Lesní ovoce patří k nejvhodnějšímu při hubnutí. A stejně tak i u nás méně známá příbuzná – moruše. A že toho umí! Zmírňuje chutě na sladké, čistí tělo a dodává rychlou energii.
Obsah článku:
Vynechávat ovoce při hubnutí? Zapomeňte na tento mýtus
Dávno neplatí, že se ovoce musí při redukčním režimu z jídelníčku vynechávat. Je jen důležité dbát na to, jaký druh ovoce si vybíráme, kdy ho konzumujeme a také si hlídat množství.
TIP: Ovoce se všeobecně doporučuje spíše dopoledne a denně bychom neměli sníst více než dva kousky (cca 250 g).
Existují však i takové druhy ovoce, u kterých se nemusíme příliš bát ani při dietě, jelikož obsahují minimální množství kalorií. Mezi ně patří třeba lesní ovoce nebo právě moruše.
Seznamte se: Moruše, ostružina z východu
Méně známý druh ovoce, jež se skvěle hodí do zdravého redukčního jídelníčku. Jde o plod morušovníku pocházející z Asie. Známe několik různě barevných plodů – nejčastěji se setkáváme s bílou, červenou nebo černou. Tvarově se nejvíce podobá ostružinám.
Příjemné účinky moruše:
- Podporuje trávení.
- Funguje jako silný antioxidant.
- Dodává rychlou energii.
- Odbourává stres, zklidňuje spánek, bojuje proti bolestem hlavy.
- Posiluje imunitu a čistí tělo.
- Jde o výborné přírodní sladidlo.
Složení moruše ve 100 gramech sušených plodů
Energie: | 1 404 kJ |
Kalorie: | 335,56 kcal |
Bílkoviny: | 10,6 gramů |
Sacharidy: – z toho cukry |
59,8 gramů – 59,8 gramů |
Tuky: | 2,9 gramů |
Vláknina: | 12,6 gramů |
Vápník: | 195 miligramů |
Výhody pro hubnutí: Minimum kalorií i moranolin proti chuti na sladké
Moruše v sobě kromě minima kalorií skrývá i další překvapení, které ocení každý příznivec zdravého životního stylu.
- Pyšní se látkou zvanou moranolin. Ta zpomaluje vstřebávání sacharidů, což ocení zejména ti, kteří si chtějí déle udržet pocit sytosti a vyhnout se chutím na sladké.
- Patří k výborným zdrojům vlákniny. Upravuje zažívání a podporuje pocit sytosti.
TIP: Vlákniny bychom měli co nejvíce přijímat právě z přirozených zdrojů – zeleniny a ovoce.
Spektrum dalších příznivě působících látek
Za zmínku stojí i velké množství vitaminu C, významného antioxidantu, který napomáhá udržovat imunitní systém v dobré kondici. Toto ovoce je bohaté i na řadu minerálních látek, třeba železo a vápník.
Obsahuje i vysoce ceněný resveratrol, který se jinak nachází třeba v červeném vínu a má vysoce antioxidační účinky. Resveratrol chrání srdce a preventivně bojuje proti rakovině.
Chuť moruše a využití v kuchyni
Chuť moruše je od sladké medové až po mírně nakyslou. Záleží na druhu a stupni vyzrání. Obecně vzato čím kyselejší plody, tím nižší obsah cukru a tím vhodnější jsou i při dietě.
V Čechách málokdy narazíme na čerstvé plody. Setkáme se spíše s těmito formami:
- Sušená moruše: Skvělá jen tak, do snídaňových kaší, suchých směsí, smoothies i salátů.
- Marmelády a kompoty: Nejsou tak sladké jako jiné druhy. Vychutnáte si je nejen na sladko, ale i jako přílohu k masu nebo v omáčkách.
- Kvašené víno: Výborný ovocný nápoj pro dospělé. Chuťově sladký i natrpklý, záleží na druhu a místě sběru.
- Sirupy: Dobré sladidlo do dezertů i domácích limonád.
A to nejlepší na konec: Moruši – v přiměřeném množství – mohou i diabetici, osoby s bezlepkovou dietou, vegani, vegetariáni nebo příznivci RAW food stylu. Zkuste ji také!