BezHladovění.cz

Připravte si doma ta nejlepší rostlinná „mléka“

Zdá se vám klasické kravské mléko příliš těžké a kupované alternativy zbytečně drahé? Nám také! Vyrobit si vlastní rostlinné nápoje je přitom otázkou chvilky. Naučíme vás, jak na to.

Výhody domácího rostlinného „mléka“

  • Je opravdu čerstvé. Zachovává si tak všechny vitamíny, minerály a naprostou většinu enzymů, které by průmyslovou úpravu nepřežily.
  • Mohou si na nich pochutnat i alergici na laktózu nebo mléčnou bílkovinu.
  • Ocení je vegetariáni, vegani i vyznavači čerstvé RAW stravy.
  • A v neposlední řadě – božsky chutná! A to jen tak, nebo jako základ sladkostí všeho druhu.

3 + 1 tip, jak si domácí rostlinné nápoje vychutnat

  1. Jako základ RAW dezertů.
  2. Do chia pudinků, koktejlů a smoothies.
  3. K zahuštění kaší a polévek – jen pozor, nepřehřívat!

Tip navíc: Nevyhazuje drť, která po mixování zbyde. Výborně se hodí zapékání domácího müsli – stačí zalít mlékem domácí vločky, přidat oblíbený sirup nebo ovoce a dát na 10–12 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů.

Lahodný nápoj umixujete skoro z každé rostliny

Nebojte se experimentovat a zkoušejte. Každý máme jiné chutě. Osvědčená rostlinná mléka se vyrábí z těchto surovin:

  • Ořechy: Kokos, mandle, kešu, lískové oříšky, makadamové ořechy, para ořechy, pekanové ořechy, pistácie
  • Luštěniny: Sója
  • Obiloviny: Oves, rýže, quinoa, pohanka, špalda
  • Semínka: Mák, sezam, slunečnice, chia

Postup je velmi jednoduchý

  1. Zvolenou surovinu smíchejte s vodou v poměru asi 1:8.
  2. Pokud děláte mléko z oříšků, semínek nebo sóji, nechte je ve vodě klidně stát už přes noc.
  3. Poté na plné obrátky rozmixujte do hladka.
  4. Nakonec přeceďte přes plátno, utěrku nebo sítko.
  5. Poměr u vody u konkrétní suroviny je třeba „vychytat“, proto vám níže přinášíme i prověřené recepty.

Nejoblíbenější domácí „mléka“ podle naší redakce

Název mléko je logicky trochu nepřesný. I když se u těchto nápojů nejedná o produkt mléčných žláz žádného savce, mají podobnou barvu i využití. Navíc neobsahují cholesterol!

Makové mléko

100 g máku obsahuje skoro dvojnásobek denní doporučené dávky vápníku. Nápoj chrání před osteoporózou, napomáhá vývinu dětí, brání překyselení organismu a bojuje proti vysokému cholesterolu. Obsahuje také sodík, draslík, fosfor, hořčík nebo zinek.

Potřebujeme:

  • 100 g máku
  • 800 ml vody

Postup:

  1. Mák propláchněte a na noc namočte do odměřeného množství vody.
  2. Přelijte do mixéru a na vysoké otáčky 3 minuty mixujte.
  3. Nechte 5 minut odstát a domixujte dohladka.
  4. Přeceďte přes plátýnko nebo sítko.

Mandlové mléko

Také mandlový nápoj neutralizuje vnitřní prostředí, a pomáhá tak proti překyselení. Tyto účinky a jejich vliv na prevenci civilizačních chorob sice zatím vědci neprokázali, jisté však zůstává, že je mandlové „mléko“ zdravé. Tolik minerálů od vápníku až po hořčík v jedné skleničce jen tak nenajdete!

Potřebujeme:

  • 80 g neloupaných mandlí
  • 800 ml vody

Postup:

  1. Mandle oloupeme a necháme proschnout.
  2. Namočíme je do odměřené odstáté vody nejméně na 3 hodiny.
  3. Pomixujeme asi 3 minuty na nejvyšší otáčky.
  4. Necháme chvíli odpočinout a znovu mixujeme dohladka.
  5. 2× přecedíme přes plátýnko nebo sítko.
mandlové mléko

Ovesné mléko

Nápoje z výživných obilovin oceníte, pokud sportujete nebo se chcete dostat do formy. Oves také podporuje mozkovou činnost a nervovou soustavu obecně.

„Nakopává“ také líný metabolismus, což se hodí, chcete-li nějaké to kilo zhubnout. Je nabité vitamíny B a E i minerály jako hořčík, selen, měď nebo železo. Navíc vyjde bezkonkurenčně nejlevněji ze všech domácích mlék!

Potřebujeme:

  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 800 ml vody

Postup:

  1. Pokud nemáme jemné vločky, nejprve je na sucho lehce pomeleme.
  2. Zalijeme vodou a necháme asi 1 hodinu stát.
  3. Nyní na plné obrátky rozmixujeme do hladka.
  4. Necháme chvíli odstát a přecedíme.
ovesné mléko

Domácí mléka uchovávejte v lednici a spotřebujte je co nejdříve. Podle chuti je můžete ovonět vanilkou, skořicí, kakaem nebo hřebíčkem a vždy budou naprosto skvělá.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Share via
Send this to a friend