RECEPT: Guacamole s cibulí a olivovým olejem

Guacamole je naprosto dokonalý pokrm z avokáda, který pochází od Aztéků.  Tato avokádová salsa se tradičně připravuje nejen ze zralého avokáda, ale také dalších zdraví prospěšných surovin.


My jsme tento recept ještě více obohatili. Dip je tak nejen chutnější, ale i pikantnější.

Guacamole s cibulí a olivovým olejem

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 6 cherry rajčátek
  • ¼ malé cibule
  • ¼ chilli papričky
  • Špetka soli
  • Trocha citrónové šťávy
  • Trocha olivového oleje
  • Čerstvé bylinky – koriandr, bazalka, máta

Postup:

  1. Avokádo rozkrojte napůl, vyndejte pecku a obě strany dužiny nožem namřížkujte.
  2. Takto připravené avokádo přendejte do misky.
  3. Cherry rajčátka nakrájejte na malé kousíčky.
  4. Cibuli a chilli pokrájejte nadrobno.
  5. Stejně tak bylinky nasekejte nadrobno.
  6. Vše přidejte k avokádu do misky.
  7. Doplňte sůl, citrónovou šťávu a olivový olej podle chuti.
  8. Nyní důkladně promíchejte pomocí vidličky a můžete ihned servírovat.

Guacamole s cibulí a olivovým olejem

Jak ještě guacamole ozvláštnit?

Do této lahodné avokádové salsy můžete přidat ještě nakrájenou dužinu pomeranče nebo balsamicový krém. V Kalifornii ji doplňují také drceným římským kmínem, který dodá pokrmu zajímavý exotický nádech. Ale opatrně – už zhruba ¼ lžičky je v guacamole cítit.

Guacamole je výborné také s:

  • Kvalitní 30% goudou nebo čerstvou mozzarellou
  • Lehkým tvarohem
  • Vařeným vajíčkem

Tipy na podávání guacamole

  • S tmavým pečivem – výborná zdravá snídaně, svačina i večeře.
  • Se zeleninou – pokrájejte na proužky mrkev, okurku nebo papriku a namáčejte si je v avokádovém dipu.
  • K mexickým tortillovým chipsům –totopos. Ideální svačinka nebo zdravé mlsání, třeba při posezení s přáteli. Každý si chipsem nabírá, kolik pasty mu vyhovuje.
  • Jako základ balených tortill a quesadill – placky potřete guacamole a přidejte podle chuti čerstvou nebo grilovanou zeleninu a kousky grilovaného masa. Servírujte se zakysanou smetanou.

Podívejte se i na naše další zdravé recepty z avokáda.

Přejeme dobrou chuť!

RECEPT: Guacamole s cibulí a olivovým olejem
5 (100%) 1 hlasů


Předchozí článek5 rychlých receptů z Goji
Další článekBrusinky a hubnutí: zjistěte, jak na to
Kateřina Homolová
Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.