Zdá se vám klasické kravské mléko příliš těžké a kupované alternativy zbytečně drahé? Nám také! Vyrobit si vlastní rostlinné nápoje je přitom otázkou chvilky. Naučíme vás, jak na to.
Výhody domácího rostlinného „mléka“
- Je opravdu čerstvé. Zachovává si tak všechny vitamíny, minerály a naprostou většinu enzymů, které by průmyslovou úpravu nepřežily.
- Mohou si na nich pochutnat i alergici na laktózu nebo mléčnou bílkovinu.
- Ocení je vegetariáni, vegani i vyznavači čerstvé RAW stravy.
- A v neposlední řadě – božsky chutná! A to jen tak, nebo jako základ sladkostí všeho druhu.
3 + 1 tip, jak si domácí rostlinné nápoje vychutnat
- Jako základ RAW dezertů.
- Do chia pudinků, koktejlů a smoothies.
- K zahuštění kaší a polévek – jen pozor, nepřehřívat!
Tip navíc: Nevyhazuje drť, která po mixování zbyde. Výborně se hodí zapékání domácího müsli – stačí zalít mlékem domácí vločky, přidat oblíbený sirup nebo ovoce a dát na 10–12 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů.
Lahodný nápoj umixujete skoro z každé rostliny
Nebojte se experimentovat a zkoušejte. Každý máme jiné chutě. Osvědčená rostlinná mléka se vyrábí z těchto surovin:
- Ořechy: Kokos, mandle, kešu, lískové oříšky, makadamové ořechy, para ořechy, pekanové ořechy, pistácie
- Luštěniny: Sója
- Obiloviny: Oves, rýže, quinoa, pohanka, špalda
- Semínka: Mák, sezam, slunečnice, chia
Postup je velmi jednoduchý
- Zvolenou surovinu smíchejte s vodou v poměru asi 1:8.
- Pokud děláte mléko z oříšků, semínek nebo sóji, nechte je ve vodě klidně stát už přes noc.
- Poté na plné obrátky rozmixujte do hladka.
- Nakonec přeceďte přes plátno, utěrku nebo sítko.
- Poměr u vody u konkrétní suroviny je třeba „vychytat“, proto vám níže přinášíme i prověřené recepty.
Nejoblíbenější domácí „mléka“ podle naší redakce
Název mléko je logicky trochu nepřesný. I když se u těchto nápojů nejedná o produkt mléčných žláz žádného savce, mají podobnou barvu i využití. Navíc neobsahují cholesterol!
Makové mléko
100 g máku obsahuje skoro dvojnásobek denní doporučené dávky vápníku. Nápoj chrání před osteoporózou, napomáhá vývinu dětí, brání překyselení organismu a bojuje proti vysokému cholesterolu. Obsahuje také sodík, draslík, fosfor, hořčík nebo zinek.
Potřebujeme:
- 100 g máku
- 800 ml vody
Postup:
- Mák propláchněte a na noc namočte do odměřeného množství vody.
- Přelijte do mixéru a na vysoké otáčky 3 minuty mixujte.
- Nechte 5 minut odstát a domixujte dohladka.
- Přeceďte přes plátýnko nebo sítko.
Mandlové mléko
Také mandlový nápoj neutralizuje vnitřní prostředí, a pomáhá tak proti překyselení. Tyto účinky a jejich vliv na prevenci civilizačních chorob sice zatím vědci neprokázali, jisté však zůstává, že je mandlové „mléko“ zdravé. Tolik minerálů od vápníku až po hořčík v jedné skleničce jen tak nenajdete!
Potřebujeme:
- 80 g neloupaných mandlí
- 800 ml vody
Postup:
- Mandle oloupeme a necháme proschnout.
- Namočíme je do odměřené odstáté vody nejméně na 3 hodiny.
- Pomixujeme asi 3 minuty na nejvyšší otáčky.
- Necháme chvíli odpočinout a znovu mixujeme dohladka.
- 2× přecedíme přes plátýnko nebo sítko.
Ovesné mléko
Nápoje z výživných obilovin oceníte, pokud sportujete nebo se chcete dostat do formy. Oves také podporuje mozkovou činnost a nervovou soustavu obecně.
„Nakopává“ také líný metabolismus, což se hodí, chcete-li nějaké to kilo zhubnout. Je nabité vitamíny B a E i minerály jako hořčík, selen, měď nebo železo. Navíc vyjde bezkonkurenčně nejlevněji ze všech domácích mlék!
Potřebujeme:
- 50 g jemných ovesných vloček
- 800 ml vody
Postup:
- Pokud nemáme jemné vločky, nejprve je na sucho lehce pomeleme.
- Zalijeme vodou a necháme asi 1 hodinu stát.
- Nyní na plné obrátky rozmixujeme do hladka.
- Necháme chvíli odstát a přecedíme.
Domácí mléka uchovávejte v lednici a spotřebujte je co nejdříve. Podle chuti je můžete ovonět vanilkou, skořicí, kakaem nebo hřebíčkem a vždy budou naprosto skvělá.