RECEPT: Mrkvový dort ala mrkváč bez bílé mouky a cukru

Mrkvový dort se těší velké oblibě široko daleko. Je úžasně vláčný díky obsažené mrkvi a rozinkám. Zároveň díky němu dostanete do těla trochu zeleniny. A to se vždy počítá.

Oblíbený „mrkváč“ zaboduje i u dětí, které zelenině urputně vzdorují. Tohle je verze ze spousty ořechů a rozinek. Bezlepkovou variantu snadno získáte výměnou ovesné mouky za pohankovou.

Mrkvový dort ala mrkváč Ingredience (dortová forma 16 cm)

Korpus

Poleva/náplň

mrkvový dort

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  2. Připravíme si dvě velké mísy.
  3. V jedné smícháme pomleté vlašské ořechy s ovesnou moukou, práškem do pečiva,  solí, skořicí a muškátovým oříškem. Poté přidáme rozinky, ořechy a nakonec mrkev.
  4. V druhé misce rozšleháme vejce s javorovým sirupem a olivovým olejem.
  5. Mokré přísady přimícháme do mísy se suchými.
  6. Vyplníme těstem koláčovou formu a dáme péct asi na 40 minut.
  7. Zatímco se korpus peče, vyšleháme náplň z Philadelphie, citrónové šťávy, kůry, rozpuštěného kokosového oleje a kokosového cukru.
  8. Až bude korpus upečený, dáme jej vychladnout.
  9. Vychladlý korpus prořežeme na dvě části, které pomažeme náplní a spojíme.
  10. Zbytkem náplně pomažeme povrch dortu. Nakonec zdobíme skořicí, ořechy atd.

Mrkvový dort báječně chutná k odpolední kávě, čaji i ovocnému smoothie.

Přejeme dobrou chuť!