BezHladovění.cz

Fit jídelníček proti nedostatku sodíku

Nadbytek sodíku v krvi vede k mnoha zdravotním komplikacím. Způsobuje hypertenzi, gastritidu, otok nervových tkání, žaludeční vředy či infekci plic. Věděli jste, že i nedostatek sodíku dokáže se zdravím pořádně zamávat?

Jak vzniká nedostatek sodíku?

Přestože dnes sodík najdete téměř ve všech průmyslově zpracovaných potravinách, najdou se lidé, kteří trpí jeho deficitem. K poklesu hladiny sodíku v krvi obvykle dochází při nadměrném pocení, průjmových onemocnění či striktním omezování kuchyňské soli.

Dalším častým důvodem úbytku sodíku v těle bývá užívání některých léků, například na odvodnění (diuretika). Pozor by si měli dávat také lidé se sníženou funkcí štítné žlázy.

Proč si hlídat jeho optimální hladinu?

Doporučený příjem sodíku se nejčastěji uvádí jako 2400 mg/den. Jde o doporučenou denní dávku, při které pozitivně působí na lidské zdraví. Jak konkrétně?

  • je nepostradatelný při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku
  • podporuje růst
  • udržuje srdce v dobré kondici
  • vyrovnává hladinu krevního tlaku
  • stimuluje činnost ledvin
  • zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů
  • působí proti svalovým křečím
  • chrání pokožku před působením volných radikálů
  • zpomaluje proces stárnutí
  • odstraňuje přebytek oxidu uhličitého v těle

Zdroje sodíku v potravinách

  • Jablka
  • Banány
  • Zelí
  • Mrkev
  • Tuřín
  • Listová zelenina
  • Vaječné žloutky
  • Luštěniny
  • Jedlá soda
  • Kuchyňská sůl

Pondělí

Snídaně: Ovesné vločky s banánem, jogurtem a dýňovými semínky

Svačina: Strouhané jablko s mrkví a vlašskými ořechy

Oběd: Špaldové špagety s čočkovou omáčkou

Svačina: Proteinová tyčinka

Večeře: Listový salát s tuňákem a mozzarellou

Úterý

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s avokádem a ztraceným vejcem

Svačina: Chia pudink s lesním ovocem

Oběd: Pečené brambory plněné lososem a mladým hráškem

Svačina: Grapefruit, hrst ořechů

Večeře: Cizrnový hummus s mrkví a řapíkatým celerem

Středa

Snídaně: Pohanková kaše s jablky a hořkou čokoládou

Svačina: Kefír, banán

Oběd: Pečené kuře s kořenovou zeleninou a celozrnnou rýží

Svačina: Šopský salát

Večeře: Čočkový dhal

Čtvrtek

Snídaně: Míchaná vejce se zeleninou, celozrnný žitný chléb

Svačina: Ořechový řez

Oběd: Krůtí steak s quinoou a fazolovými lusky

Svačina: Bílý jogurt, pomeranč

Večeře: Zeleninový salát s lososem ve vlastní šťávě

Pátek

Snídaně: Mrkvová buchta s tvarohem

Svačina: Sójový jogurt s lněnými semínky, 3 sušené fíky

Oběd: Dýňové rizoto z jáhel

Svačina: Zelný salát s kouskem celozrnného pečiva

Večeře: Sushi

Sobota

Snídaně: Domácí granola s mlékem, banánem a vlašskými ořechy

Svačina: Čerstvá šťáva z jablka, mrkve a řapíkatého celeru

Oběd: Fazolové chilli con carne s pečenou batátou

Svačina: Guacamole se semínkovými krekry

Večeře: Bezmasé špízy se zeleninou

Neděle

Snídaně: Jablečné muffiny se skořicí

Svačina: Ovocný salát s ořechovým máslem

Oběd: Zeleninové kari s tuřínem a celozrnnou rýží

Svačina: Bílý jogurt s dýňovými semínky

Večeře: Domácí pizza z cizrnové mouky

Přejeme dobrou chuť a dostatek všech vitaminů i minerálů 🙂

TIP: Metabolismus sodíku úzce souvisí s draslíkem. Vyzkoušejte také jídelníček proti nedostatku draslíku.

Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

reklama