BezHladovění.cz

RECEPT: Hummus z cizrny a batátů

Máte rádi zdravé pomazánky, ať už k odlehčené svačině, snídani či večeři? Pak se hummus určitě stane pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Skvělých variant je totiž hned několik!

V naší redakci vede recept se sušenými rajčaty, protože s těmi prostě chutná všechno báječně. Ale osvědčil se nám i s baby špenátem, hráškem, medvědím česnekem, červenou řepou, dýňovým pyré nebo právě batáty.

Stačí vyjít ze základního receptu: cizrna + tahini + olivový olej + citrónová šťáva + česnek + sůl, a doplnit ingredience o některou z výše jmenovaných pochoutek.

Batátovo-cizrnový hummus

Ingredience na hummus:

  • 1 středně velká sladká brambora
  • 120 g cizrny v suchém stavu
  • 3 lžíce tahini
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Sůl, kajenský pepř
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky římského kmínu
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Na dokončení:

  • Sezamová semínka na posypání
hummus

Postup:

  1. Cizrnu přes noc namočíme.
  2. Ráno slijeme vodu, napustíme čerstvou a uvaříme ji doměkka, zhruba po dobu 30 – 40 minut.
  3. Sladkou bramboru upečeme též doměkka a zbavíme ji slupky.
  4. Cizrnu slijeme a rozmixujeme ji se sladkou bramborou, tahini pastou, olivovým olejem, česnekem a citrónovou šťávou.
  5. Vše dochutíme solí, kajenským pepřem, uzenou paprikou, římským kmínem a opět vše mixujeme, až docílíme hladké pasty.
  6. Před podáváním hummus pokapeme olivovým olejem, tahini pastou a posypeme ho sezamovými semínky.
  7. Hotový hummus podáváme s oblíbenými krekry a zeleninou jako dip, případně ho můžeme namazat na pečivo.

Počet porcí: 1

hummus

Náš tip! Hummusu si klidně připravte více, než spořádáte na posezení. V lednici pár dnů vydrží a určitě jej využijete během pracovního týdne, až nebudete mít čas na přípravu jídla.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...

Share via
Send this to a friend