reklama
970x90-vyprodej-koncicich-produktu-0919-cz-1569914732.jpg
BezHladovění.cz

Přírodní zdroje probiotik: Úleva od průjmů, zácpy i těhotenských nevolností

Probiotika naše tělo potřebuje pro správné trávení a silnou imunitu. Objevte jejich nejlepší přírodní zdroje.

8 důvodů, proč jíst přírodní probiotika

  1. Získáte více energie.
  2. Podpoříte imunitu a snížíte riziko nachlazení, chřipky a dalších nemocí.
  3. Zlepšíte své trávení i vstřebávání živin.
  4. Zbavíte se zápachu z úst.
  5. Snížíte riziko alergií a ekzému.
  6. Budete mít zdravější a krásnější pokožku.
  7. Ulevíte si od psychických potíží.
  8. Lépe zhubnete.
PŘEČTĚTE SI
Probiotika na střeva: Přizvěte k trávení hodné bakterie

Přírodní zdroje, nebo tabletky?

Obě formy mají něco do sebe. Tabletky zpravidla obsahují vysoké dávky prospěšných bakterií, takže jich můžete do těla dostat daleko více než pouhou stravou. Přírodní zdroje se však lépe vstřebávají a jsou tělu bližší. Jedná se o přirozený způsob dodávání hodných bakterií v kombinaci s dalšími cennými látkami, které organismus nijak nezatěžují.

Probiotika při trávicích potížích i v těhotenství

Potraviny s obsahem probiotik je vhodné konzumovat v případě zácpy, průjmu, syndromu dráždivého tračníku i při Crohnově chorobě. Vyplatí se také při kandidóze, zánětu močového měchýře, poruchách funkce jater, žlučníku a slinivky.

Odborníci je doporučují také v těhotenství, k úpravě činnosti zažívacího traktu u kojenců a malých dětí a také při diabetu.

Berete antibiotika? Chraňte svá střeva a sliznice

Jestliže vám lékař předepsal antibiotika, nasaďte probiotickou kúru už během braní léků a pokračujte ještě týden po jejich dobrání.

Nejlepší přírodní zdroje probiotik

1. Jogurt

Kvalitní jogurty obsahují množství živých kultur, nejčastěji typu Laktobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidus. V obchodech vybírejte zrající bílé jogurty bez přidaného cukru. Mohou být z kravského, ovčího nebo kozího mléka.

Kromě probiotik v dobrém jogurtu najdete i vápník, draslík, vitamin D a bílkoviny. Pokud se vyhýbáte živočišné stravě, dejte přednost sójovým či kokosovým zakysaným výrobkům. Přidejte do jogurtu i čerstvé ovoce, oříšky nebo med.

Recept na domácí jogurt

Půl litru plnotučného mléka nalijte do hrnce a zahřejte ho na 40–42 °C. Vmíchejte polévkovou lžíci živého bílého jogurtu a v jogurtovači nebo hrnci s teplou vodou nechte uzrát jogurt. Jestliže se vám podaří stále držet stejnou teplotu, jogurt budete mít hotový během pár hodin. Při nižší teplotě to bude trvat trochu déle. Jakmile jogurt ztuhne, dejte ho do lednice, kde vydrží několik dnů.

TIP: Objevte další fígle na přípravu nejlepšího domácího jogurtu.

2. Acidofilní mléko

Obsahuje ušlechtilé druhy mléčných bakterií, díky nižšímu obsahu laktózy ho tělo mnohem lépe tráví a navíc podporuje střevní peristaltiku. Pomůže vám předejít nepříjemnému nadýmání, křečím v břiše a zácpě. Při výběru platí to samé jako u jogurtu – dejte přednost výrobku bez přidaných sladidel.

3. Kefír

Kefír se řadí ke kysaným mléčným produktům s antibakteriálními účinky a schopností posilovat kosterní systém. Některé druhy mohou obsahovat až 20 různých probiotických kmenů. Pitím kefíru upravíte střevní mikroflóru a do těla dostanete i potřebný vitamin B12 a K2, vápník, hořčík a esenciální aminokyseliny.

4. Podmáslí

V podmáslí na vás čekají prospěšné bakterie, plnohodnotné mléčné bílkoviny, lecitin a vápník. Naopak neobsahuje moc tuku, takže ho můžete popíjet i tehdy, když se snažíte zhubnout.

5. Brynza

Málokdo ví, že typický slovenský sýr se řadí mezi nejbohatší zdroje probiotik. Obsahuje až 30 různých kmenů. Důležité je však vybrat ten správný výrobek. Sahejte jen po čisté nepasterizované ovčí brynze, která chrání střeva před rakovinotvornými látkami, snižuje cholesterol v krvi a brání jeho ukládání v cévních stěnách.

6. Tempeh

Ať už jste vegetarián nebo milovník masa, tempeh by neměl ujít vaší pozornosti. Fermentovaný výrobek ze sójových bobů je bohatý na probiotické bakterie.

BBC Good Food uvádí:

Tempeh obsahuje některé vitaminy skupinyB, které nám dodávají energii, podporují nervový systém a zlepšují vstřebávání vápníku. Obsahuje i hořčík, fosfor a zinek potřebný k lepšímu hojení ran. Tempeh je bohatý na probiotické bakterie i prebiotika, kterými se prospěšné kultury živí.

7. Miso

Pasta miso neodmyslitelně patří do jídelníčku obyvatel asijských zemí. Vyrábí se z kvašené rýže, ječmene, žita nebo fazolí. Slouží zejména k dochucování polévek. Podporuje trávení, zlepšuje imunitní systém a snižuje riziko vzniku rakoviny. Důležité je přidat miso až ke konci vaření do teplé polévky – nikoliv horké – aby přežily všechny cenné látky.

8. Natto

Japonská specialita vzniká z fermentovaných sójových bobů. Obsahuje nejen probiotické bakterie, ale také enzym nattokinázu, který působí protizánětlivě a pomáhá bojovat proti rakovinnému bujení. Natto vám dodá také vitamin K2 nezbytný pro zdravé srdce, cévy i kosti a prevenci vrásek.

9. Rychlokvašky

Nakládané okurky upravené přírodním kvašením jsou plné prospěšných bakterií. Rychlokvašky jsou přitom jednoduché na přípravu a mohou sloužit jako zdroj probiotik během celé zimy. Není divu, že se u nás připravují už po několik tisíciletí.

Podle Vím,co jím spočívá přínos nakládaných okurek zejména v přítomnosti probiotických bakterií, vlákniny a enzymů zvyšujících stravitelnost.

Vedle probiotik má svůj význam i kyselina mléčná, která příznivě působí na zdraví střeva. Kvašená zelenina je také lépe stravitelná a vyznačuje se přítomností mnoha dalších látek s příznivým účinkem – organické kyseliny, látky typu antibiotik, látky s protibakteriálním účinkem.

10. Kysané zelí

Stejně jako nakládané okurky je kysané zelí bohatým zdrojem živých kultur a enzymů podporujících trávení. Díky vysokému obsahu vitaminu C navíc podporuje obranyschopnost organismu vůči nachlazení. V obchodech vybírejte jen nepasterizované druhy kysaného zelí.

Vyrobte si vlastní kysané zelí

11. Kimchi

Korejská nakládaná zelenina prochází mléčným kvašením, během kterého vznikají cenná probiotika. Kimchi si můžete vyrobit i sami doma, stačí si vybrat některý z mnoha dostupných receptů. Využít k tomu můžete okurky, čínské zelí, ředkvičky a další druhy zeleniny.

Podle magazínu Organic Facts vykazuje kimchi skvělé účinky při gastritidách a vředech způsobených bakterií Helicobacter pylori.

Nadměrná konzumace však může vést k zažívacím potížím. Vzhledem k fermentaci obsahuje kimchi hodně prospěšných bakterií i vlákniny, která může u citlivých jedinců způsobit nadýmání a plynatost. Je proto vhodné začít s malým množstvím a přidávat postupně.

12. Kombucha

Fermentovaný černý čaj vzniká za přítomnosti probiotických bakterií a kvasinek. Nasládlý šumivý nápoj se vyrábí v Japonsku už více než 2000 let. Podporuje trávení, dodává energii a pomáhá detoxikovat játra.

PŘEČTĚTE SI
Kombucha a hubnutí

Jak upravovat potraviny s probiotiky?

Až budete hledat recept na úpravu některé z fermentovaných potravin, myslete na to, že nikdy nesmí přejít varem. Vysoké teploty totiž zničí veškeré prospěšné bakterie a potravina tak zcela ztratí svůj prospěšný účinek.

Probiotika ničí sladkosti i uzeniny

Probiotické bakterie jsou velmi citlivé a ke svému životu potřebují vhodné prostředí. Vyhýbejte se proto jejich úhlavním nepřátelům, mezi které patří uzeniny, tučná masa, vnitřnosti, majonéza a sladkosti. Škodí jim i nadměrná konzumace bílkovin nebo nedostatek vlákniny a komplexních sacharidů.

Přejeme vám dobrou chuť a dobré trávení.

Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

reklama