlepková domácí pizza

Neděle

Snídaně: Jáhlové
kuličky s ořechy a rozinkami

Svačina: Bílý
jogurt, kešu oříšky

Oběd: Pečené kuře
na zázvoru, bramborová kaše

Svačina: Pomerančová
šťáva

Večeře: Jáhly s pečenou zeleninou a italskými bylinkami

Přejeme dobrou chuť bez nadýmání 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Share via
Send this to a friend