Guacamole je naprosto dokonalý pokrm z avokáda, který pochází od Aztéků. Tato avokádová salsa se tradičně připravuje nejen ze zralého avokáda, ale také dalších zdraví prospěšných surovin.
My jsme tento recept ještě více obohatili. Dip je tak nejen chutnější, ale i pikantnější.
Obsah článku:
Guacamole s cibulí a olivovým olejem
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 6 cherry rajčátek
- ¼ malé cibule
- ¼ chilli papričky
- Špetka soli
- Trocha citrónové šťávy
- Trocha olivového oleje
- Čerstvé bylinky – koriandr, bazalka, máta
Postup:
- Avokádo rozkrojte napůl, vyndejte pecku a obě strany dužiny nožem namřížkujte.
- Takto připravené avokádo přendejte do misky.
- Cherry rajčátka nakrájejte na malé kousíčky.
- Cibuli a chilli pokrájejte nadrobno.
- Stejně tak bylinky nasekejte nadrobno.
- Vše přidejte k avokádu do misky.
- Doplňte sůl, citrónovou šťávu a olivový olej podle chuti.
- Nyní důkladně promíchejte pomocí vidličky a můžete ihned servírovat.
Jak ještě guacamole ozvláštnit?
Do této lahodné avokádové salsy můžete přidat ještě nakrájenou dužinu pomeranče nebo balsamicový krém. V Kalifornii ji doplňují také drceným římským kmínem, který dodá pokrmu zajímavý exotický nádech. Ale opatrně – už zhruba ¼ lžičky je v guacamole cítit.
Guacamole je výborné také s:
- Kvalitní 30% goudou nebo čerstvou mozzarellou
- Lehkým tvarohem
- Vařeným vajíčkem
Tipy na podávání guacamole
- S tmavým pečivem – výborná zdravá snídaně, svačina i večeře.
- Se zeleninou – pokrájejte na proužky mrkev, okurku nebo papriku a namáčejte si je v avokádovém dipu.
- K mexickým tortillovým chipsům –totopos. Ideální svačinka nebo zdravé mlsání, třeba při posezení s přáteli. Každý si chipsem nabírá, kolik pasty mu vyhovuje.
- Jako základ balených tortill a quesadill – placky potřete guacamole a přidejte podle chuti čerstvou nebo grilovanou zeleninu a kousky grilovaného masa. Servírujte se zakysanou smetanou.
Podívejte se i na naše další zdravé recepty z avokáda.
Přejeme dobrou chuť!