BezHladovění.cz

Alkalická dieta

Alkalická dieta se často skrývá pod názvy pH dieta nebo „zázračná“ dieta. Všechny vychází ze stejné nutriční zásady, a tou je snaha vyrovnávat příjem kyselých a zásaditých potravin.

K pochopení principu Alkalické (Zásadité) diety je zapotřebí porozumět z čeho dieta vychází. Naše tělo využívá přijímané látky, aby zajistilo stálou obnovu a fungování organismu. Každá z látek hraje jednu nebo několik specifických rolí v těle. Navzdory velké různorodosti látek je možné je rozdělit do dvou větších skupin:

  • zásady (alkalické látky) a
  • kyseliny (kyselotvorné látky).

Tělo se svými vnitřními mechanismy snaží udržet stálou rovnováhu mezi kyselinami a zásadami, tzv. acidobazickou rovnováhu. Tyto mechanismy pracují samostatně, ale my je můžeme svým životním stylem ve velké míře ovlivnit!

Obě skupiny mají navzájem protichůdný, ale doplňující se charakter. Ke zdraví je třeba obou složek. Poznávat kyselost či zásaditost potravin pouze podle chuti je dost nespolehlivé! Kyseliny mohou být částečně neutralizovány a jejich kyselá chuť potlačena přítomností ostatních látek. Například maso a cereální obiloviny nepůsobí chuťově kysele, přesto jsou silně kyselotvorné. Zásady nemají buď vůbec, nebo jen lehce kyselou chuť.

Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Pokud chcete zhubnout a váhu si dlouhodobě udržet, vsaďte na pestrý jídelníček bohatý na všechny důležité živiny – sestavený z jídel, která vám budou chutnat. Na míru vašemu zdravotní stavu a cílům ho ušije výživový poradce či nutriční specialista.

Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce

Vysoký příjem kyselotvorných potravin

Pro dobro celého organismu je nejlepší udržovat lehce zásadité (alkalické) prostředí, protože v těle je přirozeně přítomno. Převaha kyselotvorných potravin organismus velmi zatěžuje. Vysvětlíme si proč.

Hlavním orgánem sloužícím k filtraci krve a tím i škodlivých produktů organismu jsou ledviny. Odpadní látky jsou odváděny z těla v podobě moči. Některé kyseliny se vyloučí střevem a kůží, ale všechno ostatní, co zůstane, musí být zneutralizováno. Malé množství zředěných silných kyselin může být vyloučeno v potu. Avšak pot s sebou odvede oproti moči pouze malé množství odpadních toxických látek.  Nicméně i při fungování ledvin na maximální výkon nemohou ledviny zpracovat více než jisté denní množství.

Pokud je tedy v naší stravě převaha kyselin může nastat hromadění odpadních látek v organismu s neblahými následky. Nehledě na to, že se poruší zmiňovaná rovnováha vnitřního prostředí. Příliš velký příjem kyselin obírá krev o kyslík a bez něj je metabolismus pomalejší.

Potrava se tráví pomaleji, což evokuje nárůst hmotnosti. 

Jak si příjem potravin ohlídat?

Alkalická dieta je postavena na přednostním příjmu zásaditých potravin a nápojů nad kyselými.

Potřebuje všechny látky obsažené jak v zásaditých, tak v kyselotvorných potravinách. Zásadotvorným potravinám je ale nutné dát přednost. Optimální poměr je 80:20. Toho můžeme minimálně dosáhnout doplněním jídel o zeleninové přílohy.

Zásadotvorné potraviny jsou synonymem pro zdravé potraviny. Měli bychom preferovat:

  • zeleninu
  • ovoce (v technologicky neupraveném stavu)
  • ořechy
  • luštěniny
  • produkty ze sóje.

Kyselotvorné potraviny, nevhodné k časté konzumaci:

  • červené a průmyslově zpracované maso,
  • smažená a tučná jídla,
  • plnotučné mléčné produkty,
  • pšeničné výrobky (chleba),
  • přislazované pochutiny a nápoje.

Silné kyseliny pochází primárně z živočišného proteinu.

Pro větší úspěch je vhodné navýšit v jídelníčku vlákninu, potraviny bohaté na vitaminy, minerály a omezit konzumaci nasycených tuků.

Odpověď organismu na Alkalickou dietu

Rovnováha je dosažena, pokud je příjem kyselin a zásad vyrovnán. K pochopení nám pomůže jednoduchá rovnice: 1 kyselina + 1 zásada = 1 neutrální sůl. Vzhledem k našemu životnímu stylu nás trápí spíše převaha kyselin.

V zásadě je princip Alkalické diety jednoduchý. Pokud už si na chleba dáme šunku, připravíme si k němu stranou i nakrájenou zeleninu, aby vyrovnala pH. Nejde o nic jiného než se naučit zdravěji stravovat a dopomoci si k lepšímu zažívání, fungování metabolismu a předcházení nemocem.

Co dále ovlivňuje naše vnitřní prostředí

Bylo by hezké věřit, že samotné potraviny dokážou vytvořit v našem organismu alkalické (zásadité) prostředí, ovšem to by bylo příliš snadné. Bohužel je zde mnohem více činitelů. Dobrou zprávou je, že je můžeme ovlivnit vlastní vůlí. Jedná se o alkohol, pohyb, a dokonce i naše naladění může potencionálně působit kyselotvorně. Dalšími negativními činiteli jsou kouření, stres, atd.

Dieta nám vlastně klade důraz na výběr zdravějších potravin. Neméně důležité je i omezení negativních faktorů, které, jak určitě víme, nemají zrovna kladný vztah k zdravému životnímu stylu. Někdy zkrátka děláme dietní chyby a vybíráme si ze špatných jídel, protože nás lákají. Musíme si uvědomit, že každá dietní volba vyvolá v organismu odezvu. Udržením acidobazické rovnováhy zpomalujeme proces stárnutí organismu a prodlužujeme si délku aktivního života. Když se nad tím zamyslíme, to už význam určitě má?!

Reference

  • VASEY, Christopher. The acid-alkaline diet for optimum health: restore your health by creating pH balance in your diet. Rochester, Vt.: Healing Arts Press, 2006, 202 p.
  • WILKINSON, Julie. Acid alkaline diet for dummies. Hoboken, N.J.: Wiley, c2013, xxii, 362 p.
  • YOUNG, Robert O. a Shelley REDFORD YOUNG. The pH MIRACLE FOR WEIGHT LOSS. Bratislava: NOXI s.r.o., 2009.
Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Share via
Send this to a friend