Chcete si pochutnat na opravdu čerstvém a kvalitním jogurtu? Připravte si ho doma sami. Není to nic těžkého!
Pravidelnou konzumací jogurtu doplníme do těla hodnotné bílkoviny, řadu vitaminů rozpustných v tucích a v neposlední řadě také hodné bakterie, které napomáhají udržovat naše střeva i celkové zdraví v dobré kondici.
Pozor na nekvalitní kupované jogurty
Samozřejmě je důležité i to, jaký jogurt si ke konzumaci vybereme. Mezi nabízeným sortimentem v obchodech je totiž snadné se ztratit. Do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří jogurty se zbytečnými cukry, tuky, konzervačními látkami a barvivy.
Opravdu zdravý jogurt musí mít cca 10 milionů probiotických bakterií, a to i na konci doby trvanlivosti.
Zdravé jogurty mají mít ve 100 gramech:
- Méně než 5 gramů cukru
- Méně než 100 mg sodíku
- Méně než 1,4 g nasycených mastných kyselin (SAFA)
- Maximálně 0,1 gramu trans mastných kyselin
Chcete mít jistotu, že jíte opravdu kvalitní a čerstvý jogurt? Připravte si ho doma!
Doporučujeme
Vyrobte si domácí jogurt sami
Ty nejlepší druhy se vyrábějí pouze z mléka a jogurtové kultury. Nám se pro domácí přípravu nejlépe osvědčil tento postup:
Potřebujeme:
- Cca 1 litr čerstvého mléka
- Pár lžic čerstvého, kvalitního jogurtu se živými kulturami (například Hollandia, Jihočeský ve skleničce…)
- Větší hrnec
- Zavařovací sklenice
- Mísu se studenou vodou
- Potravinářský teploměr
- Metličku
Postup:
Varování: I když to bude svádět, nástroje v průběhu za žádných okolností neolizujte! Narušili byste celý proces „jogurtování“.
- Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu.
- Nechejte cca 5 minut probublávat a poté vypněte.
- Do velké mísy se studenou vodou vložte hrnec s mlékem, které co nejrychleji zchlaďte na cca 40 stupňů a promíchávejte metličkou.
- Pokud nemáte k dispozici teploměr, stačí využít malíček a vlastní smysly. Když vydržíte s malíčkem v teplém mléce napočítat do 5, pravděpodobně se blížíte ideální teplotě. Teplota by však neměla být zase příliš nízká, hodné bakterie by se nám pak správně nenamnožily.
- Sklenice pořádně vyčistěte a dejte na pár minut do mikrovlnné trouby, aby se zahřály.
- Do každé zavařovací sklenice dejte 2 lžíce čerstvého jogurtu s živými kulturami, přilijte trochu mléka a pořádně zamíchejte.
- Potom mléko dolijte až po okraj, znovu zamíchejte a sklenice uzavřete.
- Zabalte je do deky, aby si udržely stálou teplotu a dejte na místo, kde s nimi nebude nikdo manipulovat.
- Po cca 4 až 6 hodinách je jogurt hotový! Otevřete sklenici, setřete z povrchu vrstvu syrovátky, nechejte jogurt vychladnout a dejte do chladničky.
Domácí jogurt spotřebujte nejlépe do 3 dnů.
Čím jogurt dochutit?
Možností je spousta. Našimi favority jsou:
- Nakrájené jablko/hruška s vlašskými ořechy a špetkou skořice
- Domácí müsli s javorovým sirupem + čerstvé borůvky
- Broskve/Nektarinky/Banány + chia semínka
TIP: Vyzkoušejte jogurt také naslano! Třeba s nastrouhanou okurkou chia semínky.