BezHladovění.cz

RECEPT: Hummus z cizrny a batátů

Máte rádi zdravé pomazánky, ať už k odlehčené svačině, snídani či večeři? Pak se hummus určitě stane pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Skvělých variant je totiž hned několik!

V naší redakci vede recept se sušenými rajčaty, protože s těmi prostě chutná všechno báječně. Ale osvědčil se nám i s baby špenátem, hráškem, medvědím česnekem, červenou řepou, dýňovým pyré nebo právě batáty.

Stačí vyjít ze základního receptu: cizrna + tahini + olivový olej + citrónová šťáva + česnek + sůl, a doplnit ingredience o některou z výše jmenovaných pochoutek.

Batátovo-cizrnový hummus (1 miska)

Ingredience na hummus:

reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Na dokončení:

hummus

Postup:

  1. Cizrnu přes noc namočíme.
  2. Ráno slijeme vodu, napustíme čerstvou a uvaříme ji doměkka, zhruba po dobu 30 – 40 minut.
  3. Sladkou bramboru upečeme též doměkka a zbavíme ji slupky.
  4. Cizrnu slijeme a rozmixujemeji se sladkou bramborou, tahini pastou, olivovým olejem, česnekem a citrónovou šťávou.
  5. Vše dochutíme solí, kajenským pepřem, uzenou paprikou, římským kmínem a opět vše mixujeme, až docílíme hladké pasty.
  6. Před podáváním hummus pokapeme olivovým olejem, tahini pastou a posypeme ho sezamovými semínky.
  7. Hotový hummus podáváme s oblíbenými krekry a zeleninou jako dip, případně ho můžeme namazat na pečivo.

hummus

Náš tip! Hummusu si klidně připravte více, než spořádáte na posezení. V lednici pár dnů vydrží a určitě jej využijete během pracovního týdne, až nebudete mít čas na přípravu jídla.

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...

reklama