Jedná se o dietu cílenou na různě velký váhový úbytek. Redukčních diet existuje celá řada, od těch vedoucích k rychlé redukci hmotnosti, k těm vedoucím k pomalejší redukci a k zachování získané hmotnosti.
Snahou je zachovat optimální poměr veškerých živin. V začátcích je vhodnější vypočítat aktuální reálný příjem energie a tuto dávku snížit asi o 1500-2000 kJ. S dalším poklesem příjmu se čeká až do následné stagnace hubnutí.
Redukční dieta je běžně užívá k léčbě jedinců s obezitou a je lepší ji konzultovat s odborníkem přes výživu.
Podstata redukční diety
- Energie – adekvátní snížení přijaté energie.
- Bílkoviny – 0,8-1,1 g na 1 kg ideální hmotnosti jedince, tvoří 25 % z celkové denní energie, důležitý je příjem kvalitních plnohodnotných bílkovin z masa, luštěnin, mléčných výrobků. Vybíráme potraviny netučné, maso bez viditelného tuku, nízkotučné varianty výrobků,…
- Jezte pravidelně, 5–6x denně po menších porcích.
- Tuky – 25-30 % celkové denní energie, podstatné jejich optimální složení, zařazování rostlinných tuků a olejů na úkor živočišných tuků (máslo, sádlo).
- Vláknina – důležitá nestravitelná složka stravy, nalezneme ji v zelenině, ovoci, luštěninách, celozrnných výrobcích, vláknina snižuje vstřebávání sacharidů, příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cholesterolu, navozuje pocit sytosti, působí proti zácpě,…
- Zeleniny a ovoce není nikdy dost. Měli bychom konzumovat 2-3 porce ovoce a zeleniny denně, v přepočtu na hmotnost alespoň 500 g. Ovoce by vám v této dietě mělo sloužit spíše jako zákusek.
- Před světlým pečivem dávejte přednost celozrnnému, aby vám tolik nestoupala hladina cukru v krvi.
- Vhodný příjem tekutin je 2-2,5 l denně. Nízkoenergetické či zcela neenergetické nápoje. Alkohol je lepší po dobu diety vyloučit nebo rozhodně omezit.
- Vyvarujte se jednoduchým cukrům v sladkostech a dezertech.
- Pohyb je poslední, ale rozhodně ne zanedbatelnou součástí redukční diety.
Povolené a zakázané potraviny
Povolené potraviny
- Maso: libové druhy
- Ovoce
- Zelenina
- Luštěniny
- Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné, polotučné, odtučněné
- Celozrnné pečivo
- Tuky: preferovat rostlinné oleje
- Nízkoenergetické/neenergetické nápoje
Zakázané potraviny
- Jednoduché sacharidy: sladkosti všeho druhu
- Masa: s vysokým obsahem tuku
- Uzeniny
- Vejce: omezeně
- Smažená a tučná jídla
- Alkohol
- Vysoceenergetické nápoje
Jídelníček podle redukční diety
Jídelníček pro dietu na 5040 kJ
Snídaně: celozrnný chléb (60 g), sýr Eidam (50 g), hlávkový salát
Přesnídávka: ovoce (100-150 g)
Oběd: libové hovězí (90 g), olej (5 g), rýže (90 g), zelenina (200-250 g)
Svačina: zelenina (150-200 g)
Večeře: tuňák ve vlastní šťávě (75 g), těstoviny (90 g), zelenina (250 g)
Večeře II: ovoce (100 g)
Recept – Těstovinový salát s tuňákem a ředkvičkami
Velmi záleží na energetickém nastavení diety
Suroviny:
- salátová okurka ½ ks
- červená a žlutá paprikami
- kuskus 90 g
- balkánský sýr 60 g
- panenský oliv. olej 3 lžíce
- černé olivy 2 lžíce
- rukola hrst
- bazalka několik lístků
Postup přípravy:
- Kuskus zalijte vroucí vodou nebo vývarem a nechte nabobtnat.
- Po zchladnutí k němu přidejte na kostičky pokrájené papriky, okurku, balkánský sýr, rukolu, olej a na půlky překrojené olivy.
Zkušenosti s redukční dietou
Pište si co jste snědli, kdy a jaké jste u toho měli pocity (např. chuť, hlad, naštvanost…), retrospektivně si začnete lépe uvědomovat jaké dietní chyby děláte a třeba si na to z velké části přijdete sami.
Na povrch se dostávají mylné interpretace této diety. Například nejíst po 17. nebo 18. hodině, což je naprostý nesmysl pokud nechodíme 2 hodiny na to spát.
Správně korigovaná dieta vede ke zdravému úbytku váhy, maximálně 1 kg za týden a kila se nevrací zpět.
Výhody a nevýhody redukční diety
Výhody
- Odborníky uznávaná forma léčby obezity i nadváhy. Avšak bezpodmínečně nutná konzultace lékaře nebo nutričního terapeuta/specialisty.
- Je nastavená tak, aby se hublo zdravě a tělo mělo dostatečný poměr všech živin.
- S redukční dietou můžeme čas od času hřešit.
Nevýhody
- Tendence laiků experimentovat s redukční dietou končí jojo efektem.
- V dnešní době je obezita klasifikována jako choroba, s níž jsou spojena mnohá zdravotní rizika.
- Mnoho verzí redukčních diet, které se šíří internetem, jsou nastaveny pro nemocniční pacienty s vysokým stupněm obezity a pro jedince s nadváhou jsou tedy naprosto nevhodné.
Věděli jste, že…
Redukční dietu v různých formách laických i pod dohledem odborníků aplikuje celá řada celebrit. Na tuto stravu nedá dopustit Vondráčková ani Pilarová.