Tvrzení, že máslo do zdravého jídelníčku nepatří, již dávno neplatí. Dnes už moc dobře víme, že pokud si tuky dopřáváme s mírou, můžeme si je dovolit, a to i při hubnutí. Zvláště pak, pokud zvolíme máslo v přepuštěné formě, které nazýváme ghí.
Už naši předci zjistili, že má na lidské tělo blahodárné účinky. Že jste o něm ještě doposud neslyšeli? Čtěte dále.
Obsah článku:
Ajurvédský poklad se spoustou nutričně bohatých látek
Přepuštěné máslo je někdy nazýváno elixírem života, protože obsahuje spoustu nutričně hodnotných látek. Připravuje se tak, že se za současného odpařování vody z másla oddělí mléčná bílkovina, a vznikne tak čistý bezvodý máselný tuk.
Pozitiva přepuštěného másla
Má mnoho pozitivních vlastností a můžeme ho beze strachu využívat v kuchyni na restování, smažení, opékání a vaření, protože jeho kouřový bod dosahuje až 250 stupňů Celsia. Díky tomu se snadno nepřepaluje a my si můžeme být jisti, že při přípravě pokrmů za vysokých teplot nedochází ke vzniku škodlivých látek.
Další výhodou přepuštěného másla je i to, že ho mohou konzumovat lidé s intolerancí laktózy, která se v něm spolu se solí nenachází. Vhodné je také pro diabetiky nebo celiaky.
Účinky ghí na lidské zdraví
Přepuštěné máslo obsahuje řadu prospěšných látek:
- Antioxidanty
- Minerály (sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo)
- Vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K
- Beta karoten
- Příznivější složení aminokyselin než běžné máslo – především omega-kyseliny 3 a 9
Díky své výjimečné nutriční hodnotě a vlastnostem má nemalé množství pozitivních účinků na naše tělo:
- Dokáže například aktivovat zažívací procesy v našem těle a napomáhat tak hubnutí.
- Posiluje nervovou soustavu a zlepšuje paměť.
- Ulevuje při akné a ekzémech, údajně vyhlazuje pokožku.
- Zlepšuje imunitu.
- Podporuje činnost tkání.
Ghí jako lék i kosmetika
Může se pyšnit i hojivými a zvláčňujícími účinky na pleť, v ajurvédě ho úspěšně používají na popáleniny a celkové ošetření kůže. Díky tomu je skvěle využito i jako kosmetický pomocník. Ghí můžeme použít při problémech se suchou pokožkou, či při lehké formě ekzému místo výživy či tonika.
Použití másla ghí v kuchyni
Ne nadarmo se považuje v indické kuchyni za vůbec nejlepší tuk na vaření. Můžeme ho použít na několik způsobů. Oslní vás příjemně oříškovou chutí. Má navíc díky nízké vlhkosti velmi dlouhou dobu skladování, aniž by zežluklo jako je tomu v případě obyčejného másla.
Krom běžného pečení, smažení nebo maštění zeleniny, doporučujeme ghí také na přípravu těstíček, která jsou díky němu krásně křupavá a nadýchaná. Stejně ideální je také k zapékání brokolice nebo těstovin. Pečivu, omáčkám i polévkám dodává jemnost a úžasnou vůni. Doporučujeme ho i do obilných kaší a pomazánek.
Domácí výroba ghí
Zajímá vás, jak připravit máslo ghí doma? Ani to není nijak zvlášť těžké. Stačí koupit běžné máslo, čím kvalitnější, tím samozřejmě lepší, a pokrájené ho začít pomalu rozehřívat v hrnci s tlustým dnem. Pozor, chce to trpělivost – máslo nesmíte spálit! Nechte ho bublat při 80 °C.
Rozpouštění cca 500 g másla zabere zhruba 40 minut. Během zahřívání průběžně odebírejte pěnu, tzv. šmolc. Tu můžeme využít napříkad při maštění buchet nebo jiného pečiva. Při rozpouštění nikdy nepoužíváme pokličku.
Jakmile se pěna přestane tvořit a vy vidíte až na syrovátku na dně, je hotovo. Nyní přelijte své domácí ghí přes cedník nebo trojvrstvou gázu, a máte hotovo. Máslo můžete uložit do sklenice a skladovat ho při pokojové teplotě.
Domácí přepuštěné máslo vs. kupované
Domácí ghí je skvělé, ale sami málokdy dosáhneme stejných výsledků jako při přepouštění originální indickou recepturou. „Pravé ghí“ můžete v obchodech se zdravou výživou nebo pohodlně přes internet.
Zapojte do vaření přepuštěné máslo ghí a dejte navždy sbohem přepáleným tukům!