BezHladovění.cz

Skvělé recepty na lasagne s mletým masem i špenátem

Když se řekne lasagne, vybaví se vám jako první italská kuchyně? Nemáte tak úplně pravdu. Vrstvené jídlo z těstovin a delikátní omáčky vařili už staří Řekové.

Z Řecka přes Velkou Británii až do Itálie

Původ lasagní opravdu jde vysledovat až do starověkého Řecka a Říma. Je to tak skvělé jídlo, že o něm lidem stálo za to „psát domů“, jak by řekl Zdeněk Pohlreich, už tisíce let nazpátek. Název nejspíš pochází z řeckého slova „laganon“, synonyma pro tenkou placku či lívanec. Suroviny původně nebyly stejné, ale princip vrstvení zůstává.

Původní recept, jak ho známe dnes, si nárokuje Itálie i Velká Británie. Angličané svůj vynález dokládají kuchařkou ze 14. století, která už obsahovala podobný recept – tedy zapečené jídlo z vrstev těstovin a omáčky. Neobsahovalo rajčata. Ta do Evropy doputovala až po objevu Ameriky Kryštofem Kolumbem. První zmínky o omáčce z rajčat pochází až cca ze 16. století.

Zásluha Italů tkví ve vyšperkování chutí a ingrediencí k takové dokonalosti, že dnes patří jejich verze – lasagne bolognese – k nejoblíbenějším hlavním chodům na světě. Vymysleli a vyladili také další verze, které s oblibou vaří hostům napříč všemi italskými regiony.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Základní ingredience

Vše stojí na plochých těstovinách, dnes vyráběných z tvrdé pšenice. V minulosti je kuchaři připravovali z krupice a vody nebo krupice, vajec a mouky.

Střídají se s různými omáčkami a  dalšími přísadami:

  • Mleté maso – většinou hovězí, vepřové, nebo i kuřecí
  • Rajčata a jiná zelenina – špenát, cuketa, olivy, houby
  • Sýr – ricotta, mozzarella či parmazán
  • Koření – česnek, oregano, bazalka

Celý zapečený pokrm pokrývá zlatá vrstva sýra, většinou parmazánu, ale také třeba mozzarelly. Peče se v hlubším plechu a po upečení krájí na čtverce. Podává se většinou zdobený snítkou čerstvé bazalky.

Další historické variace a obměny

Neapolské lasagne „di carnevale“

Obsahují tradiční klobásku, smažené masové kuličky, vařená vejce, sýry ricotta a mozzarella. Další vrstvu tvoří masová omáčka z neapolského ragú.

„Al forno“

Výraz „al forno“ znamená „z trouby“, což je naprostá většina dnešních receptů. Tradiční verze obsahuje silnější vrstvu ragú než neapolská a navíc bešamel pro zjemnění. Tento recept představuje nejběžnější verzi podávanou mimo Itálii. Vznikl nejspíš v italském regionu Emilia-Romagna. V jiných oblastech jej ozvláštňují ještě různými kombinacemi sýrů ricotta a mozzarella. Kromě bylinek jej Italové dochucují také vínem, které dává omáčce větší říz.

Nejoblíbenější současná verze pokrmu v Čechách

Obsahuje dva druhy omáček – boloňskou s mletým masem a rajčaty a bešamelem pro zjemnění a celkové prolnutí a vyzdvihnutí chutí.

Neznám totiž žádné jiné jídlo, při jehož přípravě se zašpiní tolik nádobí a u kterého výroba trvá tak dlouho jako u lasagní,

říká Jana Florentýna Zatloukalová, autorka oblíbené Kuchařky pro dceru.

Její recept na lasagne shrnuje postupy obou důležitých omáček i proces vrstvení. S tímto receptem zaručeně neuděláte chybu. Zkoušel jej i naprostý začátečník a bez problému jej zvládl. Jen musíme potvrdit delší dobu přípravu a vyšší horu našpiněného nádobí.

Recept na bešamelovou omáčku podle Romana Pauluse:

Recept na boloňskou omáčku podle Romana Pauluse:

Omáčku využijete i jen tak na klasické těstoviny nebo do dalších pečených receptů, jako je třeba musaka.

Rychlé špenátové lasagne podle BezHladovění

Na maso vás neužije? Zkuste bleskový recept se špenátem. Místo dvou omáček si vystačíte s jednou – ze špenátu a sójové smetany. Na výsledku skoro nepoznáte rozdíl. Špenátem doplníte vápník, hořčík, železo i kyselinu listovou.

S mletým masem a ořechy

Klasickou verzi už máte vyzkoušenou? Zkuste lehkou obměnu podle kuchaře Marcela Ihnačáka:

Další tipy:

Přiznáme se, že nejsme velkými příznivci složitých obměn klasického receptu. Ve verzi, kterou propagují Roman Paulus nebo Kuchařka pro dceru je prostě dokonalý. Kdo má chuť, na internetu najdete stovky dalších a dalších variací, například:

  • S ratatouille
  • S tuňákem/treskou
  • S kuřecím masem
  • S houbami…

U nás ale prostě vítězí ten původní, italský.

Jak máte lasagne nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Share via
Send this to a friend