Vůbec nejoblíbenější snídaňovou kaší je bezesporu ta ovesná. Ale je to škoda, protože zrovna třeba jáhlová kaše je vynikající, bezlepková a plná vitamínů, vlákniny a minerálů. Zkuste ji!
Tento jáhlový recept je ideální třeba na víkendovou snídani, kdy nás čas netlačí a nastává ideální doba na rozmazlování se.
A máme tu i způsoby, jak si práci ulehčit… např. předvařit si obilovinu, uvařit si k obědu více přílohy a část odložit právě na ranní kaši.
Mimoto můžeme obilovinu rozmixovat na moučku. Výsledný efekt je pak úplně jiný…
Obsah článku:
Ingredience:
Kaše
- ½ hrnku jáhel v suchém stavu
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 lžička kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce javorového sirupu
Karamelizovaný kokos
- ½ hrnku kokosových chipsů
- ¼ hrnku mandlových plátků
- 1 lžíce kokosového cukru
- 1 lžička skořice
- Špetka soli
- 1 lžíce kokosového oleje
Postup:
- Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
- Kokosové chipsy promícháme s mandlemi, kokosovým cukrem, skořicí a špetkou soli.
- Zakapeme roztopeným kokosovým olejem, opět důkladně promícháme a dáme péct zhruba na 10–15 minut.
- Jáhly v suchém stavu rozmixujeme ve výkonném mixéru na moučku. Tento krok můžeme vynechat, ale získáme tak mnohem jemnější a lahodnější kaši.
- Kokosové mléko s vodou nalijeme do rendlíku, přidáme kokosový olej, vanilkový extrakt, javorový sirup a přivedeme k varu.
- Přisypeme jáhly a za neustálého míchání vaříme zhruba 15 minut.
- Pokud je kaše příliš hustá, přilijeme ještě trochu mléka.
- Kaši odstavíme z plotny, rozdělíme do misek, ozdobíme karamelizovaným kokosem, zakápneme javorovým sirupem a ihned podáváme.
Počet porcí: 2
Náš tip: Stejně jako polentová, i jáhlová kaše poměrně rychle tuhne a chutná opravdu nejlépe čerstvě připravená.
Přejeme dobrou chuť!