BezHladovění.cz

Připravte si doma ta nejlepší rostlinná „mléka“

Zdá se vám klasické kravské mléko příliš těžké a kupované alternativy zbytečně drahé? Nám také! Vyrobit si vlastní rostlinné nápoje je přitom otázkou chvilky. Naučíme vás, jak na to.

Výhody domácího rostlinného „mléka“

  • Je opravdu čerstvé. Zachovává si tak všechny vitamíny, minerály a naprostou většinu enzymů, které by průmyslovou úpravu nepřežily.
  • Mohou si na nich pochutnat i alergici na laktózu nebo mléčnou bílkovinu.
  • Ocení je vegetariáni, vegani i vyznavači čerstvé RAW stravy.
  • A v neposlední řadě – božsky chutná! A to jen tak, nebo jako základ sladkostí všeho druhu.

3 + 1 tip, jak si domácí rostlinné nápoje vychutnat

  1. Jako základ RAW dezertů.
  2. Do chia pudinků, koktejlů a smoothies.
  3. K zahuštění kaší a polévek – jen pozor, nepřehřívat!

Tip navíc: Nevyhazuje drť, která po mixování zbyde. Výborně se hodí zapékání domácího müsli – stačí zalít mlékem domácí vločky, přidat oblíbený sirup nebo ovoce a dát na 10–12 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů.

Lahodný nápoj umixujete skoro z každé rostliny

Nebojte se experimentovat a zkoušejte. Každý máme jiné chutě. Osvědčená rostlinná mléka se vyrábí z těchto surovin:

  • Ořechy: Kokos, mandle, kešu, lískové oříšky, makadamové ořechy, para ořechy, pekanové ořechy, pistácie
  • Luštěniny: Sója
  • Obiloviny: Oves, rýže, quinoa, pohanka, špalda
  • Semínka: Mák, sezam, slunečnice, chia

Postup je velmi jednoduchý

  1. Zvolenou surovinu smíchejte s vodou v poměru asi 1:8.
  2. Pokud děláte mléko z oříšků, semínek nebo sóji, nechte je ve vodě klidně stát už přes noc.
  3. Poté na plné obrátky rozmixujte do hladka.
  4. Nakonec přeceďte přes plátno, utěrku nebo sítko.
  5. Poměr u vody u konkrétní suroviny je třeba „vychytat“, proto vám níže přinášíme i prověřené recepty.

rostlinné mléko

Nejoblíbenější domácí „mléka“ podle naší redakce

Název mléko je logicky trochu nepřesný. I když se u těchto nápojů nejedná o produkt mléčných žláz žádného savce, mají podobnou barvu i využití. Navíc neobsahují cholesterol!

Makové mléko

100 g máku obsahuje skoro dvojnásobek denní doporučené dávky vápníku. Nápoj chrání před osteoporózou, napomáhá vývinu dětí, brání překyselení organismu a bojuje proti vysokému cholesterolu. Obsahuje také sodík, draslík, fosfor, hořčík nebo zinek.

Potřebujeme:

  • 100 g máku
  • 800 ml vody

Postup:

  1. Mák propláchněte a na noc namočte do odměřeného množství vody.
  2. Přelijte do mixéru a na vysoké otáčky 3 minuty mixujte.
  3. Nechte 5 minut odstát a domixujte dohladka.
  4. Přeceďte přes plátýnko nebo sítko.

makové mléko

Mandlové mléko

Také mandlový nápoj neutralizuje vnitřní prostředí, a pomáhá tak proti překyselení. Tyto účinky a jejich vliv na prevenci civilizačních chorob sice zatím vědci neprokázali, jisté však zůstává, že je mandlové „mléko“ zdravé. Tolik minerálů od vápníku až po hořčík v jedné skleničce jen tak nenajdete!

Potřebujeme:

  • 80 g neloupaných mandlí
  • 800 ml vody

Postup:

  1. Mandle oloupeme a necháme proschnout.
  2. Namočíme je do odměřené odstáté vody nejméně na 3 hodiny.
  3. Pomixujeme asi 3 minuty na nejvyšší otáčky.
  4. Necháme chvíli odpočinout a znovu mixujeme dohladka.
  5. 2× přecedíme přes plátýnko nebo sítko.

mandlové mléko

Ovesné mléko

Nápoje z výživných obilovin oceníte, pokud sportujete nebo se chcete dostat do formy. Oves také podporuje mozkovou činnost a nervovou soustavu obecně. „Nakopává“ také líný metabolismus, což se hodí, chcete-li nějaké to kilo zhubnout. Je nabité vitamíny B a E i minerály jako hořčík, selen, měď nebo železo. Navíc vyjde bezkonkurenčně nejlevněji ze všech domácích mlék!

Potřebujeme:

  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 800 ml vody

Postup:

  1. Pokud nemáme jemné vločky, nejprve je na sucho lehce pomeleme.
  2. Zalijeme vodou a necháme asi 1 hodinu stát.
  3. Nyní na plné obrátky rozmixujeme do hladka.
  4. Necháme chvíli odstát a přecedíme.

ovesné mléko

Domácí mléka uchovávejte v lednici a spotřebujte je co nejdříve. Podle chuti je můžete ovonět vanilkou, skořicí, kakaem nebo hřebíčkem a vždy budou naprosto skvělá.

Jak se vám článek líbí?

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.