BezHladovění.cz

Hodnoty cholesterolu v krvi: Co znamenají jednotlivá čísla?

Právě jste obdrželi výsledky testů na cholesterol a nevíte, co přesně znamenají? Zjistěte, jak vypadá normální hladina cholesterolu podle vašeho pohlaví i věku.

reklama

Hladina cholesterolu závisí na pohlaví i věku

Průměrná normální hladina cholesterolu v krvi se liší podle mnoha faktorů. Některé nemůžete ovlivnit. Přirozeně roste spolu s věkem a mírné rozdíly se objevují i v závislosti na pohlaví člověka. U žen po menopauze roste riziko vysokých lipidů v krvi výrazněji než u mužů.

Souvislost rostoucího věku a cholesterolu odmítá i MUDr. Hana Mojžíšová, uznávaná poradkyně na výživu:

Souvislost věk a cholesterol vnímám spíše zprostředkovaně. Během života se mění vše: Zpomaluje se metabolismus, snižuje vstřebávání a využití živin, chuť se hýbat, energie atd.

Cholesterol – rozcestník

Základní informace

Diagnostika

Ukázkové jídelníčky

Kde hledat pomoc

Tlačítko
66 potravin, které nesmí chybět v jídelníčku pro snížení cholesteroluChci seznam

Mezi další rizikové faktory ovlivňující hladinu cholesterolu patří:

  • Nadváha a obezita
  • Kouření a alkohol
  • Nedostatek pohybu
  • Nezdravá strava
  • Dědičnost
  • Stres a dlouhodobá únava

K tomu MUDr. Mojžíšová dodává:

Většina cholesterolu se tvoří v těle. Jen menší část jde ovlivnit stravou. Ti, kteří mají dědičnou dyslipidémii – byť i lehce zvýšený cholesterol, mohou mít skvělou životosprávu a přesto hodnoty v krvi mírně zvýšené.

Doporučené hladiny cholesterolu podle Státního zdravotního ústavu

Státní zdravotní ústav na základě výsledků evropské studie EHES uvádí jako doporučené následující hodnoty:

Celkový cholesterol ≤5,0 mmol/l
LDL cholesterol <3,0 mmol/l
HDL cholesterol muži >1,0 mmol/l
HDL cholesterol ženy >1,2 mmol/l
Triglyceridy <2,0 mmol/l

Studie EHES dále označuje:

  • Hodnotu celkového cholesterolu 5,2 až 6,2 mmol/l jako zvýšené kardiovaskulární riziko
  • Hodnotu nad 6,2 mmol/l jako vysoké riziko

Státní zdravotní ústav varuje:

Pokud je hladina cholesterolu v krvi zvýšená, stoupá riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Na druhou stranu HDL-cholesterol má ochranný účinek proti tepennému poškození (vzniku aterosklerózy).

Proto jsou žádoucí relativně co nejvyšší hodnoty. HDL-cholesterol má tvořit alespoň 20 % celkového cholesterolu.

Výzkumné a klinické pracoviště IKEM v Praze doporučené hodnoty upřesňuje:

LDL cholesterol

Podle stupně kardiovaskulárního rizika (určí lékař):

  • u nízkého rizika: <3 mmol/l
  • u středně zvýšeného až vysokého rizika: <2,6 mmol/l
  • u velmi vysokého rizika: <1,8 mmol/l

Non HDL cholesterol

  • max. o 0,8 mmol/l vyšší než doporučené hodnoty LDL

Triglyceridy

  •  < 1,7 mmol/l

Apolipoprotein B

Podle stupně kardiovaskulárního rizika:

  •  u středně zvýšeného až vysokého rizika: < 1 g/l
  • u velmi vysokého rizika: < 0,8 g/l
reklama

Doporučujeme

FotoPopis
cholesterolmetr-easytouch-3v1

Cholesterolmetr EasyTouch (3v1)

Při měření cholesterolu, glukózy a kyseliny močové přístroj využívá jedinečné měřící amperometrické technologie Biosensor, díky které jsou výsledky známy během krátké chvíle - díky této nejnovější technologii stačí pouze malé množství krve, proto je měření bezbolestné, příjemné a jednoduché.

Co jednotlivé pojmy znamenají?

Lékaři a laboratoře rozlišují typy cholesterolu podle jejich přenašeče na hlavní typy:

  • LDL cholesterol o nízké hustotě – tzv. špatný typ transportuje cholesterol z jater do cév. Při nadbytku dochází k nežádoucímu usazování do stěn cév a riziku aterosklerózy a dalších komplikací.
  • HDL cholesterol o vysoké hustotě – tzv. hodný typ. Funguje opačně. Transportuje cholesterol z cév do jater. Tělo jej využívá k tvorbě důležitých hormonů, žlučových kyselin a vitaminu D.
  • Non HDL cholesterol – zahrnuje cholesterol ve všech typech přenašečů kromě HDL. Mimo LDL sem patří například VLDL, IDL a další.

Triglyceridy

Další důležitý údaj o hladině tuků v krvi. Triglyceridy slouží v těle jako zdroj energie a přenášejí tuky z potravy. Podílejí se na hodnotě celkového cholesterolu v krvi. Vznikají z nespálených kalorií a ukládají se v tukových buňkách.

Apolipoprotein B

Jde o hlavní proteinovou složku lipoproteinů o nízké hustotě, tzv. VLDL a LDL. Hraje důležitou roli v metabolismu lipoproteinů uvnitř cév. Umožňuje vazbu lipoproteinu na LDL receptor. Zvýšené koncentrace nahrávají rozvoji aterosklerózy.

Koncentrace ApoB hodnotí lékař v kontextu celého lipidového profilu, s ohledem na kardiovaskulární riziko. Kardiovaskulární riziko stoupá od koncentrace ApoB nad 1g/l.

Extrémně zvýšené hodnoty se vyskytují u familiární hypercholesterolemie, nebo u familiárního defektu ApoB. Pojí se s vysokým rizikem kardiovaskulárních komplikací.

Průměrné hodnoty cholesterolu dle věku

Britský server Floraproactiv zveřejnil studii z roku 2017 s následujícími výsledky:

  • Ve věkové skupině 35 až 44 let mělo 63 % mužů a 40 % žen zvýšený nebo vysoký cholesterol (nad 5 mmol/l)
  • Ve věkové skupině 45 až 54 let mělo vysoký cholesterol stále 63 % mužů, ale celých 69 % žen. Nabízí se otázka souvislosti s prodělanou menopauzou kolem 50.
  • Ve věkové skupině 55 až 64 let mělo vysoký cholesterol u 58 % mužů a 76 % žen.

České statistiky

Zdravi.euro.cz potvrzuje zhruba 70% výskyt vysokého cholesterolu u dospělé české populace. Studie EHES zaměřená na zdravotní stav české populace odhalila v roce 2014 následující výsledky:

  • Průměrná hodnota celkové hladiny cholesterolu u populace činila 5,3 mmol/l
  • Zvýšené riziko kardiovaskulární má 31 % populace, 16 % vysoké
  • 77 % mužů a 66 % žen trpělo tzv. dyslipidémií

Co je to dyslipidémie?

Stav charakteristický abnormální hladinou lipidů (tuků) v krvi. Mezi nejčastější formy dle MedicalNewsToday patří:

  • Vysoká hladina LDL, lipoproteinů s nízkou hustotou
  • Nízká hladila HDL, lipoproteinů s vysokou hustotou
  • Vysoká hladina triglyceridů

MUDr. Mojžíšová upozorňuje:

Lidé s těžší dyslipidémií musí hlídat životosprávu pečlivěji. Bývají ve sledování u speciálních poraden – jedná se i o děti, často celé rodiny.

Příčiny dyslipidémie lékaři dělí na:

  1. Primární (dědičné)
  2. Sekundární (způsobené faktory životního stylu nebo jinými stavy)
  • Obezita
  • Cukrovka
  • Snížená funkce štítné žlázy
  • Alkoholismus
  • Zánětlivá onemocnění střev
  • Nadměrná konzumace tuků

Souvislost nadváhy a zvýšeného cholesterolu

MUDr. Hana Mojžíšová potvrzuje souvislost:

Nadváha a obezita bývají často doprovázeny poruchou metabolismu tuků i cukrů. Udává se, že jen asi 4 % hodně silných lidí jsou “fit and fat” s dobrými laboratorními hodnotami. Osobně bych na toto číslo nespoléhala.

Základ léčby? Změna životního stylu

Protože usazování tuků v cévách nebolí, lékař problém většinou odhalí náhodně při preventivní prohlídce. Odborníci z pražského IKEMu zdůrazňují:

Základem léčby zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je vždy změna životního stylu.

Platí to i v případě, že vám lékař nasazuje léky (statiny a jiné). Zdravý životní styl představuje základ úspěchu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Jak snížit vysoký cholesterol

Diskutujte s námi

Aktuální tipy a zkušenosti ostatních najdete v naší skupině Jak snížit cholesterol přírodní cestou na Facebooku. Přidejte se k nám!

Popis

Udělejte první krok pro snížení "zlého" cholesterolu ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Nenechte si ujít

reklama

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.

reklama
Pošlete článek přátelům