BezHladovění.cz

Zklidňující jídelníček proti letním alergiím

Bolí vás břicho, kýcháte, smrkáte a trpíte slzením očí kvůli alergii?Agresivní alergeny číhají nejen ve vzduchu, ale také v potravinách. Braňte se pomocí zdravého jídelníčku.

Nejčastější letní alergie? Od kopřivky po anafylaktický šok

Alergické projevy jsou rozličné a závisí na individualitě každého člověka. Tělo může na alergen reagovat svěděním v krku, červenáním a slzením očí, rýmou, pálením úst nebo otoky. Časté jsou potíže s dýcháním, kopřivka, ekzém, nervová podrážděnost a únava.

Někteří lidé se setkávají i s bolestmi břicha, průjmem, zvracením a celkovou nevolností. V nejhorším případě může po setkání s alergenem nastat nebezpečný anafylaktický šok, který může skončit i vážnými následky.

Podpořte organismus živinami

Během letních veder dopřejte svému tělu dostatek živin. Navyšte příjem vitaminů a minerálních látek, zejména vitaminu C, E, betakarotenu, vápníku, hořčíku a zinku.

Důležité jsou také omega-3 mastné kyseliny, které najdete v rybách, oříškách a semínkách. Do svého jídelníčku zařaďte i česnek, cibuli, rajčata, papriky a další zeleninu.

Vynechte naopak sladkosti, bílé pečivo, kávu, alkohol, limonády a instantní výrobky.

Nejčastější potravinové alergeny

  • Mléko
  • Lepek
  • Sója
  • Vejce
  • Ryby a plody moře
  • Arašídy
  • Sezam
  • Houby
  • Droždí
  • Celer
  • Hořčice
  • Lupina
  • Oxid siřičitý

Jak zklidnit tělo v letních horkách?

Server Calmmoment.com připomíná, že potem ztrácíme dost sodíku:

„Nebraňte se sem tam slanému občerstvení. Dodá ztracený sodík. Pozor naopak na slané nápoje, alkohol a kofein.“

Radí také odlehčit jídelníček:

„Jezte hodně potravin s vysokým obsahem vody, jako jsou okurka nebo meloun. Nezapomínejte, že trávení masa je pro tělo náročnější. Proto to, zejména s červeným masem, nepřehánějte.“

Pondělí

Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou a lesními plody

Svačina: Banán

Oběd: Vepřová panenka na rozmarýnu se zeleninovým ratatouille

Svačina: Chia pudink s kokosovým mlékem a borůvkami

Večeře: Špenátový hummus s pohankovým chlebem, mrkví a ředkvičkou

Úterý

Snídaně: Müsli s čerstvým ovocem a mandlovým mlékem

Svačina: Hroznové víno

Oběd: Pečené kuře na zázvoru s rýží

Svačina: Rajčatový salát s červenou cibulí

Večeře: Čočková sekaná s vejcem a kvašenou okurkou

Středa

Snídaně: Smoothie z banánu a mandlí

Svačina: Mrkvovo-jablečný salátek se skořicí

Oběd: Hovězí tacos se zeleninou a jogurtovým dipem

Svačina: Mango

Večeře: Řepné burgery s quinoou

Čtvrtek

Snídaně: Cizrnová omeleta se zeleninou

Svačina: Kefírovo-banánový koktejl

Oběd: Špaldové špagety s čočkovou omáčkou

Svačina: Jablko s mandlovým máslem

Večeře: Slaný závin z celozrnného těsta se špenátem

Pátek

Snídaně: Bezlepkové vafle s jogurtem, hruškou a hoblinkami hořké čokolády

Svačina: Ovesný muffin, heřmánkový čaj

Oběd: Zapečený květák s orientálním kořením

Svačina: Kokosový jogurt s borůvkami a lněným semínkem

Večeře: Bezlepková bagetka s vařeným vejcem, avokádem a hořčičným dresinkem

Sobota

Snídaně: Jáhlová kaše s meruňkami

Svačina: Kukuřičný chlebíček s banánem a skořicí

Oběd: Pečená makrela na cibuli a paprice s vařeným bramborem

Svačina: Mrkvové smoothie s jablkem

Večeře: Špízy se zeleninou a tofu

Neděle

Snídaně: Pohankové palačinky s jahodami a javorovým sirupem

Svačina: Šťáva ze žlutého melounu

Oběd: Grilovaný losos s pečenými batáty a zeleninovým salátkem

Svačina: Bezlepkové slané sušenky z luštěnin a kmínu, kedlubna

Večeře: Cibulový koláč s cuketou

Přejeme klidné léto plné chutí 🙂

Zklidňující jídelníček proti letním alergiím
5 (100%) 3 hlasů

Mgr. Šárka Zajíčková

Mgr. Šárka Zajíčková

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.