Skvělé recepty na lasagne s mletým masem i špenátem

Zapečené jídlo ze širokých plátků těstovin proložených různými náplněmi, bývá u nás vnímáno jako tradiční italský recept. Není to ale tak docela pravda. Lahodné lasagne připravovali už staří Řekové.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma

Lahodné lasagne a jejich stručné dějiny

Původ lasagní lze vysledovat až do starověkého Řecka, což od současné Itálie není až tak daleko. Název pravděpodobně vychází z řeckého slova laganon označující tenkou placku či livanec. Moderní lasagne, byť připravované z odlišných surovin než ty starověké, si dodnes uchovaly totožný princip přípravy = vrstvení. 

Nárok na lasagne si kromě Řeků a Italů poměrně nečekaně zabírají i Britové. Jako důkaz předkládají recept z kuchařky pocházející ze 14. století. Obsahuje totiž recept na vrstvené jídlo z těstovin a omáčky.

Překvapením může být absence rajčat v dávných receptech, zvlášť když nejoblíbenějšími lasagnemi současnosti jsou ty s boloňskou omáčkou připravovanou z rajčat a mletého masa. Rajčata pochází z Jižní Ameriky a do Evropy byla dovezena během 16. století. Nebyla nijak zvlášť oblíbená a popularitu jim zajistila až italská pizza stvořená v 19. století.

Některé zásluhy ale Italům upřít nelze. Chuť lasagní vyšperkovali natolik, že se lasagne vaří po celém světě, a to nejen nejznámější lasagne bolognese, ale taktéž jejich další varianty náplní a omáček.

Nejznámější historické lasagne, které se připravují dodnes

  • Neapolské lasagne „di carnevale“ obsahují hned dvě náplně. První tvoří klobásy, smažené masové kuličky, vařená vejce, ricotta a mozzarella a druhou tvoří tradiční neapolské masové ragú.
  • Z trouby neboli „Al forno“ obsahuje silnější vrstvu ragú mez těstovinami a horní vrstvu z jemného bešamelu. Tento recept, který se jí po celém světě, nejspíš vznikl v italském regionu Emilia-Romagna.

Z čeho se připravují lasagne

Základní ingrediencí jsou ploché široké těstoviny ve tvaru obdélníku. Dříve se připravovali z krupice a vody, nebo z krupice, mouky a vajec. Dnes jsou běžně dostupné lasagne z tvrdé pšenice.

Plátky těstovin se kladou do hlubší zapékací misky nebo pekáčku a ve vrstvách se střídají s různými směsmi či  omáčkami spolu s dalšími přísadami. Používá se maso, zelenina, sýry, koření a další suroviny dle chuti. Důležité je, abyste používali kvalitní suroviny.

Ingredience nejčastěji používané při přípravě lasagní:

  • maso: hovězí, vepřové, kuřecí, ale i ryby (losos, tuňák, treska), ale i klobásy, salám,
  • zelenina: rajčata nebo rajčatové pyré, špenát, rukola, cuketa, papriky, pórek, houby, 
  • sýr: parmazán, ricotta, mozzarella, ale i gouda a jiné sýry dle chuti,
  • bešamel: omáčka připravená z máslové jíšky, mléka a koření,
  • koření: česnek, bazalka, oregano, rozmarýn a další.

Recept na těsto na lasagne

Samozřejmě si můžete koupit už hotové lasagne podobně jako špagety a jiné druhy těstovin. Některé se dle návodu ani nemusí předvářet. Já osobně je krátce povařím ve vroucí osolené vodě. Nehrozí, že by některé plátky zůstaly tvrdé a suché. Lasagne si ale můžete připravit i sami doma.

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 3 lžičky oleje
  • ½ lžičky soli
  • trochu vody (pokud je těsto příliš tuhé)

Postup:

V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, olej a trochu vody. Rukama nebo v hnětači vypracujte vláčné těsto, které nechte 30 minut odpočinout. Těsto vyválejte na tenkou placku, ze které vykrajujte obdélníkové plátky. Plátky nevařte, ale rovnou je pokládejte do formy s ostatními surovinami dle zvoleného receptu na lasagne.

Předvařit či nepředvařit hotové lasagne?

Pokud těstoviny převaříte, slepí se a nedrží tvar. Pokud je nepředvaříte, mohou zůstat tvrdé nebo při pečení nasáknou příliš omáčky a hotové lasagne budou suché. Nejlepší je lasagne 

blanšírovat ve vroucí vodě. Nerozvaří se, ale ani nezůstanou tvrdé.

příprava lasagní
Při přípravě lasagní se fantazii meze nekladou. Vyzkoušet můžete tradiční recepty i vlastní nápady. Základem jsou pouze “placaté” těstoviny.

6 tipů na masové i zeleninové náplně do lasagní

Možná jste nejedli jiné než slavné boloňské lasagne. Proč ale nevyzkoušet i jiné náplně? Třeba lasagne s lososem nebo se šunkou. Pro ty, co maso zrovna nemusí, máme recept na vegetariánské lasagne čistě se zeleninovou náplní. 

Klasická boloňská omáčka do italských lasagní

Suroviny:

  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 2 větší mrkve mrkve
  • 2 ks řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml červeného vína
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • bobkový list
  • tymián
  • olej
  • sůl a pepř
  • parmazán

Na bešamel:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 l mléka (omáčka by měla mít hustší konzistenci)
  • sůl
  • bobkový list
  • divoké koření
  • muškátový oříšek

Postup: 

Cibuli, mrkev a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej. Pomalu na něm orestujte cibuli a po chvilce k ní přidejte česnek, mrkev a celer. Orestujte a přidejte maso. 

Zalijte vínem, loupanými rajčaty a přidejte koření. Nechte probublávat na mírném plameni jednu až dvě hodiny, dokud není maso měkké a nevznikne hustá omáčka. Z hotové omáčky vyjměte bobkový list. Ochutnejte a je-li třeba, přidejte pepř a sůl.

Omáčku dejte stranou a zapněte troubu na 180 °C. Než se rozehřeje, připravte si bešamel. Jedná se o lahodnou omáčka z máslové jíšky a mléka, z níž se připravuje celá řada dalších omáček. Ani pravé lasagne bolognese se bez ní neobejdou.

Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Pro lepší chuť mléko prohřejte s cibulí, bobkovým listem a divokým kořením. Přidat můžete také špetku muškátového oříšku. Hotovou jíšku pomalu zalévejte teplým mlékem a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky. Pro jistotu můžete bešamel přecedit přes jemný cedník, aby byl opravdu jemný a bez hrudek. 

Nakonec do zapékací misky pokládejte plátky těstovin, vrstvu boloňské omáčky a bešamelu.

Poslední vrstvu tvoří silnější vrstva bešamelu posypaná strouhaným parmazánem. Vložte do trouby a zapékejte cca 40 až 50 minut.

lasagne s boloňským ragú a bešamelem
Nejoblíbenější verzí jsou lasagne s boloňským ragú a bešamelem.

NÁŠ TIP: Vaření boloňské omáčky je časově náročné. Udělejte si do zásoby větší množství, přebytek zamrazte a příště si uvařte boloňské špagety. Hotové budou za několik minut.

Lososovo-špenátová náplň do lasagní

Suroviny:

  • 400 g nejlépe čerstvého lososa
  • 400 g listového špenátu
  • 250 g ricotty
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 citron
  • sůl a pepř
  • 300 ml bešamel (dle výše uvedeného receptu)
  • parmazán

Postup:

Připravte si bešamel. Cibuli nakrájejte najemno, česnek propasírujte. Na pánvi je orestujte a přimíchejte ricottu, dokud se nerozpustí. Přidejte špenát, sůl a pepř a zalijte ⅔ bešamelové omáčky. Krátce promíchejte a odstavte z plotýnky. 

Lososa nakrájejte na plátky, pokapejte citronovou šťávou a osolte. Do zapékací mísy na střídačku vkládejte vrstvu špenátové směsi, plátky lososa a lasagne. Jako poslední vrstvu použijte zbylý bešamel a posypte nastrouhaným parmazánem. Pečte cca 50 minut při 180 °C.

Zeleninová náplň do lasagní ze špenátu, rajčat a žampionů

Suroviny:

  • 1 balení listového špenátu
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 350 g čerstvých žampionů
  • 1 cibule
  • 250 g mozzarelly
  • parmazán
  • pepř a sůl
  • bazalka
  • hotový bešamel

Postup:

Dle receptu výše si nejprve připravte bešamel. Poté nakrájejte cibuli nadrobno a orestujte na pánvi spolu se žampiony nakrájenými na tenké plátky či kostičky. Přidejte rajčata, sůl, pepř, bazalku a vařte několik minut. Jako poslední přijde na řadu špenát. Vše promíchejte a ještě chvilku vařte. 

Do zapékací formy střídavě pokládejte vrstvu lasagní, zeleninové směsi, plátky mozzarelly a bešamelovou omáčku. Zakončete silnější vrstvou bešamelu a posypte strouhaným sýrem. Pečte cca 35 až 45 minut při 180 °C. Na posledních 5 minut teplotu zvyšte na 200 °C.

lasagne s rajčaty, špenátem a žampiony
Vedle mletého masa a rajčat je špenát nejčastější surovinou, která se do lasagní používá.

TIP NA VEGANSKÉ ŠPENÁTOVÉ LASAGNE PODLE BEZHLADOVĚNÍ: Zkuste recept na rychlé lasagne se špenátem. Na náplň budete potřebovat špenát a sójovou smetanu. Špenát vašemu tělu doplní důležité minerály a vitaminy: vápník, hořčík, železo a kyselinu listovou.

Jednoduchá šunková-olivová náplň do lasagní

Suroviny:

  • 1 plechovka rajčat
  • 8 plátků kvalitní šunky
  • 2 vejce
  • zelené olivy
  • 150 g bílého jogurtu
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu

Postup:

Troubu zapněte na 190 °C. V pánvi rozehřejte olej a krátce na něm orestujte propasírovaný česnek. Přidejte drcená rajčata a několik minut vařte. Osolte, opepřete a přidejte bazalku. V míse prošlehejte vajíčka s jogurtem, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem.

Do zapékací misky na střídačku pokládejte vrstvu lasagní, rajčatovo-šunkovou směs, olivy pokrájené na kolečka. Jako poslední vrstvu použijte prošlehanou směs a ještě ji posypte zbytkem strouhaného sýra. Vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 20 minut.

Lasagne s náplní z mletého masa a cuket

Suroviny:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 2 plechovky rajčat
  • 2 cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • oregano
  • cherry rajčata
  • sýr madeland (plátky)
  • olej

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na pánvi. Oloupaný česnek prolisujte a spolu s masem přidejte k cibuli. Dle chuti osolte a opepřete. Restujte, dokud není maso úplně opečené. Poté přimíchejte rajčata a oregano. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte tak dlouho, dokud se neodpaří tekutina z rajčat a nevznikne hustá omáčka.

Troubu předehřejte na 210 °C. Omytou cuketu nakrájejte na kolečka. Na dno zapékací mísy jako první položte plátky lasagní. Následuje vrstva z cuket, masové ragů, plátky sýry a znovu lasagne, cukety, ragů a sýr. Vrstvení zakončete cuketami a půlkami cherry rajčat. Vložte do trouby a pečte 20 až 30 minut.

Vegetariánské boloňské lasagne s čočkovou náplní

Suroviny:

  • 400 g uvařené čočky
  • 400 g loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 mrkve
  • 2 řapíkaté celery
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • nastrouhaný tvrdý sýr (parmazán)
  • bešamel

Postup:

Na lžíci oleje orestujte oloupanou a pokrájenou cibuli, mrkev a celer. Vlijte loupaná rajčata a několik minut vařte. Přidejte uvařenou a slitou čočku, česnek a oregano. Osolte a opepřete.

Do pekáčku střídavě pokládejte lasagne, tenkou vrstvu bešamelu, čočkovo-rajčatovou náplň a trochu sýru. Poslední vrstvou musí být silnější vrstva bešamelu a strouhaného parmazánu. Pečte při 180 °C cca 40 minut.

Závěrečné shrnutí: Lasagne představují chutné a zdravé jídlo zároveň

  • Lasagne jsou báječné, chutné a navíc zdravé jídlo. Samozřejmě byste je neměli jíst každý den, ale to žádné jídlo. 
  • Při přípravě dbejte, abyste vždy používali kvalitní suroviny, ať už je vaším favoritem masová nebo zeleninová směs.
  • S velikostí porcí to také nepřehánějte a část nahraďte chutným zeleninovým salátem, který vám dodá spoustu vitaminů a minerálů.

Jaké máte lasagne nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.

Nenechte si ujít