Mrkvový dort se těší velké oblibě široko daleko. Je úžasně vláčný díky obsažené mrkvi a rozinkám. Zároveň díky němu dostanete do těla trochu zeleniny. A to se vždy počítá.
Oblíbený „mrkváč“ zaboduje i u dětí, které zelenině urputně vzdorují. Tohle je verze ze spousty ořechů a rozinek. Bezlepkovou variantu snadno získáte výměnou ovesné mouky za pohankovou.
Mrkvový dort ala mrkváč Ingredience (dortová forma 16 cm)
Korpus
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů + hrst celých vlašských oříšků
- 1 hrnek ovesné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- Špetka soli
- 2 lžičky skořice
- Špetka muškátového oříšku
- Hrst nesířených rozinek
- 2 hrnky nastrouhané mrkve
- 3 vejce
- 4 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce olivového oleje
Poleva/náplň
- 200 g Philadelphie
- Pár kapek citrónové šťávy + kůry
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kokosového cukru
- Skořice + vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Připravíme si dvě velké mísy.
- V jedné smícháme pomleté vlašské ořechy s ovesnou moukou, práškem do pečiva, solí, skořicí a muškátovým oříškem. Poté přidáme rozinky, ořechy a nakonec mrkev.
- V druhé misce rozšleháme vejce s javorovým sirupem a olivovým olejem.
- Mokré přísady přimícháme do mísy se suchými.
- Vyplníme těstem koláčovou formu a dáme péct asi na 40 minut.
- Zatímco se korpus peče, vyšleháme náplň z Philadelphie, citrónové šťávy, kůry, rozpuštěného kokosového oleje a kokosového cukru.
- Až bude korpus upečený, dáme jej vychladnout.
- Vychladlý korpus prořežeme na dvě části, které pomažeme náplní a spojíme.
- Zbytkem náplně pomažeme povrch dortu. Nakonec zdobíme skořicí, ořechy atd.
Mrkvový dort báječně chutná k odpolední kávě, čaji i ovocnému smoothie.
Přejeme dobrou chuť!