BezHladovění.cz

3 recepty z květáku

Květák je velmi zdravou, ale bohužel často opomíjenou zeleninou, kterou lze v kuchyni využít na nespočet zajímavých způsobů. Vyzkoušejte 3 z našich nejoblíbenějších receptů!

Květák má – podobně jako ostatní druhy zeleniny – nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje hodně vody a vitaminů (C, B, A, E) a minerálů jako je hořčík, draslík, zinek, železo, selen a další.

Pro jeho neutrální chuť z něho můžeme vykouzlit řadu zdravých receptů, které budou chutnat i vašim nejmenším.

Zapečený květák se sýrem, rajčaty a bramborami

Ingredience na 4 porce:

  • 1 větší květák
  • 4 větší brambory
  • 3-4 vejce
  • Mozzarella light nebo jiný nízkotučný sýr
  • Rajčata dle chuti
  • Sůl
  • Pepř
  • Sušený česnek

Postup:

  1. Brambory uvařte v osolené vodě a na posledních 10 minut přidejte povařit i nakrájený květák.
  2. Zeleninu sceďte, a poté pokládejte do zapékací mísy vystlané pečicím papírem.
  3. Vejce si rozšlehejte v misce a přidejte nadrobno pokrájenou mozzarellu.
  4. Na vrstvu brambor s květákem přidejte nakrájená rajčata a celé to polijte vaječnou směsí se sýrem.
  5. Dochuťte dle potřeby a dejte zapéct do předehřáté trouby na 200 stupňů, dokud směs nezezlátne.

zapečený květák

Květákový mozeček

Ingredience na 4 porce

  • 1 střední květák
  • 4 vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • Cibulka
  • Řepkový olej

Postup:

  1. Květák povaříme v osolené vodě, dokud nezměkne, poté scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.
  2. Na pánvi dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli na kapce oleje a poté přidáme uvařený květák, nakrájený na menší kousky.
  3. Ke směsi přidáme nakonec rozšlehaná vejce a vaříme, dokud nejsou vajíčka hotová.
  4. Dochutíme solí a pepřem.

květákový mozeček

Podáváme s bramborem a salátem dle chuti.

Květákové placičky se špenátem a sýrem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 střední květák
  • 1 hrneček jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • Nízkotučný sýr
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka
  • Špenát dle chuti

Postup:

  1. Květák rozdělíme na růžičky a dáme povařit, dokud nezměkne.
  2. Vychladlý květák nasekáme a smícháme s ovesnými vločkami, nastrouhaným sýrem a žloutky.
  3. Poté přimícháme špenát, z mraženého vymačkáme vodu.
  4. Směs dochutíme kořením a nakonec přimícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků.
  5. Na pečicí papír tvoříme placičky, které dáme péct do předehřáté trouby asi na 180 stupňů a pečeme dozlatova cca 20 minut.

květákové placičky

Tip! Placičky můžete podávat třeba s bílým jogurtem dochuceným česnekem a pažitkou.

Přejeme vám dobrou chuť!

3 recepty z květáku
4.3 (86.67%) 3 hlasů

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.