BezHladovění.cz

Jak na domácí jogurt bez jogurtovače?

Chcete si pochutnat na opravdu čerstvém a kvalitním jogurtu? Připravte si ho doma sami. Není to nic těžkého!

Pravidelnou konzumací jogurtu doplníme do těla hodnotné bílkoviny, řadu vitaminů rozpustných v tucích a v neposlední řadě také hodné bakterie, které napomáhají udržovat naše střeva i celkové zdraví v dobré kondici.

Pozor na nekvalitní kupované jogurty

Samozřejmě je důležité i to, jaký jogurt si ke konzumaci vybereme. Mezi nabízeným sortimentem v obchodech je totiž snadné se ztratit. Do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří jogurty se zbytečnými cukry, tuky, konzervačními látkami a barvivy.

Opravdu zdravý jogurt musí mít cca 10 milionů probiotických bakterií, a to i na konci doby trvanlivosti.

nekvalitni-kupovane-jogurty

Zdravé jogurty mají mít ve 100 gramech:

  • Méně než 5 gramů cukru
  • Méně než 100 mg sodíku
  • Méně než 1,4 g nasycených mastných kyselin (SAFA)
  • Maximálně 0,1 gramu trans mastných kyselin

Chcete mít jistotu, že jíte opravdu kvalitní a čerstvý jogurt? Připravte si ho doma!

Vyrobte si domácí jogurt sami

Ty nejlepší druhy se vyrábějí pouze z mléka a jogurtové kultury. Nám se pro domácí přípravu nejlépe osvědčil tento postup:

Potřebujeme:

  • Cca 1 litr čerstvého mléka
  • Pár lžic čerstvého, kvalitního jogurtu se živými kulturami (například Hollandia, Jihočeský ve skleničce…)
  • Větší hrnec
  • Zavařovací sklenice
  • Mísu se studenou vodou
  • Potravinářský teploměr
  • Metličku

vyroba-jogurtu

Postup:

Varování: I když to bude svádět, nástroje v průběhu za žádných okolností neolizujte! Narušili byste celý proces „jogurtování“.

  1. Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu.
  2. Nechejte cca 5 minut probublávat a poté vypněte.
  3. Do velké mísy se studenou vodou vložte hrnec s mlékem, které co nejrychleji zchlaďte na cca 40 stupňů a promíchávejte metličkou.
  4. Pokud nemáte k dispozici teploměr, stačí využít malíček a vlastní smysly. Když vydržíte s malíčkem v teplém mléce napočítat do 5, pravděpodobně se blížíte ideální teplotě. Teplota by však neměla být zase příliš nízká, hodné bakterie by se nám pak správně nenamnožily.
  5. Sklenice pořádně vyčistěte a dejte na pár minut do mikrovlnné trouby, aby se zahřály.
  6. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 lžíce čerstvého jogurtu s živými kulturami, přilijte trochu mléka a pořádně zamíchejte.
  7. Potom mléko dolijte až po okraj, znovu zamíchejte a sklenice uzavřete.
  8. Zabalte je do deky, aby si udržely stálou teplotu a dejte na místo, kde s nimi nebude nikdo manipulovat.
  9. Po cca 4 až 6 hodinách je jogurt hotový! Otevřete sklenici, setřete z povrchu vrstvu syrovátky, nechejte jogurt vychladnout a dejte do chladničky.

Domácí jogurt spotřebujte nejlépe do 3 dnů.

Čím jogurt dochutit?

Možností je spousta. Našimi favority jsou:

TIP: Vyzkoušejte jogurt také naslano! Třeba s nastrouhanou okurkou s chia semínky.

Jak na domácí jogurt bez jogurtovače?
5 (100%) 2 hlasů

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.