Co (ne)jíst při snížené funkci štítné žlázy? 7 tipů pro vás

Onemocnění štítné žlázy bývá častou překážkou k vysněné postavě. Produkuje totiž hormony, které hodně ovlivňují náš metabolismus a hospodaření s energií.

Pokud je funkce štítné žlázy zvýšená (tzv. hyperfunkce), může to vést ke zvýšenému, až patologickému hubnutí. Když se funkce štítné žlázy naopak sníží (hypofunkce), začne člověk často přibírat, cítí se unavený a bez energie.

Co jíst, když máte sníženou funkci štítné žlázy?

V první řadě se poraďte se svým lékařem. Pokud vám předepíše nějaké léky, jejich užívání dodržujte. Pravděpodobně vám žádná dieta sama o sobě nepomůže.

1.      Omezte košťálovou zeleninu na minimum

Neznamená to, že byste se jí měli vyhýbat úplně. Nejezte ji však více než 2–3× týdně a preferujte tepelnou úpravu.

  • Kedlubna
  • Brokolice
  • Kapusta
  • Zelí
  • Květák
  • Ředkvičky

Pozor si dejte i na sóju, tuřín či hořčici.

Tyto potraviny obsahují takzvané goitrogeny. Jde o látky, které brání štítné žláze k vychytávání jódu z organismu. Vaření snižuje obsah goitrogenů v kořenové zelenině až o 30 %.

TIP: Zelí omezte i v kysané formě. Patří mezi nejsilnější strumigeny, které brání uchycování jódu. Opatrně také na jáhly, rajčata, špenát, cibuli či hrách. I tyto potraviny ovlivňují enzymy související s jódem.

2.      Jezte pravidelně a pestře!

Pokud omezujete jídlo z důvodu přibírání na váze, nejste na správné cestě. Naopak, pokud budete jíst pravidelně, zdravě a pestře, udržíte své tělo i metabolismus „v chodu“. Ten si nebude nechávat tukové zásoby na horší časy, jako je tomu v případě hladovění.

3.      Mějte v jídelníčku přirozené zdroje jódu

Jód je pro činnost hormonů štítné žlázy nezbytný. Proto zařazujte pravidelně do jídelníčku:

  • Mořské plody
  • Ryby
  • Řasy – například chlorellu
  • Jodidovanou sůl

přirozené zdroje jódu

TIP: Na dostatečný příjem jódu v jídelníčku dbejte také v těhotenství.

4.      Zařaďte potraviny bohaté na tyrosin

Tyrosin je aminokyselina podporující správnou funkci štítné žlázy. K dobrým zdrojům patří například:

5.      Nahraďte živočišné tuky rostlinnými

Snažte se v jídelníčku co nejvíce nahrazovat živočišné tuky kvalitními:

To neplatí pro ryby. Těch můžete mít v jídelníčku naopak požehnaně, protože obsahují esenciální mastné kyseliny. Ty mořské i výše zmiňovaný jód.

rostlinné tuky

6.      Jezte pálivé

Mnohé odborné zdroje uvádějí i příznivý efekt pikantních a pálivých potravin na metabolismus. Zařaďte do jídelníčku chilli, zázvor či kajenský pepř.

7.      Zaměřte se na kvalitu. Jídla, spánku i „života“

Vaše forma, a to jak se cítíte, je vždy o celkovém životním stylu, stravování i pohybu. Každý jsme jiný a důležité je to, co pro to děláme. Snažte se vyhýbat stresu, jezte kvalitní jídlo a pravidelně se hýbejte. Najděte si svůj „zlatý střed rovnováhy“. Uvidíte, že jakmile se budete cítit celkově (i psychicky) ve formě, poznáte to brzy i na svém těle.

U řady lidí se mírná hypofunkce sama srovná úpravou jídelníčku a celkové životosprávy (samozřejmě pod lékařským dohledem). Držíme palce!