Kopřiva dvoudomá: Účinky, složení, použití a recepty

Blahodárné účinky kopřivy dvoudomé na zdraví se využívají od dávných dob, byť se z botanického hlediska jedná o obyčejný hojně rostoucí plevel. Prospívá zdraví kloubů, cévám, pokožce a vlasům. Osvěžuje tělo, podporuje vitalitu a posiluje imunitu. Co vše o ní víte, kde roste a jak ji správně používat?

reklama
Popis

Udělejte první krok pro lepší zažívání ještě dnes. Máme pro vás řešení

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy jako ho upravit, abyste se po jídle cítili lépe
  • Doporučení, co dělat pro lepší zažívání
  • Návrh dalšího postupu pro zmírnění špatného zažívání (pálení žáhy, reflux, nadýmání, bolest žaludku, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma

Co je kopřiva dvoudomá 

Kopřiva dvoudomá je vytrvalá houževnatá bylina známá zejména kvůli pichlavým listům se žahavými chloupky, které po kontaktu s kůží způsobují nepříjemně svědící pupínky. Přestože je vnímána jako nežádoucí plevel, který roste všude, v příkopech, podél cest a lesů, mezi stromy, v koutech a na loukách i u starých zdí, jedná se taktéž o tradiční léčivou bylinu a potravinu.

Ve středověku se používaly k léčbě revmatismu. Poněkud drsná procedura spočívající ve šlehání těla čerstvé natrhanými kopřivami podporovala prokrvení kloubů. Dnes se používá spíše jako jarní bylina při přípravě léčivých čajů, nebo se jako jiné jarní byliny přidává do zdravých jarních pokrmů. V minulosti se používala také ke krmení dobytka a pivovarníci ji přidávali do piva, aby v létě nezkyslo. 

Cizí názvy kopřivy dvoudomé: 

  • slovensky: Pŕhlava dvoudomá,
  • latinsky: Urtica dioica, 
  • německy: Grosse Brennessel, 
  • anglicky: Stinging Nettle.

Lidové názvy kopřivy: kopřiva pyhlavá, kopřiva žahavá, pokřiva, prhlava, prhlavka, prlice, pyhlavka, včela rostlinného světa, žahavka, žíhavka, žihlava, žihlavka a podobně.

Složení a účinky kopřivy na zdraví

Účinné látky obsahují všechny části kopřivy: oddenek, stonky, listy, květy a semena

Obsah účinných látek:

  • vitaminy: A, C, B a K (vitamin C podporuje vstřebávání železa),
  • minerály: hořčík, vápník, železo, fosfor, draslík, síra, křemík, jód, mangan, zinek a další,
  • kyseliny: citrónová, fumarová, kávová, křemičitá, mravenčí, octová, olejová, pantotenová, šťavelová,
  • přírodní antioxidanty: karotenoidy a flavonoidy,
  • další: přírodní zelené barvivo chlorofyl, serotonin, histamin, třísloviny, lecitin.

Navíc obsahuje látky, které mohou snižovat hladinu krevního cukru (glykémie), a proto je konzumace “žahavky” vhodná také pro diabetiky.

VÍTE, PROČ KOPŘIVA PÁLÍ? Chloupky na listech kopřivy obsahují žahavý sekret, který při kontaktu s kůží způsobuje mírné popálení a vznik vyrážky, která připomíná alergickou reakci. Kopřiva totiž obsahuje histamin, což je látka vyvolávající alergické reakce. Pomáhá studená voda. Tento nežádoucí účinek vedl ke vzniku lidového pojmenování vyrážky kopřivka.

Nejčastěji zmiňované prospěšné účinky kopřivy na zdraví:

  • působí pozitivně na celkový stav organismu,
  • přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního a dýchacího systému,
  • posiluje přirozenou obranyschopnost (imunitu),
  • podporuje zdraví kostí, kloubů, vlasů a nehtů,
  • může podpořit hojení ran a bránit vzniku lupů ve vlasech,
  • podporuje vylučování vody z organismu a podporuje přirozenou detoxikaci,
  • podporuje pročišťování krve, díky obsahu železa podporuje krvetvorbu,
  • pomoci může také jako prevence častých nachlazení na jaře,
  • napomáhá uchovat normální funkce ledvin, močových cest a u mužů i prostaty, u žen zmírňuje menstruační bolesti a křeče,
  • udržuje normální hladinu glukózy v krvi a normální krevní tlak,
  • je prospěšná pro činnost trávicího traktu, podporuje pohyb střev a mikroflóru,
  • antibakteriální a antiseptické účinky,
  • přispívá k zachování vitality, duševní rovnováhy a osvěžuje tělo,
  • může pomoci zvýšit intelektuální aktivitu a schopnost soustředit se.
prospěšné účinky kopřivy na zdraví
Padají vám vlasy? Tady je přírodní řešení.

Pomáhá při bolestech kloubů a osteoartritidě

Osteoartritida je nemoc, která se projevuje bolestmi v kloubech nejčastěji rukou, kolenou, v bedrech a páteři. Nemocní musí užívat nesteroidní protizánětlivá léčiva. 

Přikládání kopřivových listů na postižená místa může snížit bolest kloubů. Má protizánětlivé účinky a podporuje léčbu. Účinky kopřivy na záněty a bolestivé klouby potvrzují i některé vědecké studie.

Může snížit projevy zvětšené prostaty u mužů

Benigní prostatická hyperplazie se projevuje zvýšenou potřebou močit, pomalejším tokem moči a bolestmi při močení. Příčinou je zvětšená prostata, která tlačí na močovou trubici. Dle vědeckých studií může kopřiva zmírnit příznaky. Ze stejného důvodu se používá i při zánětu močového měchýře.

Zmírňuje příznaky senné rýmy, alergií a ekzémů

Protizánětlivých účinků kopřivy se využívá u alergií, které způsobuje pyl nebo prach, a které se projevují slzením očí, výtokem z nosu, kýcháním a případně i svědivou vyrážkou. Účinky proti senné rýmě a alergiím potvrdily některé zahraniční studie. Také může pomoci v boji s ekzémy, kdy se podává lokálně nebo perorálně. 

Působí jako silný antioxidant

Kopřiva obsahuje vitaminy A, B, C, K, minerály vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík, dále aminokyseliny, polyfenoly a další účinné látky, které mají antioxidační účinky a chrání tak buňky před oxidačním stresem a poškozením volnými radikály. Jedna studie tvrdí, že užívání extraktu z kopřivy zvyšuje množství antioxidantů v těle.

Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi

Vysoký krevní tlak patří mezi rozšířené civilizační choroby současné doby. Neléčený vysoký krevní tlak může vést až ke vzniku srdečně cévních chorob, například mrtvice. V kopřivě se nachází blokátory vápníkových kanálů, které uvolňují srdce snížením kontrakcí.

Kopřiva obsahuje sloučeniny, které mají podobný účinek jako inzulín. Dle některých studiích na zvířatech může pomoci snížit hladinu cukru v krvi. To ale neznamená, že by kopřiva plně nahradila inzulín. Může však léčbu cukrovky podpořit.

Podporuje zažívání a pomůže při hubnutí

Kopřiva patří mezi byliny doporučované při redukci hmotnosti, jelikož pomáhá zažívání a podporuje činnost střev. Stejně jako kontryhel, černý bez a fenykl má kopřiva detoxikační, močopudné či mírně projímavé účinky a povzbuzuje látkovou výměnu v těle.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Bylinky na hubnutí: Přehled 11 zelených pomocníků pro zdraví

Kopřivu můžete do redukčního a zdravého jídelníčku zařadit. Nečekejte však, že kopřivový čaj povede k zázračnému hubnutí. Je třeba dodržovat zdravou životosprávu a kopřivu brát pouze jako doplněk, který může podpořit vaše hubnutí.

kopřivový detoxikační nápoj
Detoxikační nápoj podporuje látkovou výměu a vyprazdňování.

Prospívá kůži, vlasům a nehtům

Kopřiva se přidává i do kosmetických přípravků, zejména šamponů, vlasových masek a sér. Díky vysokému obsahu minerálů prospívá zdraví a vzhledu kůže, vlasů a nehtů. Podporuje zdraví a vitalitu vlasů a vlasové pokožky. 

Zvýrazňuje barvu tmavých vlasů, podporuje růst vlasů a připravuje se z ní kůra proti vypadávání vlasů. Má protizánětlivé účinky. Ve formě pleťové vody může podpořit boj s akné a ekzémy.

Odvar z kopřiv na vlasy proti vypadávání vlasů

Doma si můžete připravit odvar z čerstvých kopřiv, kterým se oplachují vlasy nebo potírá vlasová pokožka. 

Suroviny:

  • 100 g nasekané kopřivy
  • 1 l vody okyselené octem

Postup:

Jemně nasekejte nebo nařezejte kopřivu a povařte ji 30 minut ve vodě. Nechte vychladnout a vlažným odvarem opláchněte vlasy v rámci večerního mytí. Odvar používejte 3 týdny.

Kopřivová pleťová voda proti akné

Suroviny:

  • hrst čerstvých kopřivových listů
  • 200 ml vroucí vody

Postup:

Kopřivové listy zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte louhovat. Vychladlý výluh přeceďte do sklenice a uložte do lednice, kde vám vydrží až 5 dní.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Přehled čajů na hubnutí: Které opravdu fungují?

Kopřiva a možné negativní účinky

Kopřiva dvoudomá patří mezi byliny s nejsilnějšími účinky. V běžných dávkách nemívá nepříznivé účinky. Neměla by se však užívat dlouhodobě, nadměrně a ideálně jen tehdy, kdy ji tělo potřebuje. Kopřiva je silná bylina a není určena k dlouhodobému užívání.

Pro které lidi není kopřiva vhodná vůbec

Kvůli obsahu histaminu není kopřiva vhodná pro osoby trpící na alergie nebo histaminovou intolerancí. 

sběr kopřiv
Kopřivy sice pálí, ale také léčí. Jejich sběr ulehčí praktické rukavice.

Užívání a doporučené dávkování kopřivy 

S kopřivovým čajem to nepřehánějte. Pití kopřivového čaje se doporučuje 2 až 3 krát denně, více ne. Nadmíra této byliny může být v některých případech spíše na škodu než k užitku.

Zkuste nahradit svůj běžný čaj výluhem z čerstvých kopřiv a doplňte svému tělu vitaminy, minerály a další cenné látky. Vyzkoušejte také další recepty z kopřivy. Od jara si ji můžete nasbírat na okrajích lesů sami a ušetřit za mnohdy zbytečně drahé doplňky stravy.

Doporučené dávkování: Ve větším množství ji lze konzumovat jako potravinu podobně jako jiné byliny. Léčivá dávka kopřivy v podobě čaje je 28 gramů (cca 2 hrnky sušených listů) za den, nebo tinktury 3 až 5 ml třikrát až pětkrát denně.

Sběr kopřivy dvoudomé

Sbírají se především čerstvé vrcholové části rostlin: nať s listy. Nejlepší dobou na sběr kopřiv je časné jaro od března, kdy začínají růst, až do května. Nať můžete sbírat až do konce září před prvními mrazíky. 

Kopřivy sbírejte zásadně ve volné přírodě a čistém prostředí mimo zemědělská pole a rušné silnice, daleko od železnic a továren, kde půda bývá plná dusičnanů. V takové půdě se kopřivám opravdu daří.

Kopřivy sbírejte nejlépe na slunečném stanovišti odpoledne kolem 14. hodiny, kdy má nejnižší obsah dusíkatých látek. Pro léčebné účely zkušení bylinkáři doporučují kopřivu sbírat do 20. května, protože po tomto datu stoupá množství dusíkatých látek.

Kořen neboli oddenek se sbírá brzy na jaře v březnu nebo na podzim v říjnu až listopadu a semena se sbírají v srpnu.

Zpracování a další využití kopřivy

Kopřiva se může používat čerstvá, ale také sušená, aby ji bylo možné konzumovat po celý rok a hlavně přes zimu. Použít pro zrychlení procesu můžete třeba sušičku nastavenou na 60 °C. Nať sušte ve stínu a na vzdušném místě. Můžete ji rovněž zmrazit nebo naložit do alkoholu a vyrobit si z ní kopřivovou tinkturu.

Kromě natí a listů se využívají se ostatní části rostliny. Odvar z kořene kopřivy se používá zevně k péči o mastné vlasy a extrakt z kořenů je vhodný ke kloktání a vyplachování ústní dutiny. 

Semínka ze samičích částí rostlin jsou jedlá. Poznáte je tak, že klasovitá květenství plná zralých semen těžce visí dolů. Jedlá semínka obsahují spoustu vitaminů A, B, C, E, železa, draslíku a vápníku. Přidat je můžete do pomazánek, polévek, na salát nebo se nakládají do medu.

Při přípravě jídel a vaření ji můžete využít podobně jako jiné jarní byliny do nádivek, salátů nebo polévek. Připravit z ní můžete špenát, nebo ji přidat do palačinek a omelet. Také ji lze zapéct do slaných koláčů nebo sušené listy rozdrobit a posypat jídla stejně jako petrželkou nebo pažitkou.

6 důvodů, proč kopřivu zařadit do jídelníčku:

  1. Obsahuje vitaminy a minerály.
  2. Je bohatá na antioxidanty a aminokyseliny.
  3. Podporuje zdravé trávení.
  4. Detoxikuje (čistí) organismus.
  5. Svěží chuť čerstvých kopřiv.
  6. Najdete ji téměř všude.

NÁŠ TIP: Před konzumací spařte kopřivy horkou vodou, aby vás nepopálily.

Tipy na zdravé recepty s kopřivou

Kopřivový čaj

Nejčastěji se z kopřivy připravuje lahodný a zároveň léčivý čaj, který pročišťuje tělo.

Suroviny:

  • 2 lžičky čerstvé nebo sušené kopřivy
  • 250 ml vody

Kopřivové listy zalijte horkou vodou a nechte přikryté louhovat po dobu cca 10 až 12 minut. Po dobu 3 týdnů pijte jeden šálek kopřivového čaje 3krát denně. Neprodlužujte délku očistné kúry, ani nezvyšujte denní dávku.

kopřivový čaj
Kopřivový čaj má protizánětlivé, močopudné a antiseptické účinky.

Kopřivové víno

Suroviny:

  • 100 g čerstvých kopřivových listů
  • 20 g kopřivových semen
  • 1 l červeného vína
  • 1 lžička drceného pepře
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 300 ml koňaku

Postup:

Víno na mírném plameni ohřejte a vsypte listy, semena kopřivy a pepř. Přikryjte, sundejte z plotýnky a nechte 8 hodin louhovat. Poté přeceďte a přidejte med a koňak. Nechte dalších 24 hodin odležet. Uchovávejte 8 dní v ledničce a užívejte umírněně. Víno má údajně mírné afrodiziakální účinky.

Kopřivová tinktura

Suroviny:

  • 150 g kořene kopřivy
  • 1 l čistého alkoholu (30 až 40 %)

Postup:

Kořen důkladně očistěte kartáčem a nakrájejte na drobno. Vložte jej do lahve až po hrdlo a zalijte alkoholem. Nechte stát 14 dní na teplém místě. Takto lze vyrobit tinkturu z nati nebo semen (stejné poměry).

Kopřivový sirup

Suroviny:

  • 250 g čerstvé kopřivové nati
  • ½ l studené vody
  • 500 g medu

Postup:

Čerstvou nať nasekejte a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte cca 5 minut na mírném plameni. Poté dejte stranou, přikryjte a nechte louhovat 24 hodin. Druhý den slijte, nať ještě vymačkejte a do výluhu vmíchejte med. Uložte do sklenice. 

Užívejte 1 lžící denně na posílení imunitního systému nebo při potížích se zvětšenou prostatou. Délka kúry maximálně 3 týdny.

Kopřivová polévka se slaninou

Suroviny:

  • mísa kopřivových listů
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce mouky
  • 50 g slaniny
  • 1,25 I vývaru
  • sůl, pepř
  • 1 sklenka smetany
  • strouhaný sýr na posypání

Postup: 

Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na oleji. Zasypte ji moukou a připravte jíšku. Zalijte vývarem a povařte. Vsypte omyté a pokrájené listy kopřivy a vařte dalších 10 minut. Poté vlijte smetanu, osolte a opepřete. Posypte strouhaným sýrem a podávejte.

Závěrečné shrnutí: Kopřiva je léčivá, hlídejte si však množství i délku kúry

  • Jde o jednu z nejznámějších lokálních bylin, které mají poměrně silné účinky. Pokud ji užíváte jako léčivý přírodní prostředek, dbejte na doporučené dávkování, nepřekračujte ho. 
  • Jako potravinu ji však můžete užívat dle libosti. Z listů a natí si můžete připravit zdravou kopřivovou polévku, dušený špenát, nádivku nebo ji přidat do těsta na slané palačinky, omelety a koláče
  • Tělu doplní spoustu cenných látek, které podpoří celkové zdraví, posílí imunitní systém a poradí si i s některými zdravotními neduhy.
reklama
Popis

Udělejte první krok pro lepší zažívání ještě dnes. Máme pro vás řešení

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy jako ho upravit, abyste se po jídle cítili lépe
  • Doporučení, co dělat pro lepší zažívání
  • Návrh dalšího postupu pro zmírnění špatného zažívání (pálení žáhy, reflux, nadýmání, bolest žaludku, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít