Bezhladoveni.cz

Ghí: přepuštěné máslo a jeho výhody

Tvrzení, že máslo do zdravého jídelníčku nepatří, již dávno neplatí. Dnes už moc dobře víme, že pokud si tuky dopřáváme s mírou, můžeme si je dovolit, a to i při hubnutí. Zvláště pak, pokud zvolíme máslo v přepuštěné formě, které nazýváme ghí.

reklama

Už naši předci zjistili, že má na lidské tělo blahodárné účinky. Že jste o něm ještě doposud neslyšeli? Čtěte dále.

Ajurvédský poklad se spoustou nutričně bohatých látek

Přepuštěné máslo je někdy nazýváno elixírem života, protože obsahuje spoustu nutričně hodnotných látek. Připravuje se tak, že se za současného odpařování vody z másla oddělí mléčná bílkovina, a vznikne tak čistý bezvodý máselný tuk.

Pozitiva přepuštěného másla

Má mnoho pozitivních vlastností a můžeme ho beze strachu využívat v kuchyni na restování, smažení, opékání a vaření, protože jeho kouřový bod dosahuje až 250 stupňů Celsia. Díky tomu se snadno nepřepaluje a my si můžeme být jisti, že při přípravě pokrmů za vysokých teplot nedochází ke vzniku škodlivých látek.

Další výhodou přepuštěného másla je i to, že ho mohou konzumovat lidé s intolerancí laktózy, která se v něm spolu se solí nenachází. Vhodné je také pro diabetiky nebo celiaky.

Účinky ghí na lidské zdraví

Přepuštěné máslo obsahuje řadu prospěšných látek:

  • Antioxidanty
  • Minerály (sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo)
  • Vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K
  • Beta karoten
  • Příznivější složení aminokyselin než běžné máslo – především omega-kyseliny 3 a 9

Díky své výjimečné nutriční hodnotě a vlastnostem má nemalé množství pozitivních účinků na naše tělo:

  1. Dokáže například aktivovat zažívací procesy v našem těle a napomáhat tak hubnutí.
  2. Posiluje nervovou soustavu a zlepšuje paměť.
  3. Ulevuje při akné a ekzémech, údajně vyhlazuje pokožku.
  4. Zlepšuje imunitu.
  5. Podporuje činnost tkání.

Ghí jako lék i kosmetika

Může se pyšnit i hojivými a zvláčňujícími účinky na pleť, v ajurvédě ho úspěšně používají na popáleniny a celkové ošetření kůže. Díky tomu je skvěle využito i jako kosmetický pomocník. Ghí můžeme použít při problémech se suchou pokožkou, či při lehké formě ekzému místo výživy či tonika.

ghí v kosmetice

Použití másla ghí v kuchyni

Ne nadarmo se považuje v indické kuchyni za vůbec nejlepší tuk na vaření. Můžeme ho použít na několik způsobů. Oslní vás příjemně oříškovou chutí. Má navíc díky nízké vlhkosti velmi dlouhou dobu skladování, aniž by zežluklo jako je tomu v případě obyčejného másla.

Krom běžného pečení, smažení nebo maštění zeleniny, doporučujeme ghí také na přípravu těstíček, která jsou díky němu krásně křupavá a nadýchaná. Stejně ideální je také k zapékání brokolice nebo těstovin. Pečivu, omáčkám i polévkám dodává jemnost a úžasnou vůni. Doporučujeme ho i do obilných kaší a pomazánek.

Domácí výroba ghí

Zajímá vás, jak připravit máslo ghí doma? Ani to není nijak zvlášť těžké. Stačí koupit běžné máslo, čím kvalitnější, tím samozřejmě lepší, a pokrájené ho začít pomalu rozehřívat v hrnci s tlustým dnem. Pozor, chce to trpělivost – máslo nesmíte spálit! Nechte ho bublat při 80 °C.

Rozpouštění cca 500 g másla zabere zhruba 40 minut. Během zahřívání průběžně odebírejte pěnu, tzv. šmolc. Tu můžeme využít napříkad při maštění buchet nebo jiného pečiva. Při rozpouštění nikdy nepoužíváme pokličku.

Jakmile se pěna přestane tvořit a vy vidíte až na syrovátku na dně, je hotovo. Nyní přelijte své domácí ghí přes cedník nebo trojvrstvou gázu, a máte hotovo. Máslo můžete uložit do sklenice a skladovat ho při pokojové teplotě.

domácí výroba ghí

Domácí přepuštěné máslo vs. kupované

Domácí ghí je skvělé, ale sami málokdy dosáhneme stejných výsledků jako při přepouštění originální indickou recepturou. „Pravé ghí“ můžete v obchodech se zdravou výživou nebo pohodlně přes internet.

Zapojte do vaření přepuštěné máslo ghí a dejte navždy sbohem přepáleným tukům!

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Sandra Figalová

Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

Nenechte si ujít

reklama

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.

reklama
Pošlete článek přátelům