reklama
eshop-tycinky-red-berries-0419-cz-1557125591.jpg
BezHladovění.cz

Zdravý jídelníček proti nadbytku sodíku

Sodík je minerální látka pro organismus potřebná a potenciálně nebezpečná zároveň. Zatímco v minulém díle jsme se věnovali zdravotním rizikům, které vyvolává jeho nízká hladina v těle, dnes zaměříme pozornost na negativa spojená s jeho nadbytkem.

Nadbytek sodíku v organismu

Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je kuchyňská sůl neboli chlorid sodný. Pro ty, kteří solí nešetří, je sodík z mnoha důvodů doslova nebezpečným minerálem.

Při nadbytku sodíku v těle dochází k hypertenzi – postupnému navyšování krevního tlaku. Vysoký krevní tlak vede k řadě dalších onemocnění. Život se solničkou je navíc spojován i s gastritidou a žaludečními vředy. Dlouhodobé zatěžování organismu tímto minerálem dále poškozuje ledviny, játra, způsobuje anémii a dává za vznik otokům a nejrůznějším ekzémům.

Jak se vyhnout jeho nadměrné konzumaci?

  • Solte s mírou.
  • Jídlo dosolujte v závěru jeho tepelné úpravy.
  • Vyhněte se konzumaci tradičně přesolovaných potravin (chipsy, solené ořechy, uzeniny, sýry).
  • Omezte konzumaci mražených hotových jídel.
  • Dejte sbohem cereáliím, sladkostem, sterilované zelenině, instantním polévkám, kořenícím směsím s obsahem soli, marinádám a dochucovadlům.

Pochutnejte si na týdenním jídelníčku bez obsahu výše uvedených potravin. Volte jídla s přirozeným výskytem sodíku v rozumném množství.

Pondělí

Snídaně: Ovesná kaše s jablkem, skořicí a vlašskými ořechy

Svačina: Čerstvá mrkvová šťáva

Oběd: Pečené kuřecí paličky na bylinkách s vařeným bramborem

Svačina: Bílý jogurt s dýňovými semínky

Večeře: Salát s quinoou a grilovanou zeleninou

Úterý

Snídaně: Celozrnná vafle naslano s vejcem, čerstvá zelenina

Svačina: Polotučný tvaroh s banánem a lžičkou ořechového másla

Oběd: Pečená treska v alobalu s dušenou zeleninou a celozrnným kuskusem

Svačina: Grapefruit

Večeře: Cizrnový hummus s okurkou a řapíkatým celerem

Středa

Snídaně: Vařená pohanka s hruškou a ořechovým máslem

Svačina: Sójový jogurt s domácím chia džemem

Oběd: Celozrnné těstoviny s krůtím masem, špenátem a sušenými rajčaty

Svačina: Salát Coleslaw s kouskem žitného pečiva

Večeře: Bezmasé špízy se zeleninou

Čtvrtek

Snídaně: Banánové smoothie s domácí ořechovou granolou

Svačina: Celozrnný wrap s tuňákem, rajčaty a římským salátem

Oběd: Hráškový bulgur s bazalkovým pestem

Svačina: Bílý jogurt, pomeranč

Večeře: Čočkový dhal s plackou čapátí

Pátek

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s avokádem a ztraceným vejcem

Svačina: Jablko s ořechovým máslem

Oběd: Hovězí zadní dušené s kořenovou zeleninou, vařené jáhly

Svačina: Salát Caprese

Večeře: Jarní závitky s krevetami

Sobota

Snídaně: Pohankové lívance s cottage sýrem a lesními plody

Svačina: Banán, hrst kakaových bobů

Oběd: Luštěninový burger s pečenými batáty

Svačina: Čerstvá šťáva z mrkve, červené řepy, řapíkatého i bulvového celeru

Večeře: Tatarák z lososa, kousek celozrnného pečiva

Neděle

Snídaně: Vaječná frittata s rajčaty a sýrem feta

Svačina: Tapiokový pudink s meruňkami

Oběd: Tofu čína s celozrnnou hnědou rýží

Svačina: Zahradnický salát s bílým jogurtem

Večeře: Kuřecí steak s dušenou brokolicí a fazolovými lusky

Přejeme dobrou chuť bez přebytku sodíku 🙂

Mimochodem, víte, že rovnováhu sodíku významně ovlivňuje i hladina draslíku v krvi?

Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

reklama