Tapiokové perly: zatočí s únavou i vysokým cholesterolem

Jste alergičtí na lepek, máte nesnášenlivost laktózy nebo se potýkáte s trávicími potížemi? Přirozeně bezlepková tapioka zpestří váš jídelníček.

Co je tapioka?

Tapioka je škrob z hlízy manioku jedlého – keře, jehož účinků si cenili už staří Mayové. Dodnes je v některých oblastech jižní Ameriky, v západní Africe a Indii hlavním zdrojem obživy. Na maniok nedají dopustit ani Asiaté, kteří z něj připravují knedlíčky, nudle i husté polévky.

Podzemní hlízy manioku jsou plné výživných látek. Tapioka je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, které mají výbornou sytící schopnost a našemu tělu dodají potřebnou energii. Dopřát si ji můžete i při potížích s trávením, nezatěžuje totiž žaludek ani střeva. U nás tapioku seženete nejčastěji ve formě mouky nebo malých slisovaných kuliček – perel.

Tapiokové perly

Vyrábí se slisováním tapiokového škrobu do malých kuliček připomínajících vzácné perly. Jejich velikost se pohybuje od 1 do 8 mm. Po namočení kuličky nasáknou velké množství tekutiny a několikanásobně zvětší svůj objem podobně jako chia semínka.

Tapioka obsahuje:

  • Komplexní polysacharidy
  • Bílkoviny
  • Vápník
  • Fosfor
  • Draslík
  • Hořčík
  • Selen
  • Železo
  • Kyselinu listovou a další vitaminy skupiny B
  • Vlákninu
  • Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Tapiokové perly zvlášť oceníte, pokud…

Využití v kuchyni

Tapiokové perly můžete přidat do kaše, vytvořit z nich chutný puding, zvláčnit jimi bezlepkové pečivo nebo je použít k přípravě různých dezertů. Poslouží také při výrobě koktejlů, čajů a dalších nápojů. Díky neutrální chuti se tapiokové perly hodí i jako zavářka do polévky nebo samostatná příloha k masu.

Recept na tapiokový puding

Tapiokový puding je skvělou alternativou k nezdravým cukrovinkám. Zažene hlad, uspokojí chutě na sladké a zároveň tělu dodá spoustu výživných látek.

tapiokový pudink

Ingredience na 2 porce:

Postup:

  1. Kuličky namočte do vody a nechte je přes noc odstát. Díky tomu budou druhý den rychleji uvařené.
  2. Následující den vodu slijte. Kuličky nasypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte vanilku a oslaďte podle chuti.
  3. Vařte na středním plamenu a pravidelně směs míchejte. Po pár minutách kuličky zprůhlední, změknou a zahustí mléko.
  4. Jakmile jsou všechny kuličky průhledné a pudink získá typickou želatinovou konzistenci, máte hotovo.
  5. Puding můžete jíst ještě teplý, nebo ho dát do lednice vychladit. Podle své fantazie puding na talíři ozdobte čerstvým či kompotovaným ovocem, marmeládou nebo třeba hořkou čokoládou.

Dobrou chuť!

Tapiokové perly: zatočí s únavou i vysokým cholesterolem
Jak se vám článek líbí?