Od června do září se lesní porosty a mýtiny modrají těmito zázračnými bobulemi. Mají snad tisíceré využití a už středověcí léčitelé znali jejich léčebnou sílu. A jak jste na tom vy?
Léčivé účinky borůvek
Právě modrému barvivu zvanému myrtilin vděčíme za řadu pozitivních účinků. Vychytává totiž v těle škodlivé volné radikály, a snižuje tak riziko civilizačních chorob. Borůvky jsou proto cca 2× efektivnějším antioxidantem než třeba jahody. Dále nám přinášejí například tyto výhody:
- Snižují krevní tlak, hladinu škodlivého cholesterolu a cukru v krvi.
- Napomáhají zdraví očí.
- Zpomalují stárnutí mozkových buněk i celého organismu.
- Používají se jako prevence i podpůrná léčba rakoviny.
- Díky dezinfekčním účinkům zklidňují sliznice úst, trávicího i močového ústrojí.
- Podporují imunitní a nervový systém.
Vliv na hubnutí a nežádoucí účinky
Borůvky obecně harmonizují a podporují trávení, zklidňují podrážděný žaludek i střeva. Ve 100 g mají zhruba 213 kJ, a řadí se tak mezi potraviny se středním glykemickým indexem. Podobně jako třeba maliny, broskve, nektarinky nebo hrozny.
Vědci na michiganské univerzitě nedávno testovali vliv borůvek na odbourávání tuku a odhalili zajímavý fakt: Už 1 hrst denně pomáhá redukci nebezpečných tukových polštářů v oblasti pasu! Nežádoucí účinky zatím prokázány nebyly, ve vyšší míře občas způsobují mírný průjem nebo naopak zácpu a ztmavení stolice, které ale neznamená žádný problém.
Využití plodů a listů v kuchyni
Čerstvé bobule sice nejlíp chutnají rovnou do pusy, ale pozor na znečištění lesní zvěří. Jistější je plody doma omýt a konzumovat třeba se zakysanou smetanou nebo mlékem. Mléčné produkty totiž podporují vstřebání aktivních látek. Vynikající jsou do ovesných kaší, jogurtů, chia pudinku, rozmixované na smoothie, do domácích limonád nebo zmrzlin.
Chcete-li si zahřešit, vsaďte na tradiční kynuté knedlíky nebo koláč s drobenkou podle našich babiček. Další možnosti najdete v našem článku 7 tipů, jak zpracovat borůvky.
Krom plodů můžete využít i listy, které mají podobné účinky. Nasušte si nejšťavnatější lístky z kraje léta a po zbytek roku si z nich připravujte lahodný čaj – stačí 2 lžičky na 1 hrnek vroucí vody.
Kdy a kam na borůvky
Probádejte lesy ve svém okolí a určitě dřív nebo později na nízké keříčkové porosty narazíte. Obecně na loukách a mýtinách, kam může více slunce, bývají borůvky větší a sladší než v hustších stromových porostech. Sbírejte vždy aspoň 300 metrů od silnice.
Sezóna v nížinách začíná a končí vždy o něco dříve – zhruba od 20. června do konce července. Ve výše položených oblastech nasbíráte borůvky zhruba od půlky července do září. Po projití prvním mrazem už plody nesbíráme.
Co když čerstvé dojdou?
Myslete na zbytek roku a plody si buď nasušte, nebo zamrazte. V obou případech se zachová skoro stejné množství vitamínů. Také využití je velmi podobné.
Naše další tipy jsou:
- Namletím sušeného ovoce se vyrábí borůvkový prášek, skvělý do pečení, nápojů i snídaňových směsí.
- Při hubnutí se doporučuje 100% borůvková šťáva. Stačí zhruba 15-40 ml denně, přidat do vody, nebo vypít jen tak.
Kanadské borůvky a jejich pěstování
Pěstovat tradiční borůvčí mimo les je takřka nemožné – je hodně citlivé na pH i složení půdy. Méně náročné je pěstování kanadské borůvky. Plody jsou větší, chuťově podobné, dužina obsahuje méně barviv.
Pořiďte raději 2 a více keříků různých odrůd, aby se mohly vzájemně opylovat. Zasaďte je alespoň 1 metr od sebe do směsi rašeliny se substrátem pro kyselo milné rostliny. Zhruba od dubna keříky přihnojujte a cca od půlky prázdnin se můžete těšit na první sklizeň.