BezHladovění.cz

RECEPT: Zapečený květák s orientálním kořením

Milujete květák? Vyzkoušejte chuťově zajímavý a rychlý recept naší čtenářky Zuzky. Provoní váš domov exotikou, aniž byste vytáhli paty.

Pečením získá květák nová chuťový rozměr – zlehka připomínající karamel. Květákové růžičky nasají všechny zajímavé vůně. K jemné chuti pečeného květáku se hodí zázvor, kari i koriandr. Nám se nejlépe osvědčila tato kombinace:

Rychlý recept: Zapečený květák po orientálsku

Ingredience:

  • 1 celý květák
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 1 paprika
  • Směs orientálního koření (kurkuma, uzená paprika, pepř, vše cca po ½ lžičce)
  • Kvalitní olivový olej, cca 4 lžíce
  • Volitelné: Šunka nebo sýr k posypání a zapečení
  • Petrželka nebo pažitka na posypání
  • Citronová šťáva na zakápnutí
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Postup:

  1. Omyjte zeleninu. Mrkev nakrájejte na kolečka, papriku na proužky, cibuli rozdělte na měsíčky. Květák rozdělte na růžičky.
  2. V misce si připravte směs z olivového oleje a koření.
  3. Do hlubšího plechu vyloženého pečicím papírem rozložte zeleninu.
  4. Zakápněte ji směsí olivového oleje s kořením.
  5. Pečte zhruba na 200 °C cca 15 minut.
  6. Promíchejte vidličkou.
  7. Dopečte cca ještě 10 minut do měkka.
  8. Na posledních pár minut můžete přidat tvrdý sýr/kvalitní šunku a nechat je krátce zapéct.
  9. Pečený květák podávejte posypaný petrželkou nebo pažitkou a zakápnutý citronovou šťávou.

TIP: Podávejte s vařenými bramborami nebo zdravou
kaší
– třeba batátovou. Zapečený květák se výborně hodí i jako příloha
k masu.

RECEPT: Zapečený květák s orientálním kořením
4.3 (86.67%) 6 hlasů

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.