Domácí sekaná? Nemusí být pouze z masa dělaná. Připravená z čočky chutná dokonale, proto neměla by chybět na novoročním stole. Hojnost v dalším roce nechť vám přinese a každoroční tradicí ať stane se.
Novoroční domácí sekaná z čočky
Ingredience:
- 125 g zelené čočky
- ¼ hrnku jemných ovesných vloček
- 1 ½ lžíce mletých lněných semínek
- 1 větší mrkev
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- Malý kousek zázvoru
- 1 hrst sušených rajčat
- 1 hrst kapary
- 1 lžička kvalitní hořčice
- ½ lžičky mletého chilli
- ½ lžičky himalájské soli
- 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
- Slunečnicová semínka na posypání
Postup:
- Lněná semínka zalijte vlažnou vodou v poměru 1:3 a dejte je alespoň na 2 hodiny stranou.
- Čočku propláchněte a namočte alespoň na hodinu do vody. Poté vodu slijte a čočku povařte v nové vodě cca 30 minut.
- Mezitím si oloupejte a nakrájejte cibuli, česnek a zázvor nadrobno.
- Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno.
- Sušená rajčata i kapary nakrájejte na malé kousky.
- Do mixéru nasypte vločky, přidejte k nim uvařenou čočku, mrkev, cibuli, česnek, rajčata, kapary, zázvor a hořčici.
- Směs ochuťte solí a chilli, v závěru k ní přidejte koriandr.
- Všechny ingredience nahrubo rozmixujte.
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Formičku vyložte pečicím papírem, nebo použijte silikonovou s nepřilnavým povrchem.
- Čočkovou směs vtlačte do formy, posypte slunečnicovými semínky a v předehřáté troubě pečte zhruba 45 minut dozlatova.
- Teplou nebo vychladnou sekanou servírujte na kousku celozrnného pečiva, s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 4,5 hodiny
TIP: Čočková sekaná je výborná potřená hořčicí a obložená nakládanou okurkou.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Jste spíš na maso? Vyzkoušejte sekanou z mletého masa s vajíčkem uprostřed.