Tapiokové perly: zatočí s únavou i vysokým cholesterolem

Jste alergičtí na lepek, máte nesnášenlivost laktózy nebo se potýkáte s trávicími potížemi? Přirozeně bezlepková tapioka zpestří váš jídelníček.

Co je tapioka?

Tapioka je škrob z hlízy manioku jedlého – keře, jehož účinků si cenili už staří Mayové. Dodnes je v některých oblastech jižní Ameriky, v západní Africe a Indii hlavním zdrojem obživy. Na maniok nedají dopustit ani Asiaté, kteří z něj připravují knedlíčky, nudle i husté polévky.

Podzemní hlízy manioku jsou plné výživných látek. Tapioka je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, které mají výbornou sytící schopnost a našemu tělu dodají potřebnou energii. Dopřát si ji můžete i při potížích s trávením, nezatěžuje totiž žaludek ani střeva. U nás tapioku seženete nejčastěji ve formě mouky nebo malých slisovaných kuliček – perel.

Tapiokové perly

Vyrábí se slisováním tapiokového škrobu do malých kuliček připomínajících vzácné perly. Jejich velikost se pohybuje od 1 do 8 mm. Po namočení kuličky nasáknou velké množství tekutiny a několikanásobně zvětší svůj objem podobně jako chia semínka.

Tapioka obsahuje:

Tapiokové perly zvlášť oceníte, pokud…

Využití v kuchyni

Tapiokové perly můžete přidat do kaše, vytvořit z nich chutný puding, zvláčnit jimi bezlepkové pečivo nebo je použít k přípravě různých dezertů. Poslouží také při výrobě koktejlů, čajů a dalších nápojů. Díky neutrální chuti se tapiokové perly hodí i jako zavářka do polévky nebo samostatná příloha k masu.

Recept na tapiokový puding

Tapiokový puding je skvělou alternativou k nezdravým cukrovinkám. Zažene hlad, uspokojí chutě na sladké a zároveň tělu dodá spoustu výživných látek.

tapiokový pudink

Ingredience na 2 porce:

  • 1 hrnek tapioka perel
  • 3 hrnky kokosového mléka (můžete použít i mléko mandlové, sójové či kravské)
  • Vanilkový lusk nebo vanilková esence
  • Sladidlo dle vašich preferencí (med, datlový sirup…)
  • Na ozdobení ovoce nebo čokoláda

Postup:

  1. Kuličky namočte do vody a nechte je přes noc odstát. Díky tomu budou druhý den rychleji uvařené.
  2. Následující den vodu slijte. Kuličky nasypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte vanilku a oslaďte podle chuti.
  3. Vařte na středním plamenu a pravidelně směs míchejte. Po pár minutách kuličky zprůhlední, změknou a zahustí mléko.
  4. Jakmile jsou všechny kuličky průhledné a pudink získá typickou želatinovou konzistenci, máte hotovo.
  5. Puding můžete jíst ještě teplý, nebo ho dát do lednice vychladit. Podle své fantazie puding na talíři ozdobte čerstvým či kompotovaným ovocem, marmeládou nebo třeba hořkou čokoládou.

Dobrou chuť!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.