Sirup z agáve: Přírodní sladidlo vhodné nejen pro diabetiky + recepty

Škodlivé účinky cukru jsou všeobecně známé. Jenomže člověk sladké miluje a je pro něho snadnější cukr omezit a nahradit něčím alespoň trochu zdravějším než jej úplně vyřadit. Oblíbená jsou umělá i přírodní sladidla jako například sirup z agáve. Co byste o agávovém sirupu měli znát?

Agáve budete pravděpodobně znát primárně díky alkoholickému nápoji tequila, který se z ní vyrábí. Tento zajímavý druh sukulentu má ale řadu využití v potravinářství i mimo něj. 

Co je agáve a odkud pochází

Agáve představuje rod sukulentních rostlin, které jsou příbuzné liliím. Nejedná se o kaktus, pozor na tuto častou a nesprávnou záměnu.

Přirozeně roste v zemích Ameriky, zejména v Mexiku. Uměle se pěstuje na místech s podobnými klimatickými podmínkami. V Evropě tyto podmínky splňuje například oblast Středomoří.

Využití agáve

Z agáve se vyrábí alkoholické nápoje tequila a mezcal. Nejběžnější druhy obsahují 38 až 40 % alkoholu. Z modrého druhu agáve se destiluje tequila, ze zelených druhů se vyrábí mezcal, který má jinou nakouřenou chuť. Kvašením šťávy z agáve se vyrábí též místní nápoj pulque. Ten se však nevyrábí průmyslově a pijí jej pouze místní indiáni.

Některé druhy se průmyslově zpracovávají. Z agáve sisalové se vyrábí textilní vlákno sisal, které se používá na šňůry, lana, koberce, ale i luxusní dámské klobouky a čelenky. 

VÍTE, ŽE tequilu nezačali vyrábět indiáni, ale až španělští kolonizátoři. Indiáni neznali proces destilace.

Agáve není kaktus, ale sukulent

Kaktusy jsou sice podskupinou sukulentů, konkrétně stonkových sukulentů, druh agáve však mezi ně nepatří. Pro růst agáve potřebuje hodně světla, v období růstu teplo, v zimě chlad a občas vydatnou zálivku. Získanou vodu jsou schopné ukládat do zásoby.

Ze šťávy agáve se vyrábí přírodní sirup a inulin 

Indiáni znají agáve tisíc let a z rostliny využívali primárně šťávu, která vytéká z listů. Měli pro ni všestranné využití. Vyrábí se přirozeně sladký agávový sirup, který se používá jako další přírodní sladidlo zhruba od 90. let minulého století. 

K výrobě sirupu se používají pouze rostliny staré 7 až 10 let. Tehdy obsah cukru dosahuje své vrcholné sladké chuti. Z dřeně listů se získává šťáva, která je poté čištěna a filtrována, až vznikne agávový sirup.

Podle zvoleného způsobu filtrace může mít hotový agávový sirup jinou barvu a chuť. Světlé sirupy mívají neutrální chuť a používají se tam, kde je třeba dodat sladkost bez vlivu na chuť pokrmu. Tmavě zbarvené sirupy se vyznačují intenzivnější karamelovou příchutí a hodí se k doslazení a dochucení ovesných kaší, raw dezertů, smoothies, palačinek, lívanců i ovocných salátů.

Agávovým sirupem můžete nahradit běžný cukr při oslazení čaje či kávy. Na rozdíl od běžně používané stévie se nemusíte obávat změny chuti nápoje. Nezapomeňte ale, že tento sirup je dvojnásobně sladší než med či cukr, a dle toho upravte množství. To je jeden z důvodů, proč se agávový sirup doporučuje i při redukčních dietách.

Můžete jej zakoupit v některých kamenných obchodech se zdravými a méně tradičními potravinami, nebo jej objednat na e-shopech se superpotravinami. Cena se pohybuje cca od 110 do 200 Kč za 350 ml.

agávový sirup
Postačí pár kapek a vaše jídlo bude mít sladkou chuť.

Inulin neboli rozpustná vláknina z agáve

Kromě šťávy se z agáve získává látka v podobě prášku známá pod názvem inulin. Svými vlastnostmi připomíná rozpustnou vlákninu.

Má podobně pozitivní účinky na trávení a funguje jako přírodní probiotikum. Podporuje správnou funkci střev, zlepšují proces trávení a odstraňují zažívací potíže. Zvyšují celkovou imunitu a z dlouhodobého hlediska fungují jako prevence celé řady chorob. 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jak se zbavit závislosti na cukru co nejdřív?
Inulinový prášek lze podobně jako sirup použít k dochucování. Výtečně ochutí nápoje, kefíry i jogurty a používá se při pečení zdravějších dezertů.

Agávový sirup, jeho složení a zdravotní přínosy a rizika

Agávový sirup obsahuje zejména jednoduché sacharidy. To znamená vysokou energetickou hodnotu. Stejně jako u běžného cukru a sladidel obecně záleží na používaném množství. 

Na rozdíl od bílého cukru ale obsahuje některé důležité vitaminy: konkrétně vitamin B2 (riboflavin), vitamin B6 (pyridoxin), kyselinu listovou (B9) a vitamin K.

Nutriční hodnoty sirupu z agáve (ve 100 ml):

100 ml 1 polévková lžíce
Energetická hodnota 315 kcal 60 kcal
Bílkoviny 0,6 g 0 g
Tuky 0,5 g 0 g
Vláknina 0,1 g 0 g
Sacharidy 75,8 g 16 g
z toho cukry 71,2 g 15,5 g

Zdroj: Kalorické tabulky a webmd.com

Potenciální přínosy agáve na zdraví

  • má nízký glykemický index a v rozumné míře funguje jako alternativa k bílému cukru
  • může zlepšit metabolismus, protože vitamin B6 hraje velkou roli při využití bílkovin a sacharidů
  • během těhotenství může pomoci zmírnit ranní nevolnosti a B9 je důležitý pro vývoj nervového systému dítěte a zmírňuje stavy depresí
  • vyšší hladina vitaminu K bývá spojována s nižším rizikem deprese
  • může prospět zdraví srdce, protože vitamin B6 napomáhá udržovat nízkou hladinu homocysteinu, který chrání před srdečními chorobami

Možná zdravotní rizika

To, že je agáve přírodní sladidlo, rozhodně neznamená, že jej můžete používat podle libosti bez hrozby jakýchkoliv následků na vaše zdraví či váhu. 

Agávový sirup obsahuje daleko více kalorií než bílý cukr a budete-li jej používat ve větším množství, může vést ke vzniku:

  • nadváhyobezity,
  • cukrovky typu II.,
  • zubních kazů,
  • srdečních chorob.
agávový sirup a zdravotní rizika
Řešíte často zubní kazy? Na vině mohou být i sladká jídla.

Sirup z agáve versus bílý cukr

Agávový sirup se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Jde o malou výhodu za předpokladu, že se řídíte seznamy potravin vhodnými na zdravé hubnutí. Tak jednoduché to ale není.

Cukr a sladkosti obecně většinou mívají vysoký glykemický index. To znamená, že způsobují výkyvy hladiny cukru v krvi. Vyplaví inzulin, málo zasytí a krátce po jejich konzumaci pocítíte hlad. 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zvýšená hladina cukru v krvi neznamená jen cukrovku

Za nízký glykemický index agávového sirupu může složení. Sirup obsahuje totiž ovocný cukr (fruktózu), která glukózový cyklus obchází. Fruktóza hladinu cukru v krvi sice nezvyšuje tak rychle jako bílý cukr, ale má daleko větší sladivost.

V malém množství se není čeho obávat. Nadměrná konzumace fruktózy avšak škodí stejně jako glukóza a může vést ke vzniku inzulinové rezistence a u citlivých jedinců až ke vzniku cukrovky II. typu.

Pamlsky z fruktózy se doporučují diabetikům, ale pouze v malých porcích. V podstatě není žádná opravdu diabetická potravina, kterou by diabetik mohl jíst podle chuti a v libovolném množství s výjimkou některých druhů zeleniny.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nutriční terapapeutka radí: Čím sladit při hubnutí?

Použití sirupu z agáve v kuchyni a tipy na recepty

Po chuťové stránce je agávový sirup jedinečný. Tmavý sirup má příjemně karamelovou chuť a zpestří moučníky, dezerty, ovesné kaše, müsli směsi, sušenky, marmelády, zmrzliny, pudinky nebo jej lze přidat do kynutých těst.

Aby v jídle vynikl, stačí několik kapek. Sladí dvojnásobně více než obyčejný cukr.

Báječný kuskus na sladko

Suroviny:

  • 100 g kuskusu
  • 25 g sušených meruněk
  • 100 g rozinek
  • 50 ml klasické nebo sójové smetany
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 25 g lískových ořechů
  • 25 g strouhaného kokosu
  • ½ lžičky skořice

Postup:

Připravte kuskus dle návodu. Meruňky s rozinkami zalijte vroucí vodou a nechte nabobtnat. Trvá to cca 10 minut. Poté meruňky nakrájejte na menší kousky. Hotový kuskus smíchejte s meruňkami, rozinkami, nasekanými lískovými ořechy, kokosem a skořicí. Smetanu smíchejte s agávovým sirupem a směsí přelijte kuskus.

Svačinkové datlové sušenky

Suroviny:

  • 75 g slunečnicových semínek
  • 25 g strouhaného kokosu
  • 25 g konopných semínek
  • 25 g chia semínek
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 25 g ovesných vloček
  • 100 g datlí
  • 50 g kokosového oleje
  • 25 g goji
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 25 g vypeckovaných měkkých datlí

Postup:

Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte nahrubo. Poté do směsi vmíchejte kakaové boby a přendejte na plech. Rovnoměrně rozprostřete a upěchujte, aby měla hladký povrch. Vložte do lednice a nechte ztuhnout aspoň 1 hodinu. Nakrájejte na menší díly a snězte do 5 dní.

použití agáve sirupu v kuchyni
Domácí sušenky oceníte na výletech i v práci jako lehkou svačinku.

Lahodný mandlový jáhelník

Suroviny:

  • 100 g jáhel
  • 125 ml mléka
  • 25 g rozinek 
  • 50 g brusinek 
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 50 g mletých mandlí
  • ½ lžíce perníkového koření
  • 25 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Postup:

Předehřejte troubu na 190°C. Jáhly uvařte dle návodu a uvařené jáhly smíchejte s ostatními ingrediencemi. Přendejte do vymazané a vysypané formy na koláč a pečte 45 až 50 minut. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout na mřížce a můžete podávat.

Snídaňová kaše s exotickým ovocem a agáve

Suroviny:

  • 1 kiwi
  • 1 kaki
  • 100 g jáhlových vloček
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 400 ml mléka 
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 2 lžíce drcených pistácií
  • 1 lžíce konopných semínek

Postup:

Oloupané kiwi a kaki nakrájejte na malé kousky. Jáhlové vločky a kokos vsypte do hrnce a zalijte mlékem. Přiveďte k varu a na mírném plameni a za stálého míchání vařte cca 3 až 4 minuty, dokud směs nezhoustne. Poté vmíchejte kokosový olej a oslaďte sirupem z agáve.

Rozdělte do misek, ozdobte ovocem a posypte drcenými pistáciemi a konopnými semínky.

Tipy na další přírodní sladidla

Závěrečné shrnutí: Agávový sirup ano, ale pouze v minimálním množství  

  • Nejlepší sladidlo je takové, které se používá střídmě. Agávový a další rostlinné sirupy jistě představují zpestření v kuchyni, ale neměly by se z nich dělat extra zdravé potraviny, které lze jíst v neomezeném množství.
  • Přírodní sladidla možná obsahují některé látky navíc, ale to v množství, v jakém jsou běžně konzumovány, nehraje významnou roli. Jejich častou konzumaci neospravedlňuje ani nižší glykemický index.
  • Používání agávového sirupu místo klasického cukru, pokud ho budete používat nadměrně, vás nezachrání. Zásadní je jakákoliv přírodní sladidla konzumovat minimálně a v souladu se zdravou životosprávou. Nejzdravější sladkostí je kousek ovoce. 
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.