Skvělé recepty na lasagne s mletým masem i špenátem

Zapečené jídlo ze širokých plátků těstovin proložených různými náplněmi, bývá u nás vnímáno jako tradiční italský recept. Není to ale tak docela pravda. Lahodné lasagne připravovali už staří Řekové.

Lahodné lasagne a jejich stručné dějiny

Původ lasagní lze vysledovat až do starověkého Řecka, což od současné Itálie není až tak daleko. Název pravděpodobně vychází z řeckého slova laganon označující tenkou placku či livanec. Moderní lasagne, byť připravované z odlišných surovin než ty starověké, si dodnes uchovaly totožný princip přípravy = vrstvení. 

Nárok na lasagne si kromě Řeků a Italů poměrně nečekaně zabírají i Britové. Jako důkaz předkládají recept z kuchařky pocházející ze 14. století. Obsahuje totiž recept na vrstvené jídlo z těstovin a omáčky.

Překvapením může být absence rajčat v dávných receptech, zvlášť když nejoblíbenějšími lasagnemi současnosti jsou ty s boloňskou omáčkou připravovanou z rajčat a mletého masa. Rajčata pochází z Jižní Ameriky a do Evropy byla dovezena během 16. století. Nebyla nijak zvlášť oblíbená a popularitu jim zajistila až italská pizza stvořená v 19. století.

Některé zásluhy ale Italům upřít nelze. Chuť lasagní vyšperkovali natolik, že se lasagne vaří po celém světě, a to nejen nejznámější lasagne bolognese, ale taktéž jejich další varianty náplní a omáček.

Nejznámější historické lasagne, které se připravují dodnes

  • Neapolské lasagne „di carnevale“ obsahují hned dvě náplně. První tvoří klobásy, smažené masové kuličky, vařená vejce, ricotta a mozzarella a druhou tvoří tradiční neapolské masové ragú.
  • Z trouby neboli „Al forno“ obsahuje silnější vrstvu ragú mez těstovinami a horní vrstvu z jemného bešamelu. Tento recept, který se jí po celém světě, nejspíš vznikl v italském regionu Emilia-Romagna.

Z čeho se připravují lasagne

Základní ingrediencí jsou ploché široké těstoviny ve tvaru obdélníku. Dříve se připravovali z krupice a vody, nebo z krupice, mouky a vajec. Dnes jsou běžně dostupné lasagne z tvrdé pšenice.

Plátky těstovin se kladou do hlubší zapékací misky nebo pekáčku a ve vrstvách se střídají s různými směsmi či  omáčkami spolu s dalšími přísadami. Používá se maso, zelenina, sýry, koření a další suroviny dle chuti. Důležité je, abyste používali kvalitní suroviny.

Ingredience nejčastěji používané při přípravě lasagní:

  • maso: hovězí, vepřové, kuřecí, ale i ryby (losos, tuňák, treska), ale i klobásy, salám,
  • zelenina: rajčata nebo rajčatové pyré, špenát, rukola, cuketa, papriky, pórek, houby, 
  • sýr: parmazán, ricotta, mozzarella, ale i gouda a jiné sýry dle chuti,
  • bešamel: omáčka připravená z máslové jíšky, mléka a koření,
  • koření: česnek, bazalka, oregano, rozmarýn a další.

Recept na těsto na lasagne

Samozřejmě si můžete koupit už hotové lasagne podobně jako špagety a jiné druhy těstovin. Některé se dle návodu ani nemusí předvářet. Já osobně je krátce povařím ve vroucí osolené vodě. Nehrozí, že by některé plátky zůstaly tvrdé a suché. Lasagne si ale můžete připravit i sami doma.

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 3 lžičky oleje
  • ½ lžičky soli
  • trochu vody (pokud je těsto příliš tuhé)

Postup:

V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, olej a trochu vody. Rukama nebo v hnětači vypracujte vláčné těsto, které nechte 30 minut odpočinout. Těsto vyválejte na tenkou placku, ze které vykrajujte obdélníkové plátky. Plátky nevařte, ale rovnou je pokládejte do formy s ostatními surovinami dle zvoleného receptu na lasagne.

Předvařit či nepředvařit hotové lasagne?

Pokud těstoviny převaříte, slepí se a nedrží tvar. Pokud je nepředvaříte, mohou zůstat tvrdé nebo při pečení nasáknou příliš omáčky a hotové lasagne budou suché. Nejlepší je lasagne 

blanšírovat ve vroucí vodě. Nerozvaří se, ale ani nezůstanou tvrdé.

příprava lasagní
Při přípravě lasagní se fantazii meze nekladou. Vyzkoušet můžete tradiční recepty i vlastní nápady. Základem jsou pouze “placaté” těstoviny.

6 tipů na masové i zeleninové náplně do lasagní

Možná jste nejedli jiné než slavné boloňské lasagne. Proč ale nevyzkoušet i jiné náplně? Třeba lasagne s lososem nebo se šunkou. Pro ty, co maso zrovna nemusí, máme recept na vegetariánské lasagne čistě se zeleninovou náplní. 

Klasická boloňská omáčka do italských lasagní

Suroviny:

  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 2 větší mrkve mrkve
  • 2 ks řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml červeného vína
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • bobkový list
  • tymián
  • olej
  • sůl a pepř
  • parmazán

Na bešamel:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 l mléka (omáčka by měla mít hustší konzistenci)
  • sůl
  • bobkový list
  • divoké koření
  • muškátový oříšek

Postup: 

Cibuli, mrkev a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej. Pomalu na něm orestujte cibuli a po chvilce k ní přidejte česnek, mrkev a celer. Orestujte a přidejte maso. 

Zalijte vínem, loupanými rajčaty a přidejte koření. Nechte probublávat na mírném plameni jednu až dvě hodiny, dokud není maso měkké a nevznikne hustá omáčka. Z hotové omáčky vyjměte bobkový list. Ochutnejte a je-li třeba, přidejte pepř a sůl.

Omáčku dejte stranou a zapněte troubu na 180 °C. Než se rozehřeje, připravte si bešamel. Jedná se o lahodnou omáčka z máslové jíšky a mléka, z níž se připravuje celá řada dalších omáček. Ani pravé lasagne bolognese se bez ní neobejdou.

Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Pro lepší chuť mléko prohřejte s cibulí, bobkovým listem a divokým kořením. Přidat můžete také špetku muškátového oříšku. Hotovou jíšku pomalu zalévejte teplým mlékem a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky. Pro jistotu můžete bešamel přecedit přes jemný cedník, aby byl opravdu jemný a bez hrudek. 

Nakonec do zapékací misky pokládejte plátky těstovin, vrstvu boloňské omáčky a bešamelu.

Poslední vrstvu tvoří silnější vrstva bešamelu posypaná strouhaným parmazánem. Vložte do trouby a zapékejte cca 40 až 50 minut.

lasagne s boloňským ragú a bešamelem
Nejoblíbenější verzí jsou lasagne s boloňským ragú a bešamelem.

NÁŠ TIP: Vaření boloňské omáčky je časově náročné. Udělejte si do zásoby větší množství, přebytek zamrazte a příště si uvařte boloňské špagety. Hotové budou za několik minut.

Lososovo-špenátová náplň do lasagní

Suroviny:

  • 400 g nejlépe čerstvého lososa
  • 400 g listového špenátu
  • 250 g ricotty
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 citron
  • sůl a pepř
  • 300 ml bešamel (dle výše uvedeného receptu)
  • parmazán

Postup:

Připravte si bešamel. Cibuli nakrájejte najemno, česnek propasírujte. Na pánvi je orestujte a přimíchejte ricottu, dokud se nerozpustí. Přidejte špenát, sůl a pepř a zalijte ⅔ bešamelové omáčky. Krátce promíchejte a odstavte z plotýnky. 

Lososa nakrájejte na plátky, pokapejte citronovou šťávou a osolte. Do zapékací mísy na střídačku vkládejte vrstvu špenátové směsi, plátky lososa a lasagne. Jako poslední vrstvu použijte zbylý bešamel a posypte nastrouhaným parmazánem. Pečte cca 50 minut při 180 °C.

Zeleninová náplň do lasagní ze špenátu, rajčat a žampionů

Suroviny:

  • 1 balení listového špenátu
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 350 g čerstvých žampionů
  • 1 cibule
  • 250 g mozzarelly
  • parmazán
  • pepř a sůl
  • bazalka
  • hotový bešamel

Postup:

Dle receptu výše si nejprve připravte bešamel. Poté nakrájejte cibuli nadrobno a orestujte na pánvi spolu se žampiony nakrájenými na tenké plátky či kostičky. Přidejte rajčata, sůl, pepř, bazalku a vařte několik minut. Jako poslední přijde na řadu špenát. Vše promíchejte a ještě chvilku vařte. 

Do zapékací formy střídavě pokládejte vrstvu lasagní, zeleninové směsi, plátky mozzarelly a bešamelovou omáčku. Zakončete silnější vrstvou bešamelu a posypte strouhaným sýrem. Pečte cca 35 až 45 minut při 180 °C. Na posledních 5 minut teplotu zvyšte na 200 °C.

lasagne s rajčaty, špenátem a žampiony
Vedle mletého masa a rajčat je špenát nejčastější surovinou, která se do lasagní používá.

TIP NA VEGANSKÉ ŠPENÁTOVÉ LASAGNE PODLE BEZHLADOVĚNÍ: Zkuste recept na rychlé lasagne se špenátem. Na náplň budete potřebovat špenát a sójovou smetanu. Špenát vašemu tělu doplní důležité minerály a vitaminy: vápník, hořčík, železo a kyselinu listovou.

Jednoduchá šunková-olivová náplň do lasagní

Suroviny:

  • 1 plechovka rajčat
  • 8 plátků kvalitní šunky
  • 2 vejce
  • zelené olivy
  • 150 g bílého jogurtu
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu

Postup:

Troubu zapněte na 190 °C. V pánvi rozehřejte olej a krátce na něm orestujte propasírovaný česnek. Přidejte drcená rajčata a několik minut vařte. Osolte, opepřete a přidejte bazalku. V míse prošlehejte vajíčka s jogurtem, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem.

Do zapékací misky na střídačku pokládejte vrstvu lasagní, rajčatovo-šunkovou směs, olivy pokrájené na kolečka. Jako poslední vrstvu použijte prošlehanou směs a ještě ji posypte zbytkem strouhaného sýra. Vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 20 minut.

Lasagne s náplní z mletého masa a cuket

Suroviny:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 2 plechovky rajčat
  • 2 cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • oregano
  • cherry rajčata
  • sýr madeland (plátky)
  • olej

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na pánvi. Oloupaný česnek prolisujte a spolu s masem přidejte k cibuli. Dle chuti osolte a opepřete. Restujte, dokud není maso úplně opečené. Poté přimíchejte rajčata a oregano. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte tak dlouho, dokud se neodpaří tekutina z rajčat a nevznikne hustá omáčka.

Troubu předehřejte na 210 °C. Omytou cuketu nakrájejte na kolečka. Na dno zapékací mísy jako první položte plátky lasagní. Následuje vrstva z cuket, masové ragů, plátky sýry a znovu lasagne, cukety, ragů a sýr. Vrstvení zakončete cuketami a půlkami cherry rajčat. Vložte do trouby a pečte 20 až 30 minut.

Vegetariánské boloňské lasagne s čočkovou náplní

Suroviny:

  • 400 g uvařené čočky
  • 400 g loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 mrkve
  • 2 řapíkaté celery
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • nastrouhaný tvrdý sýr (parmazán)
  • bešamel

Postup:

Na lžíci oleje orestujte oloupanou a pokrájenou cibuli, mrkev a celer. Vlijte loupaná rajčata a několik minut vařte. Přidejte uvařenou a slitou čočku, česnek a oregano. Osolte a opepřete.

Do pekáčku střídavě pokládejte lasagne, tenkou vrstvu bešamelu, čočkovo-rajčatovou náplň a trochu sýru. Poslední vrstvou musí být silnější vrstva bešamelu a strouhaného parmazánu. Pečte při 180 °C cca 40 minut.

Závěrečné shrnutí: Lasagne představují chutné a zdravé jídlo zároveň

  • Lasagne jsou báječné, chutné a navíc zdravé jídlo. Samozřejmě byste je neměli jíst každý den, ale to žádné jídlo. 
  • Při přípravě dbejte, abyste vždy používali kvalitní suroviny, ať už je vaším favoritem masová nebo zeleninová směs.
  • S velikostí porcí to také nepřehánějte a část nahraďte chutným zeleninovým salátem, který vám dodá spoustu vitaminů a minerálů.

Jaké máte lasagne nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.