BezHladovění.cz

RECEPT: Guacamole s cibulí a olivovým olejem

Guacamole je naprosto dokonalý pokrm z avokáda, který pochází od Aztéků.  Tato avokádová salsa se tradičně připravuje nejen ze zralého avokáda, ale také dalších zdraví prospěšných surovin.

reklama

My jsme tento recept ještě více obohatili. Dip je tak nejen chutnější, ale i pikantnější.

Guacamole s cibulí a olivovým olejem

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 6 cherry rajčátek
  • ¼ malé cibule
  • ¼ chilli papričky
  • Špetka soli
  • Trocha citrónové šťávy
  • Trocha olivového oleje
  • Čerstvé bylinky – koriandr, bazalka, máta

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  83 snadných receptů z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně

Postup:

  1. Avokádo rozkrojte napůl, vyndejte pecku a obě strany dužiny nožem namřížkujte.
  2. Takto připravené avokádo přendejte do misky.
  3. Cherry rajčátka nakrájejte na malé kousíčky.
  4. Cibuli a chilli pokrájejte nadrobno.
  5. Stejně tak bylinky nasekejte nadrobno.
  6. Vše přidejte k avokádu do misky.
  7. Doplňte sůl, citrónovou šťávu a olivový olej podle chuti.
  8. Nyní důkladně promíchejte pomocí vidličky a můžete ihned servírovat.
Guacamole s cibulí a olivovým olejem

Jak ještě guacamole ozvláštnit?

Do této lahodné avokádové salsy můžete přidat ještě nakrájenou dužinu pomeranče nebo balsamicový krém. V Kalifornii ji doplňují také drceným římským kmínem, který dodá pokrmu zajímavý exotický nádech. Ale opatrně – už zhruba ¼ lžičky je v guacamole cítit.

Guacamole je výborné také s:

  • Kvalitní 30% goudou nebo čerstvou mozzarellou
  • Lehkým tvarohem
  • Vařeným vajíčkem

Tipy na podávání guacamole

  • S tmavým pečivem – výborná zdravá snídaně, svačina i večeře.
  • Se zeleninou – pokrájejte na proužky mrkev, okurku nebo papriku a namáčejte si je v avokádovém dipu.
  • K mexickým tortillovým chipsům –totopos. Ideální svačinka nebo zdravé mlsání, třeba při posezení s přáteli. Každý si chipsem nabírá, kolik pasty mu vyhovuje.
  • Jako základ balených tortill a quesadill – placky potřete guacamole a přidejte podle chuti čerstvou nebo grilovanou zeleninu a kousky grilovaného masa. Servírujte se zakysanou smetanou.

Podívejte se i na naše další zdravé recepty z avokáda.

Přejeme dobrou chuť!

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.

reklama

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.