Tipy na nej recepty s bramborami od oblíbených českých foodblogerů

Brambory představují jednu ze základních potravin středoevropského jídelníčku. Jde o častou přílohu a stojí jen pár korun. Nepíše se o nich jako o superpotravině, byť by si to zasloužily. Jsou totiž zdravé a lze je připravit mnoha různými způsoby. Ukážeme si některé z nich a jako inspirace nám posloužili známí čeští foodblogeři. 

Kromě zajímavých informací o bramborách jako takových v článku najdete vybrané recepty od prověřených foodblogerů a blogerek. 

Vybrali jsme následujících 6 receptů:

  1. Krémová bramboračka podle Terezy z Foodlover
  2. Francouzské české brambory podle Cat & Cook
  3. Petr a Gabi foodies a jejich salát z brambor s avokádovým dresinkem
  4. Netradiční zadělávané brambory podle Coolinářky
  5. Tradiční křupavé a voňavé bramboráky od Bohyně Kuchyně
  6. Bramborové šišky z mákem z blogu Na skok v kuchyni

Co víme o bramborách a proč patří do zdravého jídelníčku

Tak jako Asiaté mají rýži a Italové těstoviny, my máme brambory. Neobsahují žádný tuk, zato velké množství sacharidů a vlákniny, jež je obzvláště důležitá pro normální fungování trávicí soustavy. 

Je to nenáročná plodina, které se daří téměř všude. Nevadí jí zima, teplo, sucho, ani vlhko. Už jenom proto se jedná o velmi důležitou potravinu.

Dále se v nich nachází vitaminy a minerály: konkrétně vitamin C (nejlepším zdrojem jsou rané brambory) a vitaminy skupiny B. Důležitou složkou je kyselina listová (B9). Z minerálů brambory obsahují draslík, hořčík, vápník a železo. Brambory neobsahují lepek, a tudíž se mohou jíst i v rámci přísné bezlepková diety.

Správná příprava je základ

Aby byly brambory zdrojem látek cenných pro zdraví, je důležité umět je správně připravit. U raných brambor není nutné odstraňovat slupku. U starších brambor před tepelnou úpravou odstraňte klíčky, které jsou pro člověka toxické. Hodně naklíčené brambory není doporučené jízt vůbec. 

Jako nejzdravější úprava se jeví vaření, pečení a zapékání. Smažené brambory, hranolky a lupínky se vyznačují dvakrát až třikrát vyšší energetickou hodnotou, navíc obsahují nezdravý tuk. Roli samozřejmě hrají také ostatní suroviny, které k bramborám přidáte.

VÍTE, ŽE jedna porce brambor (cca 180 g) obsahuje 3 g vlákniny, což je 10 % doporučené denní dávky?

Brambory a jejich použití v kuchyni 

Používají se jako příloha i jako základ hlavních jídel. Zpracovat se mohou i tak, že původní surovinu ve výsledném pokrmu téměř nepoznáte (např. knedlíky).

Brambory se vaří, zapékají, smaží, přidávají do nákypů, polévek, omáček a jsou součástí spousty tradičních českých receptů. Různé způsoby úprav však znamenají odlišné výživové hodnoty. Některé recepty jsou zdravé, jiné méně a některé bychom měli jíst pouze občas.

Dle způsobu přípravy se vybírá vhodná odrůda. Obecně se brambory dělí na tři varné typy: A, B a C. Áčka se hodí do salátů, béčka jako příloha a céčka na kaše a knedlíky. Brambory se dělí také dle doby sklizně na rané (sklizené do konce června) a pozdní (od června dále).

NAŠE RADA: Brambory nikdy neskladujte spolu s jablky, které urychlují jejich klíčení. Jablka uvolňují látku ethylen, který urychluje jejich metabolismus. Neprospívá to ani jablkům, která začnou vonět podobně jako brambory.

Nejznámější recepty s bramborami

Jako přílohy:

V polévkách:

  • bramboračka
  • kulajda
  • bramborový krém
  • česnečka
  • zelňačka

Hlavní jídla s bramborami:

Brambory na sladko jako hlavní jídlo nebo jako dezert:

  • bramborové knedlíky s ovocem
  • bramborové šišky s mákem
  • bramborová vánočka
  • bramborové koblížky
recepty z brambor
Brambory jsou významným zdrojem vitaminu C a mnoha minerálů.

Krémová bramboračka podle Terezy z Foodlover

Suroviny:

  • 3 větší brambory
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • ½ celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • majoránka, sůl, pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sekaná petrželka
  • 4 plátky anglické slaniny

Postup:

Mrkev, celer a brambory očistěte a nakrájejte na stejné kusy. 2 stroužky česneku nakrájejte na plátky a cibuli na jemno. Poslední stroužek česneku prolisujte. 

Na oleji krátce opečte cibuli. Poté k ní přidejte zeleninu a brambory. Restujte dozlatova, a poté vhoďte česnek. Pečte ještě několik vteřin, až se česnek rozvoní. Osolte, opepřete a přisypte lžičku majoránky. Zalijte připraveným vývarem. Polévku vařte přibližné 30 minut, a poté ji dohladka rozmixujte ponorným mixérem. Přilijte smetanu a promíchejte. Ještě krátce povařte.

Na závěr polévku dochuťte citronem a dle chuti můžete ještě přisolit. Podávejte s petrželkou, opečenými kousky slaniny a případně i chlebovými krutony.

Originální recept najdete na Foodlover.

krémová bramboračka podle Foodlover
Krémová bramboračka podle Foodlover

Petr a Gabi foodies a jejich letní salát z brambor s avokádovým a heřmánkovým dresinkem

Suroviny:

na avokádový dresink:

  • 1 zralé avokádo
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 8 lžic vody
  • 6 až 8 lžic citronové šťávy
  • 2 malé stroužky česneku
  • cca ½ lžičky soli a pepř

na bramborový salát:

  • 200 g brambor
  • ½ menší cukety
  • 5 ředkviček
  • 10 cherry rajčátek
  • 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce petrželky

na heřmánkový dresink:

  • 1 sáček heřmánkového čaje
  • 5 lžic jablečného octa
  • 15 lžic olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • vanilka

Postup:

Uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Poté je nakrájejte na menší kousky a to samé udělejte se zeleninou. Smíchejte vše spolu s petrželkou. Osolte a opepřete.

Rozmixujte avokádo s olivovým olejem, vodou, citronovou šťávou, česnekem, solí a pepřem. Heřmánkový čaj přesypte do uzavíratelné nádoby a přidejte k němu jablečný ocet, olivový olej, med, pepř, sůl a špetku vanilky.

Vezměte sklenici a začněte tvořit vrstvy. Začněte několika lžícemi avokádového dresinku, poté vyskládejte zeleninu a opakujte. Podávejte s heřmánkovým dresinkem.

Originální recept najdete na Petr a Gabi foodies.

salát z brambor s avokádovým a heřmánkovým dresinkem podle Petr a Gabi foodies
Letní bramborový salát podle P a G foodies

Francouzské “české” brambory podle Cat & Cook

Suroviny:

  • 1 kg brambor typu A nebo B
  • 400 g uzené plece či  krkovice
  • 30 g sádla
  • 20 g másla
  • 1 velká cibule
  • 5 vajec
  • 200 ml tučné smetany ke šlehání
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory uvařte i se slupkou a nechte je stranou vychladnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na cca půl centimetru silná kolečka. Poté nakrájejte uzené maso. To můžete předtím povařit, trvá to však jednu až dvě hodiny.

Na pánvi orestujte najemno pokrájenou cibuli a po několika minutách k ní přidejte i uzené. Spolu restujte ještě 5 až 7 minut.

Zapékací misku vymažte máslem a v několika vrstvách do ní vyskládejte uvařené brambory a uzené maso. První a poslední vrstva jsou brambory. Každou vrstvu osolte. Nakonec zalijte prošlehanou směsí smetany a vajíček. Pečte dozlatova po dobu cca 30 až 40 minut. 

Hotové zapečené brambory by měly být krásně vláčné a kypré. Servírujte s kyselou okurkou, okurkovým nebo listovým salátem. 

Originální recept najdete na Cat & Cook.

francouzské "české" brambory podle Cat & Cook
Francouzsko české brambory podle Cat and Cook

Netradiční zadělávané brambory podle Coolinářky

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 a ½  lžíce hladké mouky
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • sůl
  • 1 lžíce octa

Postup:

Brambory omyjte a uvařte je i se slupkou, dokud nebudou měkké. Nechte je vychladnout. Z mouky a másla připravte světlou jíšku, do níž vmíchejte mléko. Vznikne tak hladký bešamel, do něhož přidejte lžíci octa, nové koření, bobkový list a pepř. Nechte vše několik minut vařit na mírném ohni, a poté koření vyjměte. Omáčku osolte.

Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtinky. Vmíchejte je do horké bešamelové omáčky tak, aby je pokryla ze všech stran. Dle chuti dosolte. Zadělávané brambory  se hodí k dušenému hovězímu masu se šťávou, ale hodit se k nim bude například i pečený losos.

Originální recept najdete na blogu Coolinářka.

zadělávané brambory podle Coolinářka
Netradiční zadělávané brambory podle Coolinářky

Tradiční křupavé a voňavé bramboráky od Bohyně Kuchyně

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 150 ml horkého mléka
  • 1 vejce
  • 100 až 150 g hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 4 až 7 stroužků česneku dle chuti
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl, pepř a drcený kmín

NÁŠ TIP: Do těsta na bramboráky můžete přidat nastrouhanou cuketu, mrkev, zelí i kousky uzeného.

Postup:

Brambory oloupejte za pomocí škrabky a omyjte je. Část nastrouhejte najemno a část na hrubo. Díky větším kouskům budou bramboráky křupavější. 

Z nastrouhaných brambor vymačkejte vodu a přelijte je horkým mlékem. Přidejte vajíčko, prolisovaný česnek, koření a přisypte mouku. Tu přidávejte postupně po částech, dokud nedosáhnete požadované konzistence těsta.

Rozpalte pánev a na sádle zprudka opékejte tenké plátky bramboráků. Hotové je pokládejte na kuchyňské utěrky, abyste z nich vysály přebytečný olej. 

Bramboráky podávejte samotné a namáčejte je do zakysané smetany, skvěle chutnají také se zelím a uzeným. Hodí se ale i jako příloha třeba ke guláši.

Originální recept najdete na Bohyně Kuchyně ve velké rodině.

křupavé a voňavé bramboráky podle Bohyně Kuchyně
Křupavé bramboráky od Bohyně kuchyně

Bramborové šišky z mákem z blogu Na skok v kuchyni

Suroviny:

Na šišky:

  • 500 g brambor typu C
  • 110 až 130 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • sůl

Na dokončení:

  • rozpuštěné máslo
  • moučkový cukr
  • mletý mák
  • creme fraiche nebo tučná zakysaná smetana

Postup:

Brambory oloupejte, propláchněte a uvařte doměkka. Po vychladnutí nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, škrob, sůl a vajíčko. Z hladkého těsta vypracujte větší váleček a nakrájejte ho na stejně velké díly, z nichž vytvořte menší válečky. 

Šišky vložte do vroucí vody a vařte cca 5 minut, dokud nevyplavou k hladině. Hotové šišky polijte rozpuštěným máslem a posypte mákem a moučkový cukrem. Navrch dejte kopeček creme fraiche nebo zakysané smetany.

Originální recept najdete na blogu Na skok v kuchyni.

bramborové šišky s mákem podle Na skok v kuchyni
Výborné bramborové šišky s mákem Na skok v kuchyni

Recepty s bramborami na Bezhladoveni.cz

Závěrečné shrnutí: Jsou zdravé i nezdravé. Záleží na způsobu přípravy

Brambory jsou úžasná potravina, která rozhodně patří do zdravého a pestrého jídelníčku. Co byste si o nich měli zapamatovat?

  • Obsahují spoustu důležitých látek: zejména vitamin C, draslík, hořčík, vápník, železo a vlákninu.
  • Brambory se podávají jako příloha v různých podobách. Nejzdravější jsou uvařené a zapečené brambory. Nejméně zdravé jsou v oleji smažené hranolky.
  • Lepší je brambory nakrájet na větší kusy a upéct je v troubě jen lehce potřené olejem, zato ochucené kořením.
  • Jsou součástí mnoha chutných receptů. Patří sem například bramboráky, bramborové knedlíky, bramborové šišky a bramboračka.
  • Také se přidávají do polévek, omáček i sladkých jídel.
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.