Přinášíme další recept ze série na přípravu jednoduchých a odlehčených jídel. Tentokrát vyhrála pečená zelenina s čočkou, quinoou a ořechovým dresinkem. A jakou kombinaci zdravých potravin máte rádi vy? Zelenina z...
Kategorie - Recepty s kapustou
Kapusta je nabitá cennými látkami. Patří mezi ně vitaminy skupiny B, vitamin C, E, K, betakaroten, draslík, hořčík, vápník, selen, síra, železo, měď a mangan. Ukrývá v sobě také omega 3 nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu.
Kapusta pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, čistí střeva a působí preventivně před vznikem rakoviny prsu, děložního čípku a tlustého střeva. Za zmínku stojí také detoxikační schopnosti a pozitivní vliv na funkci štítné žlázy.
Na pultech obchodů se setkáte s několika druhy kapusty: růžičková, hlávková a kadeřávek. Všechny můžete vařit, dusit, zapékat nebo připravovat zdravě na páře. Vyzkoušejte karbanátky, placky nebo ji přidejte do salátu. Skvěle chutná ve slaných koláčích i jako příloha k masu. Chcete se vyhnout nadýmání? Přidejte ke kapustě během vaření kmín, šalvěj nebo tymián.