BezHladovění.cz

3 recepty z květáku

Květák je velmi zdravou, ale bohužel často opomíjenou zeleninou, kterou lze v kuchyni využít na nespočet zajímavých způsobů. Vyzkoušejte 3 z našich nejoblíbenějších receptů!

Květák má – podobně jako ostatní druhy zeleniny – nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje hodně vody a vitaminů (C, B, A, E) a minerálů jako je hořčík, draslík, zinek, železo, selen a další.

Pro jeho neutrální chuť z něho můžeme vykouzlit řadu zdravých receptů, které budou chutnat i vašim nejmenším.

Zapečený květák se sýrem, rajčaty a bramborami

Ingredience na 4 porce:

  • 1 větší květák
  • 4 větší brambory
  • 3-4 vejce
  • Mozzarella light nebo jiný nízkotučný sýr
  • Rajčata dle chuti
  • Sůl
  • Pepř
  • Sušený česnek

Postup:

  1. Brambory uvařte v osolené vodě a na posledních 10 minut přidejte povařit i nakrájený květák.
  2. Zeleninu sceďte, a poté pokládejte do zapékací mísy vystlané pečicím papírem.
  3. Vejce si rozšlehejte v misce a přidejte nadrobno pokrájenou mozzarellu.
  4. Na vrstvu brambor s květákem přidejte nakrájená rajčata a celé to polijte vaječnou směsí se sýrem.
  5. Dochuťte dle potřeby a dejte zapéct do předehřáté trouby na 200 stupňů, dokud směs nezezlátne.

zapečený květák

Květákový mozeček

Ingredience na 4 porce

  • 1 střední květák
  • 4 vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • Cibulka
  • Řepkový olej

Postup:

  1. Květák povaříme v osolené vodě, dokud nezměkne, poté scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.
  2. Na pánvi dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli na kapce oleje a poté přidáme uvařený květák, nakrájený na menší kousky.
  3. Ke směsi přidáme nakonec rozšlehaná vejce a vaříme, dokud nejsou vajíčka hotová.
  4. Dochutíme solí a pepřem.

květákový mozeček

Podáváme s bramborem a salátem dle chuti.

Květákové placičky se špenátem a sýrem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 střední květák
  • 1 hrneček jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • Nízkotučný sýr
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka
  • Špenát dle chuti

Postup:

  1. Květák rozdělíme na růžičky a dáme povařit, dokud nezměkne.
  2. Vychladlý květák nasekáme a smícháme s ovesnými vločkami, nastrouhaným sýrem a žloutky.
  3. Poté přimícháme špenát, z mraženého vymačkáme vodu.
  4. Směs dochutíme kořením a nakonec přimícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků.
  5. Na pečicí papír tvoříme placičky, které dáme péct do předehřáté trouby asi na 180 stupňů a pečeme dozlatova cca 20 minut.

květákové placičky

Tip! Placičky můžete podávat třeba s bílým jogurtem dochuceným česnekem a pažitkou.

Přejeme vám dobrou chuť!

Jak se vám článek líbí?

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.