BezHladovění.cz

Warfarinová dieta

Warfarin je lék, který se předepisuje lidem jako preventivní opatření před vznikem krevních sraženin. Často se také předepisuje jako preventivní lék před vznikem kardiovaskulárních onemocnění a jelikož je jeho účinek založený na blokování účinku vitaminu K, který působí opačně, je nutné při užívání Warfarinu myslet i na jistá dietní opatření.

Podstata warfarinové diety

Dříve se doporučovalo zcela omezit veškeré zdroje vitaminu K, dnes už se k warfarinové dietě přistupuje mnohem optimističtěji. Přesto je však nutno dbát na určitá doporučení, díky kterým zabráníte vzniku některých komplikací, které s užíváním tohoto léku souvisí.

Nové poznatky tedy povolují potraviny s obsahem vitaminu K ve stravě, ale pouze v případě, že každý den přijímáme přibližně stejné množství vitaminu K. Je proto nutné si při užívání warfarinu nastudovat, které potraviny vitamin K obsahují a každý den je konzumovat v přiměřeném a nejlépe stejném množství, podle čehož vám váš lékař upraví i dávkování tohoto léku.

Povolené potraviny

  • Brambory
  • Těstoviny
  • Ryby
  • Hovězí maso
  • Pečivo
  • Zelenina s nízkým obsahem vitaminu K (např. rajčata)
  • Většina ovoce

Zakázané potraviny

Zakázané není v této dietě víceméně nic (důraz klademe na množství), v případě že netrpíte akutními obtížemi či vážnou formou nějakého onemocnění, což zjistíte od svého lékaře. Zde je přesto seznam základních potravin s obsahem vitaminu K, jejichž příjem bychom si měli při warfarinové dietě hlídat.

  • Listová zelenina (brokolice, kapusta, zelí, salát,…)
  • Vojtěška
  • Čekanka
  • Zelený čaj
  • Špenát
  • Květák
  • Sójová mouka a olej
  • Olivový olej
  • Kopr
  • Rukola
  • Luštěniny
  • Játra
  • Drůbež
  • Petrželová nať
  • Polníček
  • Telecí maso

Jídelníček na 1 den (důraz klademe na stabilní příjem vitaminu K každý den)

Snídaně: 2 plátky chleba s lučinou, paprika

Svačina: Jablko

Oběd: Hovězí vývar, Pečená kýta na česneku s bramborami

Svačina: Kefírové mléko

Večeře: Kuskus se zeleninou

Recept na zdravý zeleninový kuskus

Připravte si

  • Kuskus
  • Hrášek
  • Kukuřice
  • Rajčata
  • Žampiony
  • Cibule
  • Řepkový olej
  • Sušený česnek
  • Pepř
  • Sůl
  • Majoránka

Postup

  1. Kuskus zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme cca 10 minut nabobtnat. Poté ochutíme dle libosti česnekem, solí, majoránkou a pepřem.
  2. Cibulku orestujeme na troše oleje a až zezlátne, přidáme hrášek, kukuřici a rajčata.
  3. Zeleninu chvíli dusíme, potom přidáme kuskus a chvíli restujeme.
  4. Po pár minutách máme hotovo!

Výhody warfarinové diety

  • Kontrola nad svým jídelním režimem
  • Znalost nutričních hodnot některých potravin

Nevýhody této diety

  • Omezení některých zdravých potravin v jídelníčku
  • Nutno dodržovat dlouhodobě
  • Nepřekračovat doporučenou denní dávku vitaminu K
  • Nutno nastudovat potraviny s obsahem vitaminu K
Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.