Máte rádi zdravé pomazánky, ať už k odlehčené svačině, snídani či večeři? Pak se hummus určitě stane pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Skvělých variant je totiž hned několik!
V naší redakci vede recept se sušenými rajčaty, protože s těmi prostě chutná všechno báječně. Ale osvědčil se nám i s baby špenátem, hráškem, medvědím česnekem, červenou řepou, dýňovým pyré nebo právě batáty.
Stačí vyjít ze základního receptu: cizrna + tahini + olivový olej + citrónová šťáva + česnek + sůl, a doplnit ingredience o některou z výše jmenovaných pochoutek.
Obsah článku:
Batátovo-cizrnový hummus
Ingredience na hummus:
- 1 středně velká sladká brambora
- 120 g cizrny v suchém stavu
- 3 lžíce tahini
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- Šťáva z ½ citrónu
- Sůl, kajenský pepř
- ½ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky římského kmínu
Na dokončení:
- Sezamová semínka na posypání
Postup:
- Cizrnu přes noc namočíme.
- Ráno slijeme vodu, napustíme čerstvou a uvaříme ji doměkka, zhruba po dobu 30 – 40 minut.
- Sladkou bramboru upečeme též doměkka a zbavíme ji slupky.
- Cizrnu slijeme a rozmixujeme ji se sladkou bramborou, tahini pastou, olivovým olejem, česnekem a citrónovou šťávou.
- Vše dochutíme solí, kajenským pepřem, uzenou paprikou, římským kmínem a opět vše mixujeme, až docílíme hladké pasty.
- Před podáváním hummus pokapeme olivovým olejem, tahini pastou a posypeme ho sezamovými semínky.
- Hotový hummus podáváme s oblíbenými krekry a zeleninou jako dip, případně ho můžeme namazat na pečivo.
Počet porcí: 1
Náš tip! Hummusu si klidně připravte více, než spořádáte na posezení. V lednici pár dnů vydrží a určitě jej využijete během pracovního týdne, až nebudete mít čas na přípravu jídla.