Jídelníček pro podporu tvorby bílých i červených krvinek: 2. díl

Nenápadné příznaky mohou značit poruchu tvorby bílých nebo červených krvinek. Vnímejte signály svého těla a pomozte mu v léčbě správným jídelníčkem.

Hlavní příznaky poruchy krvetvorby

Porucha krvetvorby se zpočátku projevuje hlavně vysokou únavou. Přidat se mohou také závratě, bolesti hlavy, dušnost, potíže s trávením, bolesti břicha, svalů či kloubů, bledost nebo kožní vyrážky.

Podle magazínu Healthline se příznaky liší v závislosti na typu poruchy krevních buněk. U problémů s červenými krvinkami se jedná hlavně o únavu, dušnost, nesoustředěnost, svalovou slabost a rychlý tep. Bílé krvinky dávají najevo své potíže únavou, nevysvětlitelným úbytkem na váze, infekcemi, malátností a pocity neklidu.

Potraviny pro podporu krvetvorby

  • celozrnné obiloviny
  • čočka
  • červené zelí
  • červená řepa
  • křen
  • zelená listová zelenina
  • mrkev
  • petrželová nať
  • sušené švestky a meruňky
  • borůvky
  • maliny
  • ostružiny
  • jeřabiny
  • pšeničné klíčky

Vyzkoušejte babské rady na chudokrevnost

Kopřiva

Na jaře vám s chudokrevností pomohou listy mladé kopřivy. Nasekejte je nadrobno a uvařte si z nich čaj nebo je přidejte do salátu či polévky.

Pažitka

Bylinka obsahuje velké množství železa, které má blahodárný vliv na tvorbu červených krvinek. Přidejte ji do salátu nebo s ní posypte celozrnný chléb.

Přeslička

Z mladých výhonků přesličky rolní připravíte výtečný salát. Zkusit ji ale můžete i ve formě čaje. 2 čajové lžičky přesličky vařte pár minut ve 250 ml vody na mírném ohni a poté nechte 10 minut louhovat. Pijte 3× denně 4 týdny. Pak si udělejte měsíční pauzu a v kúře pokračujte zase další měsíc.

Med

Podle babských rad vám pomůže jíst 2× denně po dobu jednoho měsíce 1 čajovou lžičku medu s pylem. Nezalévejte ho horkou vodou. Zničila by cenné látky. Med přidejte třeba do sklenice mléka a vypijte ho před spaním.

Pondělí

Snídaně: Celozrnné vafle s borůvkami a javorovým sirupem

Svačina: Jablko se lžičkou mandlového másla

Oběd: Hovězí nudličky s paprikou, pak choi, bambusovými výhonky a celozrnnou rýží

Svačina: Rajčata s mozzarellou a octem balsamico

Večeře: Čočkový kořeněný dhal

TIP: Dhal představuje například podle blogerky Kamu jedno z nejvýživnějších jídel na světě. Základ tvoří mrkev, celer, cibule + třeba luštěnina. Ta ale není nutná.  Hlavní je směs výborného koření, česnek, zázvor, kurkuma a garam masala.

Úterý

Snídaně: Pohanková kaše se sušenými meruňkami a vlašskými ořechy

Svačina: Čerstvá šťáva z jablka a pomeranče

Oběd: Dušené vepřové maso s bramborem a mrkví

Svačina: Tapiokový pudink s malinami

Večeře: Celozrnný chléb s vejci vařenými natvrdo a pšeničnými klíčky, salát

Středa

Snídaně: Domácí oříškové müsli s rozinkami a banánem

Svačina: Bílý jogurt s mandarinkou

Oběd: Kuskus s krůtím masem a hráškem

Svačina: Kedlubnové a mrkvové špalíčky s tvarohovým dipem

Večeře: Marocká omeleta bez vajec

Čtvrtek

Snídaně: Ovesná kaše s čerstvým ovocem

Svačina: Kefír, hrst ořechů

Oběd: Zapečené celozrnné těstoviny s treskou a kořenovou zeleninou

Svačina: Nektarinka

Večeře: Špenátová polévka s uzeným lososem

Pátek

Snídaně: Jáhlová kaše se sušenými švestkami a pekanovými ořechy

Svačina: Hruška s kostičkou hořké čokolády

Oběd: Grilovaný pstruh s avokádovo-mangovou salsou

Svačina: Tvaroh s medem a malinami

Večeře: Řepné burgery s quinoou

Sobota

Snídaně: Proteinové lívance z banánu a vajec, banán a javorový sirup

Svačina: Chia pudink s ostružinami

Oběd: Krůtí stehna na medu s bramborovou kaší

Svačina: Ananasová šťáva

Večeře: Boršč

Neděle

Snídaně: Palačinky z pohankové mouky plněné nastrouhaným jablkem a skořicí

Svačina: Hrst sušeného ovoce a oříšků

Oběd: Hovězí steak s grilovanou zeleninou

Svačina: Sójový jogurt s grapefruitem

Večeře: Celozrnná špaldová bagetka s hummusem a zelným salátkem

Přejeme dobrou chuť 🙂

TIP: Chutnalo? Zkuste i 1. díl jídelníčku pro podporu krvetvorby.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.